Årets hotteste reisemål: 1-6
Årets hotteste reisemål: 7-12
Årets hotteste reisemål: 13-18
Årets hotteste reisemål: 19-24

7 Laos: Sjarmør på skinner
Hvorfor: Ny jernbane tvers gjennom landet er starten på «Den nye Silkeveien». 

Med en splitter ny toglinje til mange av de mest kjente attraksjonene, er Laos et av de heteste reisemålene i Sørøst-Asia.

Selv uten storbyer og kystlinje har denne lille sjarmøren mye å by på. Her går livet sakte, og det behagelige tempoet kombinert med urørt og vakker natur har tradisjonelt vært den store attraksjonen. Men nå står Laos foran nye tider. I fjor åpnet jernbanen fra Boten på grensen til Kina i nord til hovedstaden Vientiane i sør, som en del av Kinas «moderne Silkevei» hvor de vil bygge togspor hele veien til Singapore. Dette gjør rundreisen i Laos mye enklere enn før. 

Munk på fjelltur i Vang Vieng, Laos. Foto: Runar Larsen

Vientiane er en av verdens søvnigste storbyer, men likevel vel verdt et besøk. Oppsøker du tempelet Pha That Luang, får du venner for livet i form av pratsomme munker. Her er det også verdt å bli med på guidet tur i religion og kultur, ledet av tidligere munker i Orange Robe Tours ­(organgerobetours.com). Herfra er det bare et timer i 160 km/t langs jernbanen til selve dronningen av Laos: Luang Prabang. Det er verdt å dele opp etappen med besøk i Vang Vieng. Den lille byen er et yndet sted for utflukter til fots, sykkel eller scooter – samt «tubing» på elva Nam Song.

VERDENSARV. Luang Prabang er ikke er spesielt stort, men et innholdsrikt reisemål med en rekke behagelige hotell. Laos var under fransk styre fram til 1953, og i Luang Prabang er den franske innflytelsen synlig. Det nydelige hotellet Avani+ holder hus i en bygning med historie tilbake til 1914.  Laos var under fransk styre fram til 1953, og i Luang Prabang er den franske innflytelsen synlig. Men det er den harmoniske kombinasjonen med lokale byggetradisjoner og buddhistiske tempel som skaper den spesielle stemningen. Kuang Si Falls noen mil sør for byen er en annen yndet attraksjon, med naturlige basseng og en imponerende foss. Selv om togreisen gjør transportetappene til en lek, er det fortsatt den langsomme reisen som lokker. En tur ut på Mekong med elvebåtene til Mekong Kingdoms hører også med. 

Høydepunkt:
1. Luang Prabang. Verdensarvby med avslappet stemning og naturlige attraksjoner. 

2. Vang Vieng. Dra på sykkeltur i mektig natur, eller flyt ned elva i badering.

3. The Gibbon Experience. Luftige hytter i tretoppene og nærkontakt med eksotisk dyreliv utenfor allfarvei.


Gorillasafari i Kongo er et spennende alternativ til Uganda og Rwanda. Foto: istock


8 Kongo: Annerledes safari
Hvorfor: Magiske møter med gorillaene – på budsjett.

Prisen er lavere, men det krever mer innsats. Sånt gir gode forutsetninger for eventyrlige opplevelser.

Dette landet står sjelden øverst på lister over drømmereisemål, men Republikken Kongo (Kongo-Brazzaville) er i ferd med å bli en attraktiv destinasjon for turister på gorillasafari, og som ellers vil se Afrika utenfor allfarvei. Her koster tillatelsen for å få de mektige primatene vesentlig lavere enn både Rwanda og Uganda (300-350 dollar), og selv om det er snakk om den marginalt mindre lavlandsgorillaen er det en enorm opplevelse som venter i jungelen både i Kongo og Den sentralafrikanske republikk. Odzala-Kokoua er en av Afrikas eldste nasjonalparker, og administrert av organisasjonen African Parks har dyrelivet her i Kongo tatt seg opp. I tillegg til eksklusive møter med gorillaer, er det store flokker med elefanter. 

Mer info: Norske Tanzania Explorer introduserer i år gorillasafari til Kongo og Den sentralafrikanske republikk. 

Høydepunkt:
1. Gorillasafari. Odzala-Kokoua i Kongo og Dzanga-­Sangha i Den sentralafrikanske republikk er fantastiske reisemål for ­gorillasafari.

2. Elvelangs. I denne delen av Afrika er det tett jungel og elver. Båtturer på Sangha-elven mellom de to landene er en stor opplevelse.  

Finn mer inspirasjon til Afrika-reisen her!


Hva med fottur fra bryggeri til bryggeri i den tsjekkiske fjellheimen? Foto: Tsjekkias turistkontor.


9 Tsjekkia: Ølvandring i fjellet
Hvorfor: Kombiner fottur i fjellet med ølsmaking


I den tsjekkiske fjellheimen kan du legge ut på vandring fra mikrobryggeri til mirkobryggeri.

Krkonoše-fjellene og Špindlerův Mlýn er Tsjekkias største vintersportssted. Men fjellområdet nord i landet er også et spennende reisemål på bar bakke. Om sommeren er dette blant annet arena for en fottur utenom det vanlige: Bli med på ølruta – til fots. Krkonoše Beer Trail er et ganske nytt konsept som har oppstått i kjølvannet av mikrobryggeriboomen i Tsjekkia. To tilrettelagte ruter på 30 kilometer hver går mellom fem bryggerier i fjellet. Det er også muligheter for overnatting, så her får du alle ølhunders drømmevariant av «hytte til hytte»-ferien i luftig landskap. Det er kvalitetsbrygg av ulike sorter, kombinert med aktive etapper til fots. En fin kombinasjon i pilsens hjemland.  

Mer info: Špindlerův Mlýn er to timer nord for Praha. Ølruten har vanligvis åpent fra april til september.

1. Fottur. Krkonoše-fjellene har fine ruter for fotturer, deriblant til toppen av Sněžka, som er Tsjekkias høyeste fjelltopp (1603 moh.).

2. Ølsmaking. Smak på lokalt øl fra mikrobryggerier i fjellregionen. Her er det også klassisk husmannskost til sultne vandrere.

Dette er smaken av Praha!


Algarvekysten sør i Portugal er full av nydelig natur. Her fra grottene ved Benagil. Foto: istock


10 Portugal: Sol og sand
Hvorfor: Den rimelige solkysten øker mest i Sør-Europa.

Algarvekysten er liten i størrelse, men stor på innhold – og billigere enn naboen i øst.

Det kan virke underlig å framsnakke Portugals kompakte feriefavoritt som et reisemål utenfor tråkket, men faktum er at Algarve fortsatt har masse spennende også ut over de store turistbyene. Den brokete kysten består nemlig av svært variert natur, og selv om resortbyer som Vilamoura, Albufeira og Portimao syder av liv, er det gode muligheter for å finne rolige bukter eller øde strender i nærheten – eller en øde grotte kun tilgjengelig med båt. Ellers er den litt mindre besøkte vestkysten ut mot Atlanterhavet et godt valg for den som vil unna hordene. Her er det vilt og vakkert, og perfekt for en roadtrip med campervan. På grunn av lavere inflasjon er prisnivået i Portugal generelt hyggeligere enn i for eksempel Spania. Det har mange innsett, for Portugal er av landene i Europa som øker mest i 2023, og hadde første halvår hele 40% flere turister enn samme periode i 2019. Så fort deg før alle andre kommer!  

Mer info: Fly direkte til Faro fra Oslo i sommer. Lei bil for å utforske regionen; det er kronglete å bruke offentlig transport her nede.

1. Benagil. Grottene ved Benagil er en utrolig opplevelse. Dra på utflukt med padlebrett for, eller lei båtskyss. 

2. Fotturer. Algarve er mer enn strand. Husk gode sko. Fra Monchique er det et godt nettverk med turstier.

Alle elsker Algarve. Les hvorfor her!

Utsikt mot fjell og fjord fra nye Æra utenfor Tromsø. Foto: Æra11 Norge: Et rom med utsikt
Hvorfor: Sov tett på naturen i et stadig økende antall unike rom.

Trenden med unike overnattingssteder ­fortsetter. Vi vil fortsatt ha både et rom for natta og en opplevelse for livet. 


Små og unike rom spesialdesignet for to på tur. Det er fellesnevner for svært mange av de nye overnattingsstedene som har dukket opp over hele Norge de siste årene. Med alt fra glassigloer på fjellet til luksushytter med svære panorama­vinduer i sjøkanten er det åpenbart hva som lokker folket ut på tur. Vi vil være i ett med naturen – og vi vil være litt for oss selv. Det er romantisk og naturskjønt, og noe helt annet enn et klassisk hotellrom. I Nord-Norge gir nordlyset denne overnattingsformen en ekstra dimensjon. Hva er vel bedre enn å vente på Auroras dans mens du ligger under dyna i en deilig seng? Dette er selve drømmen for mange.  

Mer info: I boka «110 unike overnattinger i Norge» får du flere gode tips til overnattingssteder med særpreg. 
Høydepunkt:
1. WonderInn Arctic. Nyåpnede «speilhytter» med fenomenal utsikt utenfor Harstad. Mulighet for jacuzzi. Kanskje ser du hval fra senga.

2. Æra. Ny storsatsing med glasshytter på sørsiden av Grøtsundet 30 minutters kjøring utenfor Tromsø. Utsikt mot både fjord og fjell.


Slik skal Saudi Arabias kyst mot Rødehavet bli. Illustrasjon: Red Sea Global


12 Saudi-Arabia: Den nye luksuskysten

Hvorfor: Verdens mest økende destinasjon i 2023

Saudi-Arabias glemte Rødehavskyst er i ferd med å forvandles til et ferieparadis med luksusresorter, der det som kanskje blir verdens siste korallrev står sentralt.

Det er mange meninger om Saudi-­Arabia som reisemål, men det hersker ingen til om at turismen i det enorme landet er i voldsom utvikling, særlig langs Rødehavskysten. Storsatsing på turisme er en del av prosjektet Saudi Vision 2030, som er en statlig og langsiktig plan blant annet lansert for å skape andre inntektskilder enn olje, og samtidig utvikle landet kulturelt og sosialt.

Red Sea Global er en viktig del av dette. Prosjektet inkluderer et arkipelago med over 90 øyer langs Saudi-Arabias uberørte kyst som ligger midt i et av få blomstrende korallrev. Forskere mener korallrevene nord i Rødehavet kanskje kan bli ­verdens siste, da de har vist seg å være mer resistente mot global oppvarming enn korallrev andre steder. 

LUKSUSHOTELL. Flere internasjonale luksusresorter har allerede etablert seg langs Rødehavskysten i Saudi-Arabia, blant annet med moderne «styltehus» ute på sandbanker i dette arkipelagoet. St. Regis Red Sea Resort og Nujuma Ritz-Carlton er de første som kan ønske turister velkommen med åpningsdato i 2023/24, men innen 2030 skal regionen ha 50 hotell med moderne luksus. 

Sheybarah Resorts er kanskje det mest iøynefallende prosjektet som er under utvikling. Øya 30 minutter med båt fra kysten (eller en kort tur med sjøfly) har futuristiske rom i stål, som er løftet ned på fundament for å hindre inngrep i naturen. Her ute er det både sanddyner, korallrev og mangroveskog. Red Sea International Airport blir inngangsporten til denne delen av verden. I tråd med de statlige ­visjonene skal bærekraft være en viktig del av den nye luksuskysten, og flyplassen blir for eksempel 100 prosent solcelle­drevet.   

Mer info: Red Sea International Airport åpnet i september 2023 og har i skrivende stund to ukentlige avganger med SAUDIA fra Riydah. redseaglobal.com

1. Sol og strand. Splitter nye luksusresorter i «Maldivene»-stil skal gi Saudi­Arabia en ny dimensjon innen turisme.

2. Under vann. Rødehavet er et bra sted for både dykking og snorkling. Flere av resortene er på øyer midt i korallrevet.

3. KULTUR. Inn i landet ligger en av Saudi-Arabias største skatter, den ­UNESCO-vernede oldtidsbyen Madain Saleh (Al-Ula), det største bevarte stedet for nabateer-sivilisasjonen sør for Petra.