Årets hotteste reisemål: 1-6
Årets hotteste reisemål: 7-12
Årets hotteste reisemål: 13-18
Årets hotteste reisemål: 19-24

13 Tyrkia: Vinruten i Izmir
Hvorfor: Ny vår for tyrkisk vin


Med stolte tradisjoner og moderne tilnærming er Tyrkia i ferd med å bli et hett sted for reiser i vinens verden.

Tyrkia går gjerne under radaren sammenlignet med mer kjente vinland i Middelhavet, men har en lang tradisjon med vinlaging. Langs Egeerhavet er det utmerket forhold for reiser i vinens verden. 

Vinranker i Tyrkia. Foto: Tyrkias turistkontor

Vitikulturen i Tyrkia er faktisk anerkjent som en av verdens eldste; her har det blitt produsert vin i minst 7000 år. Selv om landet fortsatt er verdens fjerde største produsent av vindruer (hvorav mye blir eksportert) får ikke tyrkiske vintradisjoner spesielt mye oppmerksomhet internasjonalt. Men med større fokus på kvalitet og ikke minst bevisstgjøring av lokale produkter, er den tyrkiske vinhøsten i ferd med å få en ny vår. 

NYE TIDER. For det er ingenting gammeldags over Tyrkias moderne vinkultur. Unge og kreative produsenter med respekt for de endemiske druesortene har løftet de edle dråpene opp fra glemselen. Resultatet er flere svært gode vinområder, og landets første vinrute, hvor du kan overnatte på stilige hotell midt blant vinrankene, bidra til innhøstingen og smake på ulike varianter i både rødt og hvitt. 

Bare en time utenfor den trendy sommerbyen Izmir er vinruten Urla et godt utgangspunkt for å bli kjent med tyrkisk vin, i det tyrkerne selv kaller for en «rapsodi av farger». Her er naturen vakker og klimaet behagelig. Sjekk inn på Urla Bağevi Vineyard Hotel, så har du base midt i smørøyet. Herfra er både vingårdene Perdix, Urlice, Çakır, Limantepe og Mozaik innenfor sykkelavstand, eller en kort taxitur. Mens svak krone­kurs gjør vinreisen i Frankrike og Italia litt mindre attraktiv, er den tyrkiske valutaen fortsatt gunstig sett med norske øyne.  

Mer info: Turkish Airlines har to daglige flyvninger via Istanbul, og SunExpress.com flyr direkte til Izmir fra Oslo i sommerhalvåret.

1. Vinsmaking. Følg vinruten Urla fra vingård til vingård for gode smaker og et innblikk i tyrkisk vinkultur.

2. Storby. Izmir er den tredje største byen i Tyrkia, og en sommerfavoritt blant fiffen fra Istanbul med alt fra museum til restauranter med Michelin-stjerner.

3. Strandliv. Cecme er områdets mest populære ferieby. Alternativt er Alacati og Sigacik to mindre og fargerike sommerbyer, alle med fine strender.

Les flere saker fra Tyrkia her!

Iguazu er en makeløs foss på grensen mellom Argentina og Brasil. Foto: istock

14 Argentina: Makeløse Iguazu

Hvorfor: Rimelig prisnivå, kostelig natur og stort jubileum. 

40 år etter at Iguazu fikk status som verdensarv, er fossen mellom Brasil og Argentina fortsatt et av Sør-Amerikas heftigste reisemål.

Det er til sammen 275 fossefall i nettverket av frådende vann på grensen mellom Argentina og Brasil, og det frodige klimaet betyr rik fauna og flora, noe som førte til at Iguazu fikk plass på verdensarvlisten allerede i 1983. «En av verdens mest spektakulære fosser», mener UNESCO. Det er ingen overdrivelse. Det er fornuftig å se fossene fra begge sider. Selv om det er fossen som er i sentrum, har Puerto Iguazu utviklet seg til et helhetlig reisemål, og er blant annet et eldorado for fugletittere. Det er heller ikke det verste stedet for å ta livet med ro. Om budsjettet ikke tillater overnatting på eksklusive Hotel Gran Melia Iguazu midt i nasjonalparken, er det ingenting i veien for å ta turen innom hotellet for en lunsj i ellevilt vakre omgivelser og kanskje et bad i bassenget. 

Mer info: 1,5 timer med innenriksfly fra Buenos Aires til Iguazu – priser fra kr 1100 t/r.

1. Iguazu til fots. Følg plankestien over til Garganta del Diablo på argentinsk side av Iguazu. Her kjenner du naturkreftene på kroppen. 

2. Båttur. Med båtturene til Macuco Safari på brasiliansk side kan du få tidenes dusj. De har også rappellering, fotturer og rafting.

Naturskjønt i Montana, USA. Foto: istock


15 Montana, USA: Naturen kaller
Hvorfor: Majestetiske landskap. Lonely Planet-favoritt

Vill vest og nydelig natur i nord. Delstaten ­Montana leverer.

Som reisemål er USA alt mulig fra strandliv til storbyer. I Montana er det vill natur som gjelder. «Montana er ikke bare et sted på kartet, det er noe du gjør» reklamerer Visit Montana – og sikter til delstatens magnetiske effekt på eventyrere. Deler av nasjonalparken Yellowstone ligger her, men det er Glacier National Park som er den store stjernen på sommertid. Her venter tusenvis av kilometer med merkede stier, det er sterke røtter til urfolket, spennende dyreliv og generelt upolert skjønnhet i den ville vesten – hvor det også er mulig å dra på organisert fotojakt etter grizzlybjørn. Om du vil leve ut din indre cowboy, så er det gode muligheter for ferier på rancher i Montana. Andre attraksjoner er historiske Little Bighorn og gullgraving i Kootenai nasjonalpark. 

Mer info: Fjellbyene Bozeman og Missoula er gode baser for å ­utforske Montana.

1. Glacier National Park. Pakk fjellskoene og utforsk mer enn 1000 km med stier i nydelig natur. Alternativt kjør den 70 kilometer lange Going-to-the-Sun Road som inkluderer mange av parkens høydepunkt. 

2. Yellowstone. Den eldste nasjonalparken i USA har alt fra fargerike landskap med varmekilder, til spennende dyreliv.

Voodoofestival i Benin. Foto: istock


16 Benin: Voodoo og strandliv

Hvorfor: Glemt og inneklemt perle i Vest-Afrika.

Det lille landet er voodoo-religionens spirituelle hjem. Men det er også spennende nasjonalparker og deilig strandliv.

Benin leverer på et langt høyere nivå enn hva størrelsen skulle tilsi. Det er argumentet til Lonely Planet, som trekker fram den lille perlen som et av de mest spennende reisemålene i Vest-Afrika. Foruten den ofte misforståtte voodoo-religionen – som i aller høyeste grad preger samfunnet – er det mye annet spennende i det fransktalende landet. Strandliv? Den 100 kilometer lange kysten i sør fra Nigeria til Togo har palmesus og bølgeskvulp, og fine resorter for late dager i sola. Den administrative hovedstaden Cotonou har en rekke strender på dørstokken. Nasjonalparkene Pendjari og W du Benin administreres begge av African Parks, og har yrende dyreliv. 

Mer info: Benin regnes som et trygt land, men på grunn av sikkerhetssituasjonen på grensen til Burkina Faso og Niger frarådes reiser til akkurat denne regionen nå. 

 1. Voodoofestival. Den årlig voodoofestival i Ouidah er et høydepunkt for turister. Et kulturelt must. Arrangeres i januar. 

2.Iban-folket. Strandliv. Mens landets løver lurer i nasjonal­parkene i nord, er det fritt fram for strandløver langs kysten.

Den nye sykkelriuten Trans Dinarica åpner i 2024. Foto: istock


17 Vest-Balkan: Full rulle
Hvorfor: Trans Dinarica Cycling Route åpner i 2024

3364 kilometer med merket sykkelløype gjør at hele vestlige Balkan kan utforskes på to hjul.

Når Trans Dinarica Cycling Route lanseres i 2024 er det den første sykkelruten som går gjennom både Slovenia, Kroatia, Bosnia & Hercegovina, Montenegro, Albania, Nord-Makedonia, Kosovo og Serbia. Selv om du ikke følger den 3364 kilometer lange ruta gjennom åtte land av a til å, så vil selv korte etapper by på stor variasjon i kultur og landskap – og ikke minst nasjonaliteter, som gjør at Lonely Planet har valgt ut nykommeren som en av de beste reisemålene i 2024. Utforsk regionen i langsomt tempo, og sett av god tid til både mat og drikke. Denne sykkelturen er for livsnytere, som trives best med det gode liv litt vekk fra turistenes tråkk. 

Mer info: Trans Dinarica Cycling Route går både langs kysten og i fjellet. Planlegg turen på transdinarica.com

1. Slovenia. Et eldorado for syklister, og en skattkiste av et reisemål. Fjell, daler, byer og en bitteliten kyst.

2. Nord-Makedonia. Et fremadstormende reisemål, billig og spennende. Sykkelruten går blant annet langs Ohrid-sjøen.

Sydenstemning i sola: Bli med til Nord-Makedonias badefavoritt.


Kysten av Nord-Skottland passer for både folk og fe. Foto: VisitScotland / Kenny Lam


18 Skottland: Kysten er klar!
Hvorfor: Øde kyst med spennende geografi.

Kan nordkysten av Skottland bli det neste store reisemålet i Storbritannia?

Det mener Lonely Planet, som løfter fram Nord-Skottland som en av de beste reisemålene i året som kommer i sin trendguide for 2024. Her oppe på taket av Skottland er det øde natur som lokker. En øde kystlinje med taggete fjell og klipper, men også enorme myrområder kjent som Flow ­Country. Teppemyrene er de største av sitt slag i hele verden, og som essensielle hekkeplasser for sjeldne fuglearter aspirerer de til verdensarvstatus i 2024.  

Regionene Caithness og Sutherland har allsidige attraksjoner, med alt fra myrlandskap til øde fjelltopper, slottsruiner og ­sjarmerende havner hvor fisketradisjoner lever videre – og er en del av den berømte bilturen North Coast 500. 

Mer info: Caithness og Sutherland er nord for Inverness, som har togforbindelse med Edinburgh og Glasgow. 

Høydepunkt:
1. North Coast 500. En av Europas heftigste bilturer går i en sirkel i Caithness og Sutherland tur-retur Inverness.

2. Whisky. Besøk Storbritannias nordligste whiskydestilleri 8 Doors Distillery i John O’Groats.