I Tyrkia kan du kombinere badeferie med sykkelturer mellom moderne vingårder.
Vinranker i Tyrkia. Foto: Tyrkias turistkontor

Tyrkia går gjerne under radaren sammenlignet med mer kjente vinland i Middelhavet, men har en lang tradisjon med vinlaging. Langs Egeerhavet er det utmerket forhold for reiser i vinens verden. 

Reis til Tyrkias turkise kyst!
– Les mer her.

Vitikulturen i Tyrkia er faktisk anerkjent som en av verdens eldste; her har det blitt produsert vin i minst 7000 år. Selv om landet fortsatt er verdens fjerde største produsent av vindruer (hvorav mye blir eksportert) får ikke tyrkiske vintradisjoner spesielt mye oppmerksomhet internasjonalt. Men med større fokus på kvalitet og ikke minst bevisstgjøring av lokale produkter, er den tyrkiske vinhøsten i ferd med å få en ny vår. 

Urla Vineyard Hotel. Foto: Hotellet

For det er ingenting gammeldags over Tyrkias moderne vinkultur. Unge og kreative produsenter med respekt for de endemiske druesortene har løftet de edle dråpene opp fra glemselen. Resultatet er flere svært gode vinområder, og landets første vinrute, hvor du kan overnatte på stilige hotell midt blant vinrankene, bidra til innhøstingen og smake på ulike varianter i både rødt og hvitt. 

Bare en time utenfor den trendy sommerbyen Izmir er vinruten Urla et godt utgangspunkt for å bli kjent med tyrkisk vin, i det tyrkerne selv kaller for en «rapsodi av farger». Her er naturen vakker og klimaet behagelig. Sjekk inn på Urla Bağevi Vineyard Hotel, så har du base midt i smørøyet. Herfra er både vingårdene Perdix, Urlice, Çakır, Limantepe og Mozaik innenfor sykkelavstand, eller en kort taxitur. Mens svak krone­kurs gjør vinreisen i Frankrike og Italia litt mindre attraktiv, er den tyrkiske valutaen fortsatt gunstig sett med norske øyne.  

Mer info: Turkish Airlines har to daglige flyvninger via Istanbul, og SunExpress.com flyr direkte til Izmir fra Oslo i sommerhalvåret.


Tre høydepunkt fra Izmir og omegn:

1. Vinsmaking. Følg vinruten Urla fra vingård til vingård for gode smaker og et innblikk i tyrkisk vinkultur.

2. Storby. Izmir er den tredje største byen i Tyrkia, og en sommerfavoritt blant fiffen fra Istanbul med alt fra museum til restauranter med Michelin-stjerner.

3. Strandliv. Cecme er områdets mest populære ferieby. Alternativt er Alacati og Sigacik to mindre og fargerike sommerbyer, alle med fine strender.

Eventyrlige Kappadokia!
– Les mer her.