Amors Roma! Solen er i ferd med å gå ned bak hustakene i Roma, og den lyserosa himmelen setter de historiske bygningene i et gyllent og varmt lys. Vi har kjøpt med oss litt italienske skinke fra «prosciutteriaen» Cantina dei Papi i Trastevere, og sitter på den gamle steinmuren ved Janiculum Hill, kjent som Romas «åttende høyde». 

Fra Romas nest høyeste punkt har vi utsikt til både Kapitol, Pantheon og Peterskirken. Like bortenfor står gatemusikantene og spiller myke italienske kjærlighetsviser, mens en gateselger prøver å selge roser til alle kjæresteparene som har samlet seg på det kjente utsiktspunktet. Det kysses og holdes hender. 

KOSELIG BYDEL. Sjarmerende Trastevere er selve essensen av det gode liv i Roma. Foto: iStock

Allsidig storby

Den italienske hovedstaden har alle ingrediensene man trenger for en romantisk helgetur. Kjærligheten- og livsnyternes by får ofte tankene inn på livlige piazzaer, verdensarv, sjarmerende brosteinsgater og ikke minst vidunderlig mat. Ikke bare er den en av nordmenns favorittstorbyer, det er også en by man kan reise til igjen og igjen uten å bli lei. Det er heller ikke feil at Romas største severdigheter, som Colosseum, Trevifontenen og Spansketrappen, ligger i gangavstand fra hverandre. Dermed kan man altså vandre gatelangs dagen lang, hånd i hånd. 

Dette er tross alt en av verdens mest smakfulle storbyer

Roma med Vespa

Hvis apostlenes hester blir for slitne, finnes det andre måter å ta seg rundt i «den evige stad». Opplev Roma som en ekte italiener og kom tett på byen med en Vespa. Skulle trafikken i Roma virke avskrekkende, har selskapet Dearoma Tours & Travel guidede Vespa-turer med sjåfør. 

KLASSIKERE. Spis en gelato mens du vandrer gatelangs i Roma, til fontener og forbi historiske monumenter. Og ikke minst: «When in Rome, do as the ­Romans do» – utforsk byen på en Vespa! Foto: Paul Hughson og Ida Anett Danielsen

Med vinden i ansiktet og håret flagrende under hjelmen er det bare å suse forbi fontener, livlige piazzaer og gjennom trange smug på to hjul. Sightseeing på Vespa er både friere – og morsommere. Og en fin måte å komme tett på byen og til steder man mest sannsynlig ikke ville sett på en ordinær sightseeing.

LES OGSÅ: SULTEN PÅ NAPOLI

Sjarmerende nabolag 

SJARM I SENTRUM. Det kryr av fine restauranter i Romas mange smug og gater. Her fra livlige Trastevere. Foto: Paul Hughson

Roma har flere sjarmerende bydeler. Unge og hippe kjærestepar bør ta turen innom byens eldste nabolag Monti, rett ved Colosseum. Her ligger vintagebutikkene side om side med mer trendy restauranter som Urbana 47 og Ai Tre Scalini. Her finner du også takterrassebaren Spritzeria Monti, med utallige varianter av den italienske cocktailen Spritz, pyntet med alt fra rosmarin til frysetørkede frukter. Trastevere i den vestre delen av Roma er et annet koselig område og en labyrint av hygge, på andre siden av elven Tiber. Nabolaget er kjent for sin bohemske atmosfære med trange smug, full av koselige uteserveringer.

Smaken av Roma 

For mange er det gastronomien som er byens store attraksjon. Dette er tross alt en av verdens mest smakfulle storbyer, med trattoriaer, pizzeriaer og 16 restauranter med stjerner i Michelinguiden. Det italienske kjøkken, med røtter tilbake til 300-tallet, er trolig et av verdens mest kjente. Vil man slå på stortromma og spise en romantisk middag under stjernene med førsteklasses utsikt til Colosseum, er det verdt å sjekke ut stjernerestauranten Aroma. For den som heller foretrekker et pastamåltid i ekte «Lady og landstryker´n»-stil er carbonaraen til La Carbonara dal 1906 byens beste, mens La Taverna dei Fori Imperiali er viden kjent for den klassiske Roma-matretten cacio de pepe, toppet med fersk trøffel. 

Før man v­ender ­hjem igjen, er en tur innom den vakre Trevi­fontenen også et must

LA DOLCE VITA. Det kryr av fine restauranter i Romas mange smug og gater. Aller koseligst er det i Trastevere, hvor det aldri er langt til neste kulinariske høydepunkt. For mange er dette indrefileten av den Den evige stad. Foto: Shutterstock (t.v) og Mari Bareksten

Romant-IS-k

Til dessert er gelato en klassiker. Både tradisjonsrike Giolittis og eksperimentelle Otaleg er gode valg. Vår favoritt ligger derimot i en smal gate rett ved Piazza Navona; gelateriaen Via Del Teatro. Eieren Stefano Marcotulli bruker kun de beste råvarene; sitroner fra Amalfikysten, pistasj fra Sicilia og hasselnøtter fra Piemonte. Bak historien til den smakfulle iskrembutikken skjuler det seg også en liten kjærlighetshistorie. Stefano og kona Silvia ble nemlig forelsket mens de spiste is, og på sine første stevnemøter oppsøkte de stadig vekk nye gelateriaer. Etter hvert kom drømmen om å åpne sin egen. Selv iskrem kan være romantisk i Roma!  

LAG PASTA MED EN EKTE ITALIENKS NONNA

Romas Central Park

Forelskede turtelduer burde også ta turen innom Romas største park, Villa Borghese. Det flotte parkanlegget omkranser en storslått villa fra 1600-tallet. I dag huser villaen kunstmuseet Galleria Borghese. Parken er også et perfekt sted å rusle rundt eller brette ut piknikteppet og spise medbrakt lunsj. Nordvest i parken kan man også leie en robåt og padle rundt i en kunstig innsjø, omringet av antikke templer og vakre trær. For øvrig et utmerket sted for spontane frieri.   

TID FOR TO. Svermeriske turer gatelangs i Trastevere hører med (t.v). Villa Borghese er Romas største park og ligger rett ved Spansketrappen, i denne kunstige innsjøen kan du leie en robåt for et par euro. Billig moro og en hyggelig aktivitet. Foto: Shutterstock (t.v) og Mari Bareksten

Fontenenes by

TRIVELIG VED TREVI. Finnes det en bedre storby for to på tur? Cristiana Gindea og Alexandra Ciausu er på kjærestetur til Roma, og er skjønt enige om at det må være en av verdens mest romantiske byer. Foto: Paul Hughson

Før man vender hjem igjen, er en tur innom den vakre Trevifontenen også et must. 

– Roma må jo være en av verdens mest romantiske byer, sier Cristiana Gindea (25) og titter bort på kjæresten Alexandra Ciausu (22). 

Det unge kjæresteparet har nettopp knipset noen «kysseselfies» foran den kjente fontenen.  Nå er de på vei ned til kanten for å kaste hver sin mynt over skulderen. 

Ifølge legenden sies det at alle som gjør dette vil vende tilbake til «den evige stad». 

Vi er i hvert fall helt sikre på at vi vil komme tilbake – igjen og igjen.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN