Det lukter nybakt focaccia i hele huset og Silvana er allerede i gang med å sette frem råvarene hun trenger til dagens lunsj. Kjøkkenet er av eldre dato, men inneholder alle de nødvendige redskapene som skal til for å lage god og hjemmelaget italiensk mat. Ja, for det er lokal mat Silvana lager, slik hun har blitt lært opp til at de lages. 

Mat med sjel

Første rett er en deilig pasta med pesto, oliven og tomater.

– Pass på å tørke bladene forsiktig når du har vasket basilikum, sier hun. Brekker de blir pestoen mørk i fargen.

Foto: Helle Valebrokk

Hun presiserer også viktigheten av å tilsette salt til pestoen slik at bladene holder seg knallgrønne. Og Silvanas pesto er grønn. Skikkelig grønn. Bladene på basilikumplanten er store som salatblader. 

Silvana har et fantastisk humør, bøtter av sjarm og masse energi – på fritiden driver hun med veldedighetsarbeid og strikker blant annet klær til nyfødte barn på det lokale sykehuset.

LES OGSÅ: VERDENS BESTE RETT

– Mat er det aller viktigste i livet mitt, sier hun og peker på magen sin og ler. 

Så renser hun hvitløken nøysomt. 

– Man må fjerne sjelen til hvitløken. Det er den som gir dårlig smak til maten, sier Silvana og fjerner spiren i midten av hvitløksfeddet.

Foto: Helle Valebrokk

– En god pesto skal ha ekte parmigiano reggiano, sier hun. 

Osten er en av provinsen Reggio Emilias beste råvarer i tillegg til spekeskinken Prosciutto di Parma. Osten kjøpes inn en kilo av gangen og får bein å gå på, for mange av rettene som lages i regionen inneholder den verdenskjente osten. 

Hemmelig ingrediens

Og så smeller Silvan til og ler: – Parmesan er som en hore. Den passer sammen med alt og alle!

Silvanas pesto inneholder en ingrediens som man ikke er vant med i forhold til originalen: Valnøtter. Kun bittelitt, men hun mener at akkurat denne nøtten gir ekstra god smak til pestoen. Og hun har rett. Pestoen smaker fantastisk!

Pastaen kokes og hun vender pestoen med søte tomater og sorte oliven.

Foto: Helle Valebrokk

Maten er ferdig og Silvana finner frem en håndbroderte duk. Hun har en hel kiste full av vakre duker og servietter. Alle er strøket og ligger klare til hun får middagsgjester. Hun har ofte familien på besøk og elsker å ha folk rundt seg. Så skjenker hun en lokal Lambrusco i glassene. Den perlende vinen er det perfekte følge til maten i Emilia-Romagna.

LES OGSÅ: DEN ULTIMATE ITALIENSKE SOMMERDRIKKEN

Silvana serverer rundhåndet med pasta før neste rett skal tilberedes: kjøttrullader med trøffel og silkemyk potetpuré.

Husmortrikstet

Silvana tar opp et glass fra fryseren. Glasset inneholder revet trøffel og parmesan – et triks mange husmødre i Nord-Italia bruker. 

Tross sin voksne alder jakter Silvana trøfler og har egen lisens. Nesten alle i området har det. Det er en grense for hvor mye trøffel du har lov til å plukke, men de fleste i området er selvforsynte. 

Foto: Helle Valebrokk

Flatbankede svinefiletskiver ligger på benken. På toppen legger hun skiver av parmaskinke før hun sprer blandingen av trøffel og ost over. Hun ruller filetene til små ruller som hun vender i mel og steker i pannen. 

Så er det bare å forsyne seg av de smakfulle og luksuriøse rullene og den silkemyke potetpureen. 

Livet er godt hos Silvana i Calestano.

ØNSKER DU REISELYST HJEM I POSTKASSEN DU OGSÅ? BLI ABONNENT I DAG
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN