I Napolibukta ligger det en rekke øyer, deriblant den kjente favoritten Capri. Dit reiser de rike og berømte. De som ønsker mer ro besøker de litt mer ukjente øyene Ischia og Procida – det absolutte motstykket til turistmagneten Capri.
Du kjenner nok til Procida uten at du kanskje vet det. Handlingen i den vakre filmen Il Postino (Postmannen) foregår i den knøttlille fiskerlandsbyen Corricella der det ikke finnes biler.
LES OGSÅ: SMAKEN AV ROMA
Ikke så rart kanskje. Fiskelandsbyen ligger i bunnen av en bratt skråning med hundrevis av trappetrinn som fører ned til havet fra kirken og borgen, som ligger på øyas høyeste punkt. Å gå ned disse trange trappene med tung koffert i 35 graders varme gjør at du klokelig bestiller båttransport tilbake til havna når du skal hjem igjen.
Den knøttlille øya ligger en times båttur fra storbyen Napoli, måler bare 4,1 km² og består av en havn der større skip og ferger kommer inn, noen få strender, klipper rett i havet og så selve postkortidyllen av et sted – Corricella.
LES OGSÅ: ITALIAS LILLE HEMMELIGHET
Mer italiensk enn Italia
Corricella er en pastellfarget drøm av en fiskelandsby. Tiden har stått stille her. Eldre menn sitter i vannkanten og renser garn mens de diskuterer dagens fangst. De reiser ut i båten før soloppgang og sen ettermiddag kommer de tilbake til land.
Barn løper rundt og spiser gelato. Besøkende kommer sjøveien for å nyte en aperitivo mens solen går ned og for senere å spise på de små, koselige restaurantene på den smale kaien.
Men Corricella har også en kjent kvinnelig fisker. Maria Lotorchisco eier den lille perlen av en restaurant Da Maria Alla Corricella, som ligger helt i vannkanten.
Når hun ikke er opptatt med å bli filmet og intervjuet av internasjonal presse sitter hun på sin trestol utenfor kjøkkenet og godkjenner hver rett som bæres ut til gjestene. Menyen er på italiensk og det beste på menyen står ikke en gang på menyen.
Den blir overlevert muntlig til de som er ute etter dagens fangst og som drister seg til å slenge ut noen italienske gloser. Spagetti med kråkeboller, tunfisktartar, ravioli fylt med sitron, pistasj og reker. Det er denne typen mat du får på øyene i Napolibukta. Blodfersk sjømat paret med lokal sitrus og pistasjnøtter.
LES OGSÅ: SE ROMA FRA EN VESPA
Den ultimate sommerdrikken
På Ischia lages det nydelige hvitviner og det er selvsagt det åpenbare valget til sjømaten som nytes på øyene.
Men i sterk sol og høye temperaturer liker befolkningen å kjøle seg ned med den lokale varianten av sangria, Pesche con Vino. Gule, modne fersken skrelles og deles i båter og legges i mugger.
Lokal tørr vin av enklere kvalitet og til og med musserende vin helles i muggene. Så settes de kjølig noen timer før den iskalde vinen skjenkes i glass.
Når man har drukket vinen fisker man ut de vinmarinerte ferskenbitene med en pinne og nyter dem.
Pesche con Vino er også den ultimate drikken å nyte på en solseng mens bølgene slår inn mot stranden. Vi har prøvd det og det kan anbefales på det varmeste.