Saint Martin er fransk i nord og nederlandsk i sør. Trikolor-flagget vaier i vinden, du betaler med euro og kan bruke mobilnettet som hjemme. Men i sør, på den nederlandske siden, er mobildata dyrt og du betaler med gulden – den gamle myntenheten i Nederland. Det er som å komme til to forskjellige land, og sånn er det jo også. I nord finner du små trehus og franske delikatessebutikker, mens på den nederlandske delen, som heter Sint Maarten, kan du gå på casino og nattklubber, kjøpe taxfree-varer og juveler. Det er også her cruisebåtene legger til. 

Jeg må innrømme at jeg foretrekker den franske delen. 

Baie Rouge er en av de mange fine strendene på Saint Martin. Foto: Helle Øder Valebrokk

Kulinarisk feiring

Det er matfestival på øya når jeg er her i november og i den anledning er et større område ved matmarkedet i den franske hovedstaden Marigot gjort om til en kulinarisk feiring av Saint Martins mange serveringssteder og tradisjonsretter. Festival de la Gastronomie er en årlig festival arrangert av franske kokker, men laget for folket på øya. Dette er festivalen der alt fra enkle kreolske restauranter til gourmetsteder blir kåret til øyas beste innenfor forskjellige kategorier. På festivalområdet kan man gå fra bod til bod og prøve de lokale spesialitetene mens man hører musikk. 

Hver lørdag og onsdag er det lille matmarkedet i Marigot åpent. Sprellfersk fisk i alle regnbuens farger ligger på is. Slakteren gjør klar store kjøttstykker for salg. Kundene sikrer seg blodpølser (boudin noir) fra damene som står med gryter utenfor slakteren. Krydder og fersk frukt selges til eventyrlystne og lettlurte turister. Stjernefrukten er oransje og moden, slik vi aldri får se den i butikker i Norge. Scotch bonnet-chili, ingefær og fersk gurkemeie selges til de lokale. Dette er vanlige ingredienser i kreolske retter.

MIDT I MATFATET PÅ MAURITIUS
– Les mer her!

Smakfull hovedstad

Hos Les Délices Créoles kan du spise Johnny cakes (fritert brød) med revet, salt fisk, løk og paprika til frokost med en kopp bush tea (te laget på sitrongress, ingefær, mynte og basilikum) hvis du vil ha en lokal start før du går på markedet.

Grillosen ligger tykt ved vannkanten i Marigot ved lunsjtider. De mange restaurantene frister med grillede spesialiteter og Jean Mari gjør klar grillen på Cisca’s Delicacy før storinnrykk av gjester. 

– De kommer for grillede ribs og kylling, forteller han. 

Restauranteier Francisca George bekrefter at kundene elsker frityrstekt konkylie og gratinert krabbe – og selvsagt grillmaten som Jean Mari tilbereder. 

Strandliv på en fransk-nederlandsk øy i Karibia. Foto: Helle Øder Valebrokk

Rosemary’s Seafood and Creole Cuisine, som nylig vant tredjeplass for øyas beste dessert på årets matfestival, er et av de aller mest populære spisestedene ved matmarkedet i Marigot. Stedet ble kjent internasjonalt etter at den amerikanske kokke-legenden Anthony Bourdain spiste her i 2004, og siden har bordene vært fullsatt i den lille restauranten ved vannkanten. 

Maten på Saint Martin er en miks av fransk og kreolsk. Det brukes mye krydder, men på en rund måte. Maten er aromatisk, ikke sterk. Scotch bonnet er den mest benyttede chilifrukten. Et bra sted å sikre seg noen spennende poser er i krydderbua Spicymilo, hvor Marian Célestine selger krydder i løsvekt som blant annet jerk-krydder, Island Mix og ikke minst den hemmelige blandingen Magic Mix som er perfekt til kylling.

Franske fristelser og bakverk. Foto: Helle Øder Valebrokk

Fransk så det holder 

I Marigot finner du ostebutikken Le Comptoir des Fromages som selger oster importert fra Frankrike og arrangerer ostekurs for fastboende og turister. Fransk bakverk finner du på hvert gatehjørne, men spesielt L’Express Bakery som kan friste med nydelige eclaires fylt med vanilje eller kaffe, store kokosmakroner, sprø croissanter, epleterte og andre typiske franske spesialiteter. Det er rett og slett for vanskelig å velge, men jeg har knapt smakt bedre kokosmakroner.

FLERE FRANSKE FRISTELSER I KARIBIA!

De samme eierne driver også Bacchus som spesialiserer seg på franske delikatesser, importert vin og rom fra Karibia. Saint Martin har ikke lenger sukkerrørplantasjer, så sukkeret som trengs for å lage rom kommer fra blant annet Guadalope. Det er ikke mange som produserer rom på øya, men Gouverneur blendes på Saint Martin.

Vil du smake 180 forskjellige rom kan du gjøre det i den flotte rombaren The Part des Anges i Grand Case. Baren er en del av gourmetrestauranten Le Pressoir som hvert år konkurrerer mot Villa Hibiscus om å være Saint Martins aller beste restaurant. Sistnevnte vant tittelen i 2021 og 2022. Der er det Bastian Schenk som er kjøkkensjef. Med mange års erfaring på europeiske stjernerestauranten startet han og kona det lille boutiquehotellet med gourmetrestaurant på den franske siden av øya.

Spicy Milo. Foto: Helle Øder Valebrokk

Enkle lolos i Grand Case

Strandstedet Grand Case er stedet å tilbringe noen bedagelige dager. Ikke bare er det en helt egen avslappet og bohemsk stil her, det er også her du finner noen av øyas aller beste «lolos» – enkle strandrestauranter der maten lages på griller. Rundt lunsjtider lukter det ribs og kylling fra disse stedene som ligger så tett at de nesten deler lokale. Så vær på vakt hvor du setter deg, for du vil spise på det beste stedet anbefalt av romspesialisten Jason Thomas på The Part des Anges og det er Au Goin Nes Amis.

Damene har jobbet sammen her i over 30 år. Stedet ligger idyllisk til rett ut mot det turkise havet og maten er nydelig: saftige ribs servert med en deilig kombinasjon av ris og bønner. Prikken over i´en er selvsagt deres spesial-saus «sauce chien».

String Beach er en av øyas beste restauranter. Foto: Helle Øder Valebrokk

Hvis loloene blir for rufsete for deg finnes det hippe alternativer som Rainbow Café og Sunset Café der rettene egner seg for Instagram. Maten er god og internasjonal, men det eneste som gir stedene særpreg er utsikten. 

En annen lokal perle i Grand Case er Villa Royal. Her kan du få de aller fleste spesialitetene fra Saint Martin som crab farci (fylt krabbe), accras (friterte torskeboller) og court bouillon créole (kreolsk bouillabaisse)

Sol og strand

Rasta Farm, Saint Martin. Foto: Helle Øder Valebrokk

St. Martin er faktisk øya med både flest restauranter og flest strender per kvadratkilometer, og Orient Bay Beach er den aller lengste av dem. Surfere og kitere leker i vinden, og langs stranda ligger flere strandrestauranter. Sett deg ned på String Beach, som ble kåret til øyas beste strandrestaurant under Festival de la Gastronomie i 2022. Signaturretten deres er torsk med plantainmos og sitronsaus – en fabelaktig rett. Andre gode og populære retter er avokadorulade fylt med krabbe, tunfisktartar og ceviche av mahi-mahi.

CRUISE I ANNERLEDES-KARIBIA

En utflukt som jeg anbefaler på det varmeste er en kort fergetur ut til île de Pinel, en liten øy utenfor Cul-de-Sac. På Yellow Beach kan du leie solseng og spise solid strandmat enten på et av bordene ute i vannet eller i selve restauranten. Hummer oppbevares i bur i vannet og du kan selv velge ut den størrelsen som passer din lommebok. På en travel søndag går det gjerne 25 av disse luksusdyrene. Hvis du vil ha hummer, men ikke tar deg råd til en hel en, kan man bestille hummerpizza. Franske roséviner eller cocktails serveres der du befinner deg om det er på solseng eller i vannet. En dekadent og fin måte å tilbringe en dag på. 

Regnskog og guava

Regnskogen på øya byr på jungellunsj på poshe Loterie Farm der du kan nyte naturen til teknomusikk mens du bader og drikker fransk champagne. For det komplett motsatte kan du besøke Rasta Farm og lære om øyas ville vekster. Begge har et bevisst forhold til å bevare Saint Martins natur. 

Philipsburg, Sint Maarten. Foto: Helle Øder Valebrokk

Guavaberry er et bær i myrtefamilien som vokser på Saint Martin. Bæret høstes normalt i oktober, men i år måtte de vente til januar. Klimaendringene er å se på den tropiske øya som i 2017 fikk betydelige skader etter at orkanen Irma herjet. Bærene legges på rom et år før drikken tappes på flaske og selges til jul. Den lett bitre likøren kan minne om en søt versjon av Fernet Branca. På Guavaberry Colombier Tradition kan du kjøpe med deg den berømte likøren, men også fatlagrede varianter og rom smaksatt med både peanøtter og lokal frukt. 

Philipsburg

En tur over til den nederlandske siden anbefales også for noen gode matopplevelser. Hovedstaden Philipsburg har en ting for indisk roti og de beste får du på Roti Hut som ligger ved en liten kanal. Man skulle nesten (men bare nesten) tro at man var i Amsterdam. Rotiene kjevles ut og stekes på takke ved bestilling. De varme, flakete lefsene toppes med linseblanding eller kylling og smaker fantastisk. 

God mat og godt humør på Jimmy´s. Foto: Helle Øder Valebrokk

Original Fat Boy Jimmy’s er et must. Denne boden som ligger ved hovedveien serverer BBQ så god at franskmenn kommer fra andre siden av øya for å kjøpe med seg hjem. Den rungende latteren til Francois Graham kan høres flere kvartaler unna. Sammen med søsteren Alicia Olivacce og pappa Jimmy Graham sørger de for god mat og godt humør. Her kaller man Johnny cakes for Jimmy cakes, oppkalt etter Jimmy som har drevet restauranten i 55 år. De går for å være de beste på øya og ut i fra de jeg har smakt, er jeg ikke i tvil om at det stemmer. Geit i karri servert med ris og erter og alle de andre fristende rettene er laget etter Jimmys gamle oppskrifter.Saint Martin er mangfoldig både i mat og kultur, med en miks av fransk, nederlandsk og kreolsk innflytelse.

Så enten du er ute etter å slikke sol, utforske historiske landemerker eller smake på deilig karibisk mat, har Saint Martin noe for enhver smak.

FINN MER SMAKFULL REISEINSPIRASJON HER!