– Nørrebro ER faktisk det kuleste nabolaget i verden, sier Sarah Sejergaard, eier av Copenhagen this way og ler.  

For guruene i Time Out Magazine har bare innsett det «alle» dansker har visst lenge; Køben er verdens kuleste by og Nørrebro er Københavns kuleste bydel. I begrepet ligger ikke noe av jappetidens champagnesprettende villskap. I dag er «kul» ensbetydende med bærekraftige valg, gjenbruk, lokalbasert mat, toleranse og fellesskap. Og på alle disse punktene krysser Nørrebro av i største boks. 

Den stygge andungen

Ggjør som sjuåringen Farah Rahman fra Pakistan og sett full fart ned åsen i Superkilen på en sparkesykkel. Foto: Torild Moland

Den grunnleggende historien er ganske kjent fra tilsvarende bydeler over hele verden: Et slitent, dårlig nabolag med stort potensiale gjennomgår en forvandling drevet av offentlige midler, lokal innsats, multikulturell grunnstein og kreative innflyttere. 

Nørrebro var opprinnelig en arbeiderklassebydel som dukket opp på utsiden av bymurene på slutten av 1800-tallet. 

– I 1859 herjet en kolera epidemi København, og i ettertid ble det bestemt å ekspandere byen og ta ned bymurene. Nørrebro vokste opp, og ble arbeiderklassens bydel. Nå bor det 80.000 mennesker på bare fire kvadratkilometer – halvparten av innbyggerne er under 30 år, med mange studenter og barnefamilier, forteller Sejergaard. 

Ingen steder gjenspeiler denne forvandlingen bedre enn Superkilen, et tidligere dødt område som i 2012 åpnet som en tredelt park med skateanlegg, kafeer, promenade og kunstverk.

LES OGSÅ: KØBENHAVNS GRØNNESTE OASE

Multikulturelt miljø

– Det er mer enn 70 nasjonaliteter på Nørrebro, og for å vise at Nørrebro er et internasjonalt område, ønsket arkitektfirmaet Bjarke Engels Group og kunstnergruppen Superflex å lage et samfunnsprosjekt. De hørte med innbyggerne hva de savnet og trengte, og sendte så lokale ut i verden som har bragt med seg mer enn 100 objekter tilbake, forteller Sarah Sejergaard.

Objektene er spredt over hele Superkilen, fra det gigantiske Donutskiltet i enden ved A&O Hostels til et tannlegeskilt fra Qatar, Den Røde Plass med neonskilt fra forskjellige steder, konversasjonshusker fra Bagdad, røde søppelbøtter fra Liverpool og en hel ås med jord fra Palestina i enden av asfaltparken Det Sorte Marked – der sjuåringen Farah Rahman fra Pakistan utfordrer skjebnen i full fart ned åsen på en sparkesykkel. Her er kunsten til for å brukes. 

Guide Sarah Sejergaard fra Copenhagen this way, foran Nørrebros hjerte laget av våpen, støtter Time Out i at Nørrebro er verdens kuleste bydel. Foto: Torild Moland

Det kanskje aller mest symbolske verket er den røde hjerteskulpturen ved fotgjengerovergangen i Nørrebrogade. Skulpturen er laget av våpen frivillig overlevert for å bidra til denne manifestasjonen mot vold i et område som for bare et tiår siden var regnet blant de verste i København. 

Småbystemning

– Da vi etablerte A&O her for fem år siden, var Nørrebro et av de billigste områdene i København. Men nå er det allerede blitt mye dyrere. Og det er jo typisk – fordi det er billig så tiltrekkes de morsomme folka, som kunstnere og kreative folk, mener Kasper Rønnow, adm dir for A&O Denmark.  

A&O Hostels er et av få større hotell/hostel i Nørrebro.
Foto: Torild Moland

Det globale hostel-konseptet har, som et av svært få overnattingsalternativ, etablert seg med et stort hostel helt i utkanten av Nørrebro. Og i takt med omgivelsene har også hostellet fokus på bærekraft, og skal blant annet være karbonnøytrale innen 2025. 

– Mer enn 100.000 dansker har flyttet til København de siste åtte årene. Og hvor kommer de fra? Små byer og tettsteder. Og det er den stemningen man finner i mange av Københavns nabolag, ikke minst her i Nørrebro, mener den lokale hostelsjefen. 

Og det er jo det som gjør Nørrebro så koselig! For rundt hvert mursteinshjørne dukker det opp en liten kafe med utebord, eller en vinbutikk med flasker utstilt i vinduer som går helt ned til gateplan. Her er gjenbruksbutikker, interiørsjapper, kunstverksteder og små bakerier. 

Så – hvordan får man mest ut av dette mylderet av tilbud?

LES OGSÅ: KØBENHAVNS 10 BESTE SMØRREBRØD

Den første spire

Jægerborggade er aldri feil sted å begynne. Denne idylliske gaten med nyoppussede murhus og pastellfarger, brostein i gaten og fulle sykkelstativ, var også stedet hvor Nørrebros utvikling startet. 

Keramiker Inge Vincents har verksted og butikk i Jægerborggade og har sett en rivende endring det siste tiåret. Før var det gjenger og narkodealere utenfor butikken, nå er det nylagt brostein og koselige kafeer.  Foto: Torild Moland

– På 1980-tallet var dette den røffeste gata i København. Her var gjenger, vold og narkotika. Men så gikk folka i Coffee Collective sammen, laget et cooperativ og satset på lokale butikker. – Jeg kom hit for 13 år siden, og da var det ikke sånn her som nå, sier keramiker Inge Vincents og ser seg om i det lekre, stilrene lokalet.  

Utenfor vinduene står sykkelstativene ordnet på rekke, husene har fersk maling og det er liv og røre i alle butikker, kafeer og verksteder. Men da hun flyttet inn, hang de organiserte gjengene utenfor vinduet og dealet hasj. 

– Arkitekturen er fra rundt 1900-tallet, det var shitty materialer og dårlig utførelse. Så alt er restaurert siden vi begynte. Og det er jo typisk København – at vi fikser det gamle og ikke bygger nytt, sier hun. 

Let etter originaler og bli en del av byens veletablerte gjenbrukskultur. Foto: Torild Moland

Ettersom gata ble mer populær, ble gjengene flytta. Og for 10 år siden skjedde det noe vesentlig – restauranten Rælø fikk Michelinstjerne og Jægerborggade ble satt på kartet. 

– Nå er det 50 butikker her, alle er unike, det er kunst og håndtverk og bærekraftig.  Jeg er så stolt, sier hun. 

Vintage design

Så istedenfor å tømme lommeboka i designerbutikkene i sentrum, kan du jakte etter originaler og samtidig være en del av byens veletablerte gjenbrukskultur. I butikker som Moment KPH og Hot Kotyr selges gamle, kule designerlamper og -interiør til gode priser. Rundt om i bakgater og plasser skaper loppemarkedene en flyktig og fargerik stemning. Let etter særeget gjenbruk i vintagebutikker som Mochi, som kun har japansk vintage, Røde kors-butikkene med brukte møbler, interiør og klær, eller bruk tid på å finne unike håndlagde skatter hos for eksempel Arne Schollert i Guldbergsgate, en gate som utelukkende har bærekraftige butikker.

LES OGSÅ: KØBENHAVNS 10 BESTE MATOPPLEVELSER

Øl og naturvin

Brus. Foto: Torild Moland

Og når du er ferdig med shopping, er det tid for å spise og drikke, hovedgrunnen til at så mange kommer til Nørrebro. Ingen steder i verden har større tetthet av vinbarer med naturvin enn Nørrebro. Lago er siste tilskudd, med en deilig uteterrasse vent mot Søerne. Her får man et stort utvalg viner som er laget på naturlig vis, uten bruk av sprøytemidler og kunstige tilsetninger. 

Mikrobrygg er også stort på Nørrebro. Ta en helaften på Brus, eller nyt en øldrink på Nørrebro Bryghus. 

– Vi prøver å gjøre alt med øl; Vi lager saus med øl – vi prøver å putte øl i alt – så hvorfor bruke soda når du kan bruke øl, sier pr-sjef Mathias Pedersen og serverer en boblende, frisk øldrink. 

Mat fra hele verden

Innvandrer-restauranten Send flere krydderier.
Foto: Torild Moland

Midt på Nørrebro har den tidligere Ræle-kokken Christian F. Puglisi startet det som kanskje er byens beste italienske restaurant som serverer økologisk, italiensk mat basert på råvarer av ypperste klasse. Puglisi har selv italienske røtter. 

Men byens mest spennende prosjekt, det er det innvandrerkvinnene i Send flere krydderier som står bak. Navnet på restauranten er hentet fra tiden da de først kom til Danmark og oppdaget at deres nye hjemland var tappet for de gode krydrene de var vant til. 

– Det er godt å jobbe her for det er flere nasjonaliteter og de som er her lager god mat, sier somaliske Fadima Ismail og setter frem et fristende fat med indisk og pakistansk pakora, en rull med arabisk ost, grønnsakssambosa fra Midt-Østen, raita, mangodip, humus av kikerter, og arabisk brød. Og rett foran lokalene ligger den nye Læsehaven til Menneskebiblioteket, kanskje byens mest givende turistattraksjon. For her kan du lese – et ekte menneske.

LES OGSÅ: NORSKE METTE FRA NOMA HAR SKAP EN AV VERDENS MEST IKONISKE GRØNNSAKSRETTER

Les et menneske

– Det er mange som ikke vil snakke om schizofreni, for de tror de er farlig. Så hvis jeg kan hjelpe noen til å forstå, så gjør jeg gjerne det, sier Christian Sarner. 

Schizofrene Christian Sarner har vært «bok» på Menneskebiblioteket i 4,5 år og bidrar gjerne til å spre mer forståelse for egen sykdom. Foto: Torild Moland

Han er schizofren og har vært «bok» i 4,5 år. Christian begynte å bli syk da var 20, utløst av stress. Nå er han 29, og har lært seg å leve med sykdommen.  

– Det er viktig å snakke om det. Min beste venn fikk diagnosen for seks måneder siden, og for tre måneder siden tok han sitt eget liv, forteller han åpent, og svinger litt i husken i den nye Læsehaven som sto ferdig i 2020. 

Her kan du «låne» danske politifolk, innvandrere, skjeve, Jehovas vitne, muslimer, jøder og punkere, folk fra hele verden, supplerer utgiver Ronni Aberge som selv er fra Nørrebro og startet Menneskebiblioteket for 22 år siden. 

– Nørrebro er det tettest befolkede og mest mangfoldige delen av København, så det passer jo at vi ligger her, mener Ronni. – Hit kan alle komme. Dette er en mulighet for å gå på oppdagelse i mangfoldet, hjelpe deg å utvide horisonten. 

På mange måter er det essensen av Nørrebro, samlet i en liten huske utenfor et krydret kjøkken.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN