Takket være Noma, nordisk mat og René Redzepi vil «alle» kokker til København, og byen har blitt en eneste stor gastronomisk lekegrind. Her er 10 smakfulle opplevelser du ikke bør gå glipp av – fra smørrebrød til stjernemat.

MATGUIDE KØBENHAVN
Det har skjedd mye kreativt på matfronten i København, og det dukker stadig opp nye godbiter med alt fra gatemat til stjernerestauranter —>
Foto: Paul Hughson
55.6760968, 12.568337199999974
1. Danske wienerbrød
Spandauer, wienerbrød eller «a danish» er en smakfull selvfølge når man besøker København.
Opprinnelig kommer wienerbrød ikke overraskende fra Wien, men er i den engelske verden kjent som «danish pastry» både fordi danskene laget så gode versjoner, og fordi det var danskene som innførte wienerbrød til USA. Wienerbrød er florlett bakverk som skapes ved at deigen legges i lag med smør mellom og rulles ut mange ganger. Du får selvfølgelig de søte godbitene over hele København, men noen er bedre enn andre og de har gjerne sin spesialitet: Skt Peders Bageri fra 1652 er byens eldste bakeri og også et av byens beste for saftige wienerbrød. Bakeriet Lille er kjent for sine berlinerboller, Juno the Bakery er spesialist på brød og croissanter, og La Glace er Danmarks eldste konditori og ekspert på flotte kaker. Kaker og bakervarer passer godt med kaffe. Byens beste brygg serveres hos The Coffee Collective, Prolog Coffee Bar, Andersen & Maillard og The corner at 108 (som har kaffe ristet av norske Tim Wendelboe).
MER INFO:
Skt Peders Bageri (kun facebooksider) har lokaler i Latinerkvarteret, bakeriet Lille ligger på Refshaleøen, Juno the Bakery (kun facebook og instagram) holder til på på Østerbro og La Glace nærme Strøget.
Foto: Paul Hughson
55.67971540000001, 12.59079840000004
2. Smørrebrød
Ingen matrett er mer dansk enn et smørrebrød, som mange kaller Danmarks nasjonalrett.
Smørrebrød var opprinnelig ikke noe mer enn en matpakke med rugbrød som arbeiderne tok med seg på jobb ut i felten. Men på 1800-tallet ble smørrebrødene utviklet til de fint danderte versjonene vi spiser i dag, med pålegg som reker, sild eller lun leverpostei. Nå har den tradisjonelle matretten fått en renessanse. Adam Aamann startet Københavns smørrebrødrevolusjon, da han åpnet gourmetsmørrebrødrestauranten Aamanns 1921 i 2017. «Smørrebrødskongen» lager alt selv, og hans visjon er å revitalisere og oppdatere det danske smørrebrødet – og overraske. På menyen står smørrebrød med spiselige blomster og spennende råvarer. Restauranten Selma har også moderne smørrebrød og ble fort en «snakkis» da den åpnet i fjor. For mer tradisjonelle smørrebrød, velg Cafe Gammel Torv som har servert den klassiske, danske lunsjretten helt siden 1910.
MER INFO:
Tre smørrebrød hos Aamanns 1921 koster kr 390. Selma, fra kr 135 per smørrebrød. Café Gammeltorv er et steinkast fra handlegaten Strøget. Fra kr 100 per smørrebrød.
Foto: Mari Bareksten
55.6786533, 12.576818099999969
3. Gourmet
Det går ikke an å snakke om mat og København uten å nevne René Redzepi og Noma.
Restauranten, som i flere år lå ranket som verdens beste restaurant, åpnet i nye lokaler og med nytt konsept i februar 2018. Menyen følger tre sesonger; sjømat fra vinter til vår, grønnsaker fra sommer til høst og vilt fra høst til tidlig vinter. Under Covid 19 har de tatt en pause fra sitt vanlige konsept, som de har erstattet med en burger- og natursvinbar i hagen rett ved restauranten. København har hele 17 restauranter med stjerne i Michelinguiden. Geranium er foreløpig den eneste med tre stjerner, og setter sin ære på servere lett, nyskapende og dynamisk mat i grønne omgivelser midt i Fælledparken. Kadeau er hedret med to stjerner. De serverer spennende retter med råvarer som er høstet, syltet og tørket fra «foodieparadiset» Bornholm. Se for deg vakre retter servert på en seng av lyng, eller pyntet med ingredienser som syltede kongleknopper eller tørkede nyperoser.
MER INFO:
Noma holder til på Refshaleøen og smaksmeny (rundt 20 retter) koster fra kr 3200 per person. Geranium sin smaksmeny koster rundt kr 3300. Kadeau ligger på Christianshavn og smaksmeny (16 retter) koster kr 2600 (sommerstengt, åpner ikke før i oktober).
Foto: Paul Hughson
55.69273449999999, 12.617189499999995
4. Pizza
Lyst til å smake Københavns beste pizza?
Den økologiske pizzarestauranten BÆST har surdeigsbunner, eget mikrosalumeria og mikromeieri. Det blir det god pizza av! Så god at The Guardian rangerte den på 8.plass over Europas beste pizzaer. Restauranten eies av italiensk-norske Christian Puglisi. Han har tidligere jobbet som soussjef hos Noma, og eier også Manfreds og Relæ, sistnevnte med én stjerne i Michelinguiden. Hver morgen kjører kokkene til gården hans i Lejre 40 kilometer utenfor København og henter råmelk. Fra den lages burrata og mozzarella i det lille meieriet over restauranten. Pizzaovnen er spesialdesignet i Napoli. Start måltidet med et utvalg av charcuterie og oster og fortsett med en himmelsk pizzaopplevelse – enten du velger en klassisk Margarita eller en med grønnkål og dansk blåmuggost. Andre pizzeriaer som bør sjekkes ut i København er Pizzeria MaMeMi og Neighbourhood.
MER INFO:
BÆST sin smaksmeny består av en miks av charcuterie, oster og pizzastykker og koster kr 500 per person, hvis hele bordet bestiller det samme. Ellers koster en pizza fra kr 135.
Foto: Mari Bareksten
55.6991166, 12.554248400000006
5. Naturvin
Naturvin blir stadig mer populært og i København kryr det av vinbarer som serverer den sulfurfrie vinen.
Dette er også en type vin som passer det nordiske kjøkken utmerket, kompleks, ufiltrert og naturlig som den er. Rødder & Vin er en bitteliten sjarmerende vinbutikk på Nørrebro hvor den engasjerte innehaveren Solfinn Danielsen gladelig deler sin kunnskap og arrangerer smakinger – både av naturvin og naturlig sider. Manfreds var den aller første naturvinbaren i København da den åpnet i trendy Jægersborggade i 2011. Det er fortsatt en favoritt. Andre naturvinbarer man bør sjekke ut er Ved Stranden 10 og La Banchina. På sistnevnte kan du i tillegg til å drikke naturvin også ta badstue og hoppe i havet.
MER INFO:
Vinbutikken Rødder & Vin selger naturvin og holder vinsmakinger. Manfreds har både mat og naturvin. Ved Stranden 10 er både bar og vinbutikk. La Banchina har både restaurant og bar. Badstua kan benyttes for kr 70 per person.
Foto: Mari Bareksten
55.6991166, 12.554248400000006
6. Gatemat
Københavns nye kulinariske sentrum ligger på en halvøy ut fra Nyhavn.
Tidligere huset Refshaleøen et av verdens største skipsverft, men er i dag full av spennende restaurantkonsepter. Det bærekraftige gatematmarkedet Reffen har 37 restauranter som selger variert gatemat ut fra fargerike Maersk-containere. Konseptet er en videreutvikling av nå nedlagte PapirØen. På menyen står alt fra saftig gyros og grillet fisk til thaimat og taco. Gyrosen til «The Real Greek» tok oss rett tilbake til Hellas! I vintermånedene er matmarkedet kun åpent i helgene. Det arrangeres også konserter, loppemarkeder og workshops om for eksempel gjenbruk av plast. Sjekk Facebook-siden til Reffen for fremtidige arrangementer. Andre godbiter som ligger på halvøya er naturvinbaren La Banchina, bakeriet Lille og René Redzepis favorittrestaurant Amaas.
MER INFO:
Reffen har åpnet i helgene fra oktober til mars, fra 12.00 til 20.00 (og 18.00 på søndager). Barene holder åpent til 23.00. Like ved ligger den rustikke restauranten Amaas. Smaksmeny fra 930.
Foto: Mari Bareksten
55.69273449999999, 12.617189499999995
7. Taco
I København kan det være tacofredag hver dag hvis du vil!
Spesielt etter at den tidligere Noma-kokken Rosio Sanchéz åpnet opp sine meksikanske restauranter. «Taqueriaet» Hija de Sanchez har to filialer. De har litt ulike retter, men begge serverer byens beste taco med ingredienser fra Oaxaca i det sørlige Mexico. Den utenfor Torvhallerne på Nørrebro er litt mer eksperimentell, mens stedet i Kødbyen har mer faste signaturretter som Taco al Pastor og fisketaco. Nytes gjerne med frisk Hibiscus iste eller frosne Margaritas. Rosio åpnet nok et meksikansk konsept for et års tid siden. Sanchez Cantina er blitt en stilig restaurant, som blant annet har dagens taco, «tuna tostada» og deilige desserter på menyen.
MER INFO:
En tacotrio med drikke på Hija de Sanchez koster rundt kr 180. Restauranten utenfor Torvhallarne har kun åpent mellom april og oktober, mens restauranten i Kødbyen har åpent året rundt. Sanchez Cantina ligger på Vesterbro og en smaksmeny med fem retter koster fra kr 500.
Foto: Mari Bareksten
55.6836899, 12.569765500000017
8. Urban drivhusrestaurant
Nyt kortreist mat fra en gigantisk grønnsakhage på toppen av et hustak!
Det er ingen tvil om at kreativiteten blomstrer i kulinariske København. ØsterGro er Danmarks største takfarm med grønnsaker, bier som lager honning og høner som legger egg. Det gir ferske råvarer i sesongen til foreningens 40 medlemmer, deriblant Københavns hyggeligste takterrasserestaurant – Gro Spiseri. De syngende kokkene på kjøkkenet tilbereder en spennende fem-retter, som gjestene nyter ved et langbord i et gammelt drivhus. Det smaker ekstra godt når vi sitter rett ved grønnsakshagen – midt i byen. Menyen er sesongbasert. Vi fikk blant annet servert sjalottløk «tempura-style» med østersmajones og maiskolber med hasselnøtt krem. En annerledes og bærekraftig restaurantopplevelse og så kortreist det kan bli. København har en rekke andre gode farm-to-table-restauranter, blant annet Manfreds.
MER INFO:
Gro Spiseri ligger på Østerbro og har åpent torsdag til lørdag og har som regel to bordsettinger per kveld. 5 retters smaksmeny koster kr 630.
Foto: Paul Hughson
55.711246, 12.564261399999964
9. Matmarked
Torvhallerne åpnet som moderne mathall ved Nørreport i 2011, og er i dag byens beste.
Det tok noen år før «københavnerne» tok mathallen til sitt hjerte, men nå er den veldig populær – både blant byens innbyggere og turister. Mathallen ligger på Israels Plads, som mellom 1889 og 1958 huset et stort grønsakmarked. I dag kan man handle spiselige suvenirer, nyte et glass bobler eller fråtse i smaksprøver. Mathallen er delt i to glassbygg signert arkitekten Hans Peter Hagens, med en passasje i midten hvor grønnsakshandlere og blomsterbutikker holder til, og hvor tacorestauranten Hija de Sanchez har sommeråpent. Sjekk ut Ostetorvet og Arla Unika for dansk ost, Mikkeller & Friends for mikrobrygg eller Hallernes smørrebrød for det mest klassiske av dansk mat. Det er også morsomme arrangementer og ukentlige happenings. Hver fredag kan du for eksempel lære å åpne østers hos fiskebutikken Hav.
MER INFO:
Torvhallerne er åpent hver dag. Åpningstidene varierer litt de ulike dagene, men åpner 10 alle dager unntatt søndag da de åpner 11. Kaféene og bakeriene åpner tidligere.
Foto: Paul Hughson
55.6836899, 12.569765500000017
10. Guidet matvandring
Vil du ha en skikkelig god innføring i hvordan København har vokst frem til å bli en av verdens beste matbyer?
Selskapet Foods of Copenhagen arrangerer en veldig fin kulinarisk vandring med fokus på det hippe og smakfulle nabolaget Nørrebro. Selskapet ble startet av «foodie» Cindie Christiansen og trendy Nørrebro er hennes favoritt når det kommer til mat og drikke. Stedene man besøker varierer og følger byens trender. Underveis er det både mathistorie og masse godbiter. Vi fikk smake wienerbrød på Københavns eldste bakeri, dansk ost på Torvhallerne, cider hos Rødder & Vin, byens beste pubmat og mikrobrygg på Brus, lakris fra Johan Bülow ved graven til H. C. Andersen og risotto på verdens første grøtbar – Grød.
MER INFO:
Pris kr 1200 for fire timers kulinarisk vandring, men det er det verdt! Mye mat og gode guider. Samme selskap arrangerer også en tur som kombinerer sykkel og mat og en kveldstur i nabolaget Vesterbro. Selskapet starter opp igjen med guidede turer september 2020. foodsofcopenhagen.com
Foto: Mari Bareksten
55.6991166, 12.554248400000006
Reisefakta
REISE
Både SAS og Norwegian flyr direkte til København flere ganger daglig. Priser fra ca. kr 1000 t/r. DFDS starter båtavganger Oslo- København 26.juni. Fra kr 398 per person i lugar. Både flixbus.no, getbybus.com og nettbuss.no har bussavganger fra Oslo.
KOMME RUNDT
København er en av verdens mest sykkelvennlige byer, så lei sykkel! Bycyklen koster kr 35 i timen. Metroen i København går hele døgnet. Lyst til å kjøre selv? Med appen Drive Now kan du hente og levere elektriske biler på ulike steder i byen. Du betaler minuttpris for bilen og det blir ofte billigere enn taxi.
OVERNATTING
Manon les Suites er Københavns kuleste boutiquehotell med et frodig svømmebasseng rett utenfor hotelldøren. Bærekraftig hotellfrokost har de også, med motto «Love food, hate waste». Dobbeltrom fra kr 2600 per natt. Wakeup Copenhagen er et rimeligere alternativ, fra kr 600 for et dobbeltrom.
LES MER:
Foto: Paul Hughson
55.6760968, 12.568337199999974
LES OGSÅ:
– BLI EN SAFARISTJERNE PÅ INSTAGRAM
Foto: Gjermund Glesnes
48.85661400000001, 2.3522219000000177Relaterte artikler

Vintage i København
Med alt fra luksusvesker til ikoniske designerklær og klassiske møbler fra en tid som var – her er de beste butikker, hotell og stoppesteder for vintagefans i København.

Smaken av Zimbabwe
På denne restauranten i Victoria Falls kan du spise så mye du vil, med god samvittighet.

Hipp hurra for vakre Vilnius
700 år med historie gjør Vilnius til en innholdsrik storby.

Utenfor allfarvei i Mitte
Innsidertips til Berlin – litt utenfor tråkket.

Hullet i hatten
En av Nordlands fineste campingplasser ligger i en beskyttet vik, i gangavstand til hullet i Torghatten. Her venter også en helt spesiell gourmetopplevelse.

Istanbuls nye storstue
Da storslagne Peninsula åpnet i den gamle cruiseterminalen i Karaköy i april 2023 fikk Istanbul en helt ny storstue for kresne turister, inkludert en takterrasse med ny restaurant av byens eneste tostjerners Michelinchef.