SOL OG STRANDLIV!

Lei av vinter, snømåking og kuldegrader? Da er det lov å drømme seg bort til varmere og mer eksotiske deler av verden hvor herlige strandliv lokker – og kanskje begynne planleggingen av neste drømmereise.

Seychellene er akkurat like fint som «skrytebildene» vil ha det til. Foto: Ronny Frimann

1. La Digue, Seychellene

Klar for aktive dager på sjøen, rolige seilaser eller fullstendig avslapning med spa og bad? Da er Seychellene stedet for deg. Den bilfrie øya La Digue er selve inkarnasjonen av strandlykke. La Digue er den tredje største øya i Seychellene, med den mest avslappede livsstilen. Her er sykkel raskeste framkomstmiddel, og strandliv mest populære aktivitet. Grand Anse og Anse Sourse d´Argent er mange ganger kåret til verdens vakreste strand. Hvilken som skinner best, er vel en smakssak. Gå ikke glipp av verdens beste fruktsmoothie som du får i en fargerik bod på stranda Anse Sourse d´Argent.

MER INFO: Fra Mahe går det ferge til La Digue. Overfarten tar halvannen time.

HER ER ÅRETS HOTTESTE REISEMÅL!

Aruba er en del av de nederlandske ABC-øyene i Karibia. Foto: Runar Larsen

2. Aruba, Karibia

Aruba er et karibisk paradis av endeløse strender, utmerkede hotell og gode restauranter – kjent som «One Happy Island». Her er arven fra kolonitiden synlig i både arkitektur og språk, men sol, strand og palmesus gir få assosiasjoner til Nederland. Øya har ypperlige forhold for snorkling og dykking, særlig fra Malmok Beach. Eagle Beach og Palm Beach er lange og brede, så til tross for at hotellene ligger tett blir det aldri trangt om plassen. Ser du etter en mer autentisk stemning, er Baby Beach sørøst på øya et godt valg. Med reggaemusikk, enkle strandrestauranter og en nydelig lagune er atmosfæren mer karibisk.

MER INFO: Aruba er en liten øy uten store avstander, og det tar et kvarter i taxi fra flyplassen til Eagle Beach.

Kilometervis med strender på Jamaica. Foto: Runar Larsen

3 Negril Jamaica

På 70-tallet var fiskerlandsbyen Negril hippienes lekegrind. Med palmesus, bølgeskvulp og rytmisk reggae utviklet Seven Mile Beach seg raskt til et legendarisk reisemål. Tidene har endret seg, men hippienes gamle favoritt byr fortsatt på mye av det gode, gamle. Hotellene er mange og varierte, men ingen ruver mye høyere enn kokospalmenes topper. Nå er den over én mil lange stranden et yndet feriested for turister flest, med alt du trenger for deilige dager under Jamaicas sol. Om kvelden er legendariske Rick´s Cafe stedet å være, kjent for klippestupere, kalde drinker og nydelig solnedgang.

MER INFO: Negril er halvannen time med bil fra flyplassen i Montego Bay.

LES OGSÅ: SOL STRAND OG SCOOTER

Helt på høyden over Tyrkias fineste strand. Foto: Istock

4 Oludeniz, Tyrkia

Postkortperfekt eller Instagram-vennlig – kall den hva du vil; Oludeniz-stranden utenfor feriebyen Fethiye i Tyrkia er en av klodens aller mest idylliske strender. Den strekker seg som en tunge ut fra fastlandet og skaper en liten lagune med usedvanlig blått vann innerst i bukta. I lufta over Tyrkias svar på Maldivene svever ofte paraglidere som har hoppet ut fra klippen Baba Dag, 1960 meter oppover i fjellet. Som fargerike fugler pryder de himmelen med alle regnbuens farger, før de går inn for landing ved stranda. Himmel og hav for et syn! Strandliv i verdensklassen, historiske severdigheter og idylliske båtturer på turkist hav gjør Fethiye til en drøm av et reisemål. 

MER INFO: Fethiye er ca. 45 minutter fra flyplassen i Dalaman, og 2,5 timer fra Antalya.

Elafonissi er utvilsomt Kretas mest populære strand. Foto: Runar Larsen

5. Elafonissi, Kreta

Stranden blinker kritthvit og stedvis lyserosa (på grunn av koraller) ved det turkise havet. Dette er en av de aller mest populære utfluktene for strandløver, og i motsetning den langt mer utilgjengelige Balos-lagunen på nordsiden er det fin vei ut hit, og gode fasiliteter, med både restauranter og butikker innen gangavstand fra stranda. Her kan du leie kajakk, seil- og padlebrett, eller slappe av på solsenga i vannkanten. Spaserer du vestover mot fyret, finner du mer urørte og ville strender. I alle tilfeller lønner det seg å ta turen tidlig om formiddagen. Da er Elafonissi på sitt mest idylliske.

MER INFO: Elafonissi er lengst sørvest på Kreta, en drøy times kjøretur over fjellet fra charterstedene i nord – også tilgjengelig med buss. Stor parkeringsplass.

Maldivene er selve drømmen av luksusliv i Det indiske hav. Foto: Ronny Frimann

6. Maldivene, Det indiske hav

Det er nesten umulig å velge en favoritt i øygruppen sør for Sri Lanka. Maldivene er jo selve definisjonen på paradis, hvor små øyer med gyllen sand og grønne palmetrær og herlige luksusresorter skaper perfekte rammer for romantiske ferier. Hit kommer du med rutefly til hovedstaden Malé, hvorfra det går båter eller sjøfly ut til de virkelige perlene. Så det er egentlig bare å velge og vrake, basert på reisebudsjett og interesser. De mest luksuriøse resortene koster skjorta, men som definisjonen på drømmereisen er Maldivene et fornuftig valg om du skal unne deg det lille ekstra. Stilige og romantiske Finolhu er et av mange eksempler på førsteklasses luksus – alt inkludert.

MER INFO: Finolhu ligger i Baa-atollen, en halvtimes flytur fra Malé.

LES OGSÅ OM NORGES BESTE STRENDER

Sol, strand og sjø i Smilets land. Foto: Istock

7. Koh Samui, Thailand

«Smilets land» har ikke akkurat underskudd på heftige strender. Koh Samui er en av de mest populære i Thailandsbukta, og vel utviklet for den som søker gode hotell og mange aktiviteter. Kanskje landets største tetthet av luksuriøse hotell, og det sier jo sitt i et land med overflod av dem. Chaweng er den lengste og mest kjente stranda, og her har alle de norske charteroperatørene hotell. For en roligere opplevelse anbefales Choen Mon. Begge har melishvite strender og krystallklart vann, så her er det bare å kose seg!

MER INFO: Direktefly fra Bangkok til Koh Samui, flytid ca. en time.

Phu Quoc er Vietnams heteste reisemål for strandliv. Foto: Runar Larsen

8. Phu Quoc, Vietnam

For bare et tiår siden var denne øya et relativt ukjent reisemål. Men på grunn av storstilt eiendomsutvikling har Phu Quoc på rekordtid blitt Vietnams svar på Phuket. Noen vil kanskje hevde at idyllen er borte, men den som legger ut på en «tour de beach» på øya rett ved grensen til Kambodsja vil fortsatt finne rolige strender. Lei en scooter og sus rundt på jakt etter din favoritt; Bai Sao i øst er kanskje den aller mest idylliske, mens de fleste resortene ligger langs Long Beach i vest. I alle tilfeller er det kort vei til vietnamesiske delikatesser servert fra både stilige restauranter og enkle gatekjøkken. Strandliv på Phu Quoc er nam-nam!

MER INFO: Det tar en liten time å fly fra Ho Chi Minh-byen til Phu Quoc.

LES OGSÅ: STRANDBY MED GLAM 

Mayaruiner og deilig strandliv i Mexico. Foto: Istock

9. Tulum, Mexico

Hipsternes oase, yogafolkets favoritt, livsnyternes eldorado, gastronomenes lekegrind. Tulum vendt ut mot Karibia lengst øst i Mexico er et langt strekke med strand sør for turistbyene Playa del Carmen og Cancun, og er et allsidig reisemål hvor det er kort vei fra strandlivets idyll til historiske severdigheter i form av mayaruiner og underjordiske naturperler som magiske cenoter (synkehull). Her er det noe for alle, og stranda er særlig kjent for stilige designhotell og lavmælt luksus. Det kan lønne seg å styre unna selve byen Tulum, og heller sikte seg inn mot de små hotellene langs stranden i Zona Hotelera.

MER INFO: Det tar halvannen time med buss/bil fra flyplassen i Cancun til Tulum.

Mauritius har både allsidig natur og smellvakre strender. Foto: Istock

10. Belle Mare, Mauritius

Mauritius er kjent for sine gode hotell og mange vakre steder, men Belle Mare-stranden er øyas beste sted for herlige strandferier. Også livlige Grand Baie i nordvest, barnevennlige Flic n´Flac i sydvest, og det rolige syd er populære steder. Vi slår imidlertid et slag for den rolige nordøstkysten, et sted preget av hvilepuls og ro. For uten en og annen improvisert bålfest med de lokale, skjer det ikke så mye på Belle Mare-stranden. Dette er stedet for å senke skuldrene, nyte litt luksus på hoteller som Constance Belle Mare – og kose seg med strandliv av ypperste sort.

MER INFO: Strandområdet Belle Mare ligger på nordøstkysten av øya, bare 40 minutter fra flyplassen og en time fra hovedstaden Port Louis.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN