Vakre Plaka er Milos’ hovedstad, og kryr av koselige gater, restauranter og kaféer. Foto: Ida Anett Danielsen

Milos er formet som en hestesko og ligger og dupper i turkisblått vann helt vest i Kykladene. Det var her den velkjente statuen Venus fra Milo ble funnet, som nå står på museet Louvre i Paris. Men Milos kan skilte med mye mer enn antikk, gresk kunst, og det aller beste er å utforske øya med scooter.

Med vinden i håret suser vi opp i fjellene, forbi små landsbyer og øde gårder før ferden går videre langs kysten på jakt etter de beste strandperlene.

Livsnyteri

For den største grunnen til å dra til Milos er alle strendene. Som et perlekjede blinker de langs hele kysten, spesielt på sør– og nordsiden av øya. Med motorisert scooter er det bare å dure rundt til man finner sin favoritt. Det er over 70 å velge mellom, med alt fra folkerike strender til helt øde badebukter. Kjæresteparet Flora Reddaway (32) og Jon Muschamp (32) fra London har funnet sin strandfavoritt Provatas på sørsiden av øya.

– Det er helt nydelig her. Både strendene og atmosfæren. Vi har tidligere vært på Santorini og Paros, men det var ikke før vi kom hit til Milos at vi fant ferieroen, ler Flora.  

Den beste måten å få sett hele øya, og besøkt alle strendene, på er på to hjul! Foto: Ida Anett Danielsen

– Ja, det er deilig å slippe cruiseskipene. Og så betaler vi mye mindre for mye bedre mat her, sier Jon fornøyd.

Det er velkjent at det serveres god mat på Milos. Hit reiser selv grekerne på ferie for å meske seg med god, lokal mat. Akkompagnert av en iskald Mythos så klart.

Yamas!

Milos beste strender

Provatas – den gylne

Provatas-stranden byr på gyllen, silkemyk sand og fint badevann – perfekt for både solslikkere og badeløver som vil komme seg litt unna. Stranden ligger inne i en bukt og er skjermet for det meste av vind og sjø, og er dermed et godt alternativ når vinden fra nord slår inn. Det er også langgrunt vann og litt roligere enn på flere av de andre strendene. Provatas passer dermed ypperlig for barnefamilier. Litt stiv pris på solseng og parasoll, men til gjengjeld er det en rolig og fin strand man kan tilbringe mange timer på. Men du kan også ta med egen solskjerm eller sette deg ned på ledige flekker i sanden. Det finnes toalett og en taverna i nærheten.

TYPE: Sand

MER INFO: Ligger sør på øya, ved fire stjerners–hotellet Golden Milos Beach. Buss fra Adamas om sommeren, eller ta taxi eller lei bil/scooter, liten parkering ved stranden.

Kjæresteparet Flora Reddaway (32) og Jon Muschamp (32) fra London fant sin strandfavoritt Provatas på sørsiden av øya. Foto: Ida Anett Danielsen

Sarakiniko – månestranden

Selv om det kryr av vakre strender på Milos kan ingen av dem måle seg med Sarakiniko. De vakre hvite klippene er kanskje Hellas’ mest kjente strand, og det av en grunn. Her får du følelsen av å være på badeferie – på månen! Saltvannet vasker stadig ut nye huler og skulpturer i det kritthvite, vulkanske fjellet og legger igjen flotte steinformasjoner som rammer inn den nydelige blå lagunen. Her er det også mulig å slikke sol på den lille stranda, eller bare gå på oppdagelsesferd i mystiske huler. Og du vil garantert dra inn likes på Instagram!

TYPE: Berg/ sand

MER INFO: Ligger på nordsiden av øya. Det går buss fra Adamas om sommeren, men det enkleste er å leie bil eller scooter og reise hit på egenhånd. Gode parkeringsmuligheter.

Sarakiniko, ofte kalt månestranden på grunn av sitt unike landskap, er en av Hellas’ mest fotograferte strender. Foto: Ida Anett Danielsen

Papikinou – for den aktive

Papikinou er en av øyas lengste strender, og strekker seg rundt en halv kilometer med start i enden av havnebyen Adamas. Papikinou er en av få på Milos med blått flagg. Langgrunt, og som regel rolig, vann. Passer godt for barnefamilier og de aktive. Flere restauranter, kaféer og muligheter for vannsport. Stranden deles fra bilveien med en lang rekke trær. De fungerer utmerket som naturlig skygge om solen skulle bli for sterk. Ellers er det bare å ta en avkjølende dupp i det deilige vannet.

TYPE: Rullestein/sand

MER INFO: Ligger sentralt på øya, i nærheten av havnebyen Adamas. Noe parkeringsmuligheter langs veien.

Papikinou-stranden ligger i nærheten av Adamas, og har ofte tilbud om vannsportaktiviteter. Foto: Ida Anett Danielsen

Paleochori – vulkanstranden

Utsikt ned til den litt mer skjermede delen av Paleochori-stranden. Foto: Ida Anett Danielsen

Paleochori er en av Milos mest populære strender, og er egentlig flere små strender delt opp av store, røde vulkanklipper. På den største er både solsenger og parasoller til leie, og det er muligheter for vannsport. Takket være vulkansk aktivitet i området finnes det enkelte steder varme kilder som danner naturlige boblebad. Om sommeren kan det bli litt folksomt her, men tar du turen til en av de små strendene rundt klippene, er det som regel litt fredeligere.  

TYPE: Sandgrus/klippe

MER INFO: Ligger sørøst på øya. Går buss fra Adamas og Zefyria om sommeren, ellers gode parkeringsmuligheter. Flere restauranter i nærheten.

Firiplaka – de lokales favoritt

Et av Firiplakas kjennetegn er en stor stein som har løsrevet seg fra fjellet og plassert seg midt ute i det turkise vannet. Stranden består ellers av hvit og myk sand rammet inn av små, fargerike klippefjell. Her er også solsenger, parasoller og en fin strandbar med lounge som serverer friske drinker til rådighet. Vannet er langgrunt og krystallklart, og passer fint for både store og små badeløver. Rett ved ligger også stranden Tsigrado, som også er verdt et besøk.

TYPE: Sand

MER INFO: Ligger på sørsiden av øya. Går buss fra Adamas om sommeren, ellers gode parkeringsmuligheter. Sti ned til stranden.

Firiplaka-stranden er kjent for sin store stein og fine sand. Foto: Ida Anett Danielsen
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN