Årets hotteste reisemål: 1-6
Årets hotteste reisemål: 7-12
Årets hotteste reisemål: 13-18
Årets hotteste reisemål: 19-24

1 El Salvador: Fra kriminell til kul
Hvorfor: Mellom-Amerikas store vinner

Med mer enn 200 vulkaner og 170 km ­kystlinje mot Stillehavet, en rekke Maya-ruiner og tradisjons­rike kaffeplantesjer, er El Salvador et land som bare venter på å bli oppdaget. 
 

Maisbrød og salsa servert i El Salvador. Foto: istock

El Salvador gjennomgikk en borgerkrig på 1980-tallet, og har siden blitt plaget med høy gjengkriminalitet og drapsstatistikk. Det hele endret seg da Nayib Bukele ble valgt til president i 2019. Den populære presidenten har slått hardt ned på gjengkriminaliteten – 70.000 gjengmedlemmer er fengslet de siste årene, som plutselig har gjort El Salvador til et trygt land å reise rundt i. President Bukeles tøffe linje er omdiskutert, med er svært populær i hjemlandet. Dødsraten, som nådde toppen i 2015 med hele 107 per 100.000 mennesker, har sunket til bare 7,8 per 100.000. 

Det merkes på turismen. El Salvador er det raskest økende turistlandet i hele Amerika, og hadde første halvdel av 2023 hele 32 prosent flere turister enn tilsvarende periode i 2019. Og det lille landet kan by på overraskende store opplevelser.  

BLOMSTERRUTEN. Her er store nasjonalparker, mayaruiner, kaffeplantasjer og lange, herlige Stillehavstrender, uten de samme turistmengdene som du finner i Costa Rica og Panama. Prisene er lavere også. Dessuten er det lite og kompakt, omtrent samme størrelse som nabolandet Belize eller som Viken fylke i Norge. Med over 200 sovende vulkaner er toppturer til en vulkan obligatorisk. Den mest tilgjengelig, og en av de fineste, er vulkanen Santa Ana. Den ligger i tillegg omtrent langs den berømte Ruta del Flores, hvor det er mange vakre landsbyer og fine kaffeplantasjer, samt flere av de flotteste mayaruinene inkludert Tazumal, Cihuatán og Joya de Ceren. Den vulkanske aktiviteten har gitt El Salvador en annen attraksjon, nemlig varme kilder. Avslutt rundturen med noen dager ved Stillehavskysten. Spis lokale pupusas, drikk mikrobrygg og se sola synke i horisonten og vær glad du kom hit før alle andre gjorde det.  

Mer info: Beste rute for nordmenn går via New York eller Miami, hvor det er svært gode forbindelser til San Salvador. 

Høydepunkt
1. Joya de Ceren. Den gamle mayabyen er eneste UNESCO-­sted i El Salvador og kjent som Amerikas Pompeii da den ble forlatt og dekket av aske under et vulkanutbrudd i 640 F.Kr.

2.Varme kilder. Finner du over hele landet, enten som boblende bad eller som i Saltinas Malacatiupan hotsprings hvor det er mange små elver med varmt vann som ender i flere fossefall. 

3.Stillehavskysten. Lær å surfe eller bare hang loose i de populære feriebyene La Liberdad og El Tunco eller i mer bohemske Mizata.

Fine fotturer i Sør-Amerika. Les mer her!

Båttur på Zambezi i Zambia. Foto: Runar Larsen

2 Zambia: Vilt og vakkert
Hvorfor: Favorittlandet til Travel Africas kresne lesere

Zambia havner ofte i skyggen av andre safari­favoritter i Øst-Afrika, men trekkes nå frem som the next big thing.

60 år etter at Zambia ble uavhengig fra de britiske kolonimaktene er det naturskjønne landet for lengst etablert som reisemål for kresne safariturister. South Luangwa nasjonalpark er regnet som opphavsstedet for safari til fots, så her kan du få store opplevelser utenfor turisttråkket. Glem heller ikke mektige Victoria Falls (som deles av Zambia og Zimbabwe), eksotiske togturer og ekspedisjoner langs Zambezi-elven. Da de kresne leserne til Magasinet Travel Africa kåret sine favorittresorter, lå nesten halvparten i Zambia. Største favoritt var Old Mondoro i Lower Zambezi nasjonalpark. Zambia var også på Lonely Planet´s Best in Travel-liste for 2023. 

Mer info: Fly til Lusaka fra Oslo med Ethiopian Airlines. Mellom­landing i Addis Abeba. 

Høydepunkt
1. Safari. Lower Zambezi, South Luangwa og Kafue er nasjonal­parker på høyde med det beste. Rimeligere enn mange andre land i regionen. 
2. Victoria Falls. Verdens heftigste foss. Ved lav vannstand er en dukkert i Devil´s Pool et must.

Safari fra a til å: Her er det du trenger å vite!

Klar for en annerledes storbyeferie? Se mot Yerevan, Armenia. Foto: istock


3 Armenia: Rakettlandet
Hvorfor: Stor økning i besøkende

Storbylivets skatter og naturens gleder ­kombinert med enorm gjestfrihet gjør Armenia til et land å regne med. 

En rapport fra World Tourism Barometer som sammenligner statistikk fra 2019 (før pandemien) med antall turister i 2023 viser at turistrømmen til Armenia øker med hele 30 prosent. Det er ikke tilfeldig, og selv om turisme slettes ikke er noe nytt i det lille landet sør i Kaukasus, så er det alt annet enn trangt om plassen. I 2019 kåret CNN hovedstaden Jerevan til en av «Europas 20 vakreste byer med få turister», og trekker fram byens 2800 år lange historie, miksen av ­sovjetisk arkitektur, rik kultur og moderne byliv som attraksjoner. Foruten en innholdsrik hovedstad handler Armenia mye om åpne sletter og fjell, og deler av den nye fotturen Transcaucasian Trail går blant annet gjennom fjellet. 

Mer info: Planlegg vinsmaking, fotturer og historisk sightseeing med explorearmenia.am.

1. Jerevan. En av verdens eldste byer. Livlig og rimelig storby med plenty av severdigheter og kulinariske høydepunkt, hvor trend møter tradisjon.
2.Transcaucasian Trail. Spaser gjennom historie og natur på en del av den nyetablerte fotturen gjennom Armenia. ­transcaucasiantrail.org

Kultur og natur i Romania

Mellom kyst og høyland ligger et system av elver og kanaler som en magisk verden – perfekt for flytende eventyr med husbåt. FOTO: RUNAR LARSEN
Mellom kyst og høyland ligger et system av elver og kanaler som en magisk verden – perfekt for flytende eventyr med husbåt. FOTO: RUNAR LARSEN


4 India: Evig eksotisk
Hvorfor: Verdens billigste ferieland, fargerikt og spennende

Bare navnet gir assosiasjoner til eksotiske dufter, farger og yrende festivaler. 
India er en orientalsk gryte av gamle tradisjoner og vakker natur – på lavbudsjett. Dette er nemlig verdens billigste ferieland ifølge ekspertene i valuta­selskapet Forex. Severdighetsjunkies, adrenalinjegere, gastronomer, yogafrelste og strandløver: India er landet for deg. Det mener også Lonely Planet, som kårer India til et av verdens hotteste land i 2024. Men hvor i all verden skal du begynne? Med sine 28 delstater er dette også verdens sjuende største land i areal – og nest største i befolkning – og en svært sammensatt nasjon. New Dehli er en fornuftig inngangsport, og det gylne triangelet med New Dehli, Agra og Jaipur er en populær start. Taj Mahal må med. Kjærlighetens tempel fikk status som et av verdens sju nye underverk i en kåring i 2007, og marmormonumentet er landets desidert mest populære attraksjon. Viator.com har firedagers rundreiser med privatsjåfør som inkluderer både Taj Mahal, Agra Fort og Amber Palace i Jaipur til et par tusenlapper per pers.

TIL KYSTEN. Med «klassikerne» unnagjort, er det lov å la seg friste av langt roligere deler av landet. India er også et sentrum for åndelig påfyll og strandliv. Spesielt i delstatene Goa og Kerala finner du gode resorter som har fokus på nettopp helse og velvære, i fredelige omgivelser ved stranda. Kerala lengst sør har også fine strender, men er mest kjent for avslappende båtturer på vannveiene, økoresorter i krydderplantasjer, samt aktive turer til fots, med sykkel eller kajakk. India har til og med sin egen variant av Maldivene; de sjeldent besøkte, men nydelig øyene Lakkadivene ute i havet vest for Kerala. Her er turismen i startfasen, men naturen idyllisk – og de lite utbygde drømmeøyene er tilgjengelig med innenriksfly og ferje fra Kochi i Kerala. 

Mer info: Viator har firedagers rundtur til New Dehli, Agra og Jaipur for 2800 per pers. inkludert firestjernes hotell og privatsjåfør. Escape Travel har elvecruise i India.
Høydepunkt:
1. Det kulturelle triangel. Det gylne trianglet med New Dehli, Agra og Jaipur er essensielle severdigheter.

2. Strandliv i Goa. Landets minste delstat har alt fra rolige yogaretreats til resortbyer med festlig stemning. 

3. Grønne Kerala. Finn roen med båttur på Keralas «backwaters».
Les mer om Kerala her!

STRANDLIV: Det er palmesus og bølgeskvulp som lokker de fleste til Yucatanhalvøya i Mexico. Her fra Isla Mujeres. Foto: Runar Larsen


5 Mexico: Over og under jorda
Hvorfor: Ny direkterute fra Norge

Lev livet på solsiden over og under jordoverflaten i Mexicos strandparadis – som også hylles av National Geographic. 


Det er strandlivet som lokker, men på Yucatanhalvøya skal du sette av tid til både historiske templer og underjordiske attraksjoner. Dette er nemlig en «sveitserost», med flere tusen cenoter (synkehull) som en viktig attraksjon. Som skjulte eventyrverdener er grottene forfriskende badeplasser og underjordiske oaser. Mayatemplene i Chichen Itza bør også stå på listen over attraksjoner, mens Ek Balam er et annet tempelkompleks verdt et besøk, like nord for Valladolid. Med færre besøkende og mer dramatisk natur kan dette fort bli en større opplevelse. Tilbake ved kysten er det bare å la seg friste av fersk sjømat, friske drinker og god stemning – uansett hvilket sted du velger som base for din Mexico-ferie.  National Geographic har Yucatan på sin «Cool List 2024». 

Mer info: TUI flyr direkte til Cancun i Mexico fra Oslo tre ganger i vinter, første avgang i desember. 

1. Grotter. Cenote Dzitnup utenfor Valladolid er en av mange nydelige cenoter på Yucatanhalvøya.

2. Strandliv. Nyt avslappende strandliv i rolige El Cuyo. Kombiner med historiske utflukter til templer fra mayaenes storhetstid.

Refleksjonen av Nanga Parbat (8126 moh.) nord i Pakistan. Foto: istock


6 Pakistan: Eventyrveien
Hvorfor: Et eventyrlig og undervurdert reisemål med mindre politiske spenninger enn på lenge.

Følg Karakoram Highway opp i Pakistans majestetiske verden av fjell og daler.

I følge trendsetterne i Lonely Planet er Pakistan igjen blitt et reisemål å regne med – på lavbudsjett. Takket være færre politiske spenninger enn på lange, er det vel verdt å utforske det som på alle måter er blitt et underkommunisert reisemål. Men attraksjonene er åpenbare; her får du pulserende markedsbyer, historiske monument og ikke minst eventyrlige fjellregioner. Det er naturen som frister, og med legendariske Karakoram Highway som veiviser venter høydepunkter på rekke og rad. Veien går fra Islamabad og opp i høyden hele veien til Kina, og blir omtalt som «verdens åttende underverk». En roadtrip for vagabonder på jakt etter et ekte eventyr! 

Mer info: Det er mulig å bruke offentlig transport, men det finnes mange gode organiserte turer. Sjekk f.eks. Rocky Road Travel.

1. Karakoram Highway. En av verdens mest legendariske veistrekninger. Mektig natur møter spennende kultur i en luftig roadtrip opp i fjellet.

2. Fjelltur. K2 Basecamp (5150 moh.) i Karakoram-fjellene er trolig det nærmeste du kommer verdens 2. høyeste fjell. Ekspedisjonsreiser.no har guidet tur.