A

AKASIE = De særegne trærne som sammen med gress preger savannelandskapet. Det finnes mange ulike arter, og de er en viktig næringskilde for dyr, blant annet sjiraffen.

B

BIG FIVE = Fellesbetegnelsen på bøffel, elefant, leopard, løve og neshorn. Begrepet kommer av at disse var de vanskeligste og farligste dyrene å jakte på i gamle dager.

C

CAMP = En samling av telt, enten med enkel standard, eller luksuriøse med alle moderne fasiliteter. Velg gjerne en liten teltcamp for en mer autentisk safarifølelse.

D

DOKRØLL = De fleste safaricamper har gode sanitærforhold, men bakteriefloraen og klimaet er jo annerledes, så det kan være fare for hyppige dobesøk. Tips: Pakk med Imodium, så slipper du at noe akutt skulle skje akkurat i det dere får øye på en leopard.

E

EKSKREMENTER = Det er få steder bæsj er like spennende som på safari. Å studere dyreavføringen man finner kan få deg på sporet av både leoparder og hyener, og gir mye informasjon om dyrenes ferdsel og oppførsel. Safariguiden forteller nok gladelig om du spør.

F

FLY = Mange nasjonalparker kommer du til med småfly, som lander på enkle flystriper på savannen. Ofte er bagasjebegrensningen streng, så pakk lett i myke bager/kofferter.

G

GAMEDRIVE = Det engelske ordet for safari, og betyr egentlig «kjøre-safari» der hovedhensikten med kjøreturen er å se etter dyr. Det er den vanligste formen for safari, og man drar oftest ut om morgenen eller ettermiddagen når dyrene er mest aktive.

LES OGSÅ: AFRIKAS 10 BESTE SAFARILAND

H

HENSYN = Som alle andre steder er det viktig å ta hensyn til både dyr og mennesker på safari. Respekter dyrene, hør på det guiden sier og ikke skap dårlig stemning i safaribilen ved å alltid kapre beste fotoplass. 

I

IPI = Ordet ipi på swahili kan bety både hva og hvilken. Så om man ikke aner hva safariguiden prater om, kan man i hvert fall imponere litt når man må spørre.

J

JAMBO! = Kan oversettes til «hei» og er en hilsemåte på swahili. I både Kenya, Tanzania og Uganda, blant annet, er det like vanlig å si jambo til folk man møter som det er for nordmenn å hilse på fjellet.

K

KHAKI = Kle deg riktig! Det er en grunn til at safaribekledningen helst bør være i khakifarger, også kalt sandfarger, som gult, beige og grønt. Man glir bedre inn i terrenget, det irriterer ikke dyrene like mye – og de tiltrekker seg heller ikke like mange insekter som f.eks. hvitt og svart.

L

LOMMELYKT = Det blir bekmørkt på savannen om kvelden, så en batteridrevet lyskilde er alfa omega om man skal på campingsafari.

M

MIGRASJONEN = Under den store migrasjonen begir rundt to millioner gnu, sebraer, antiloper og gaseller seg ut på en lang ferd fra Serengeti i Tanzania i sør til Masai Mara i Kenya i nord på jakt etter nye beiteområder. Det årlige fenomenet er en helt spesiell opplevelse!

N

NATTSAFARI = Spør guiden om det er mulig å dra på nattsafari. Da drar man ut på gamedrive etter solnedgang og er det gode muligheter for å se arter som ikke viser seg i dagslys.

O

OPERATØRER = Det finnes mange ulike operatører som tilbyr safari i Afrika, og det kan være lurt å høre på anbefalinger av venner, lese reiseguider (eller Magasinet Reiselyst) eller søke på nettet. Sjekk blant annet ut kenzantours.no, basecampexplorer.com, tanzaniaexplorer.com, paradisreiser.no, dittafrika.no, getafricatravel.com, wilderness-safaris.com, hibiscusreiser.no, drommereiser.no, toppafrika.no, jambotours.no og hvitserk.no.

P

PENGER = I de fleste safarilandene er det amerikanske dollar som gjelder på safari. Turarrangører og camper oppgir prisen i dollar, og du bør ha med en del i cash til både å betale visum, til tips, suvenirer og for å ha i bakhånd om noe spesielt skulle skje.

Q

QUAD-SAFARI = Noen steder er det mulig å dra på safari med firehjuling, der man også overnatter i enkle, mobile camper eller telt underveis. Noe helt for seg selv! Se bl.a.  quadkenya.com i Kenya, wildlandsafaris.com i Botswana og zanziquadsafari.com på Zanzibar.

FOTOTIPS: SAFARI

R

REGNTID = Det kan være lurt å sjekke været før man bestemmer hvor man skal reise når! Flere av de vanligste safarilandene har regntid, og perioder i året som er bedre egnet for safari enn andre. F.eks: Kenya har to regntider, den store i mars-mai og en mindre i november/desember. I Tanzania er det stor forskjell på nord og syd. I nord er det stort sett greit hele året med unntak av regntiden i april/mai, i sør stenger en del parker fra nov til feb.

S

SUNDOWNER = Savannens «happy hour» inneholder ofte en øl eller drink mens man ser på den vakre solnedgangen. En ettermiddagssafari avsluttes gjerne med en «sundowner» ute i bushen eller på campen.

T

TIPSING = Det er vanlig å tipse både safariguiden, kokken og resten av de ansatte på campen eller lodgen man bor på. De fleste selskapene oppgir anbefalt beløp, men her er det lov å være sjenerøs.

U

UV-BESKYTTELSE = Den afrikanske solen er sterk! Pass dermed på å smøre deg godt med solkrem og å drikke nok vann, bruk gjerne også en hatt. Det kan høres enkelt ut, men man glemmer fort når både løver og «sundowners» er på hjernen.

V

VAKSINER = Er viktig, og må være i orden i god tid før avreise! Se vår store vaksineguide på side 106 for mer info.

W

WALKING SAFARI  = I noen reservater og nasjonalparker er det populært med «fottursafari» eller «bush walks». Da vandrer du ut i bushen sammen med en bevæpnet guide (så klart!). Her kommer man enda tettere på naturen. Spennende og lærerikt.

X

XERUS = Også kjent som Afrikansk jordekorn. Ikke glem bort smådyrene på savannen, de er også spennende! Se etter De Fem Små. Dette er et morsomt motsvar til De Fem Store, hvor alle smådyrene deler navn med de store; maurløve, elefantspissmus, bøffelvever, neshornbille og leopardskilpadde.

Y

YELLOW FEVER CARD = Et bevis på at du har tatt vaksine mot gulfeber. Påkrevd i flere afrikanske land, og du kan i teorien bli nektet innreise om du ikke har skjemaet med deg.

Z

ZEBRA-CROSSING = Om en sebra (eller hele flokken) vil krysse veien, så har de alltid forkjørsrett. Det gjelder egentlig alle dyr. På savannen er vi gjester, og må forholde oss til dyrene, ikke motsatt.

Æ

ÆRFUGL = Finnes nok ikke på savannen, men det er nok av andre spennende fuglearter her, som flodørn og marabustork. Så løft blikket og få med deg dyrelivet som svever over savannen også!

Ø

ØYEBLIKK = Såkalt uforglemmelige. De vil det bli mange av! Det å se sin første løve, telte på savannen, frokost i bushen eller koselige stunder rundt bålet på «sundowner» er alle øyeblikk du vil huske.

Å

ÅPENT SINN = Noen ganger bor man blant megaluksus, andre ganger med litt mindre fasjonable fasiliteter. Noen ganger får man sett 100 dyr på én time, andre ganger to dyr på tre dager. Og man vil møte masse forskjellige folk, fra flere ulike land og kulturer. Ha et åpent sinn og ikke forvent for mye, så blir safarien både bra, og mest sannsynlig en opplevelse for livet.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN