Drikk Spritz under «aperitivo»! Foto: Mari Bareksten

Du vet når du finner et sted som du egentlig ikke har lyst til å dele med noen andre? Ville, vidunderlige og varierte Marche er av den typen. Med strender som Capri og Sicilia, grønne åser som Toscana og vin som Abruzzo er det ikke rart at Marche har fått kallenavnet «Italia i miniatyr».

Late dager i vakre omgivelser. Foto: Mari Bareksten

Den varierte regionen blir ofte sammenlignet med Toscana på grunn av sine grønne åser, karakteristiske sypresser og sjarmerende byer fra både middelalderen og renessansen. Men mens du mange steder i Toscana må stå i lange køer og betale i dyre dommer for de minste opplevelsene, er ventetiden kort og prisene lave i naboregionen Marche. På bare én time kan du kjøre fra kystens strender til høye fjell. Og innimellom venter sjarmerende vingårder, trøffelrike skoger og små byer fra Middelalderen på hver en bakketopp.

Rivieraen

– Er dere klare for en oppdagelsesferd langs Marches riviera, spør Gerardo Mazzoni (72) i det vi putrer ut av havnen i Numana i en liten hvit og blå trebåt. 

Det dufter av saltvann og motorolje. Forut står skipshunden Teo med vind i pelsen og logrer med halen. Første stopp er Spaggia delle due Sorelle, som betyr «de to søstres strand».

Slapp av i en hengekøye på stranden i Senigallia. Foto: Mari Bareksten

Riviera Del Conero har 14 strender og strekker seg fra Spaggia del Passetto i nord til Spiaggia di Porto Potenza i sør. Noen strender kommer du kun med kajakk eller båt, så det er stor sjanse for å få dem helt for deg selv. 

Reis tilbake i tid til renessansebyen Urbino. Her er det spennende museer, trange gater og koselige «trattoriaer» og «osteriaer». Foto: Mari Bareksten

Gerardo manøvrerer trebåten så langt han kommer inn til steinstranden, men en våt landing er ikke til å unngå. Det gjør ingenting. Vi har tross alt kommet for å bade. Bak oss reiser det dramatiske kalksteinsfjellet Mont Conero seg 527 meter opp fra havet, med tagger spisse som spyd. Fjellet byr på 18 oppmerkede stier, de fleste leder opp til vakre utsiktspunkt. Langs rivieraen er det også mer tilgjengelige strender, med smakfulle fiskerestauranter. Vårt neste strandstopp handler om kulinariske opplevelser. 

– Dere må prøve blåskjellene. Det er vår spesialitet, og passer perfekt til et glass fruktig og iskald verdicchio, sier Silvio Mirahmadi (58). 

Han eier fiskerestauranten Da Silvio, vakkert beliggende med utsikt over de blå og hvite strandparasollene på stranden Sirolo. Sjømaten leveres av lokale fiskere fra markedet i regionshovedstaden Ancona.

Finn din strand! Utforsk strendene langs Riviera del Conero. Foto: Mari Bareksten
Malacari er regionens eldste vingård. Foto: Mari Bareksten

LES OGSÅ: TENERIFES UKJENTE SIDE

HIT BØR DU REISE I 2019

Trøffelterapi

Maten smaker helt fantastisk i Marche. Foto: Mari Bareksten

Marche er en smakfull region, bokstavelig talt. Kysten har utmerket sjømat, noe som gjenspeiles i restaurantene. I den klassiske strandbyen Senigallia finner du blant annet gourmetrestauranten Uliassi. Den har tre stjerner i Michelinguiden og er regnet som et av landets beste spisesteder med fokus på sjømat. Men det er mer fisk og skalldyr som gjelder i Marche. I innlandet serveres hjemmelaget pasta med både brennesle og villsvin, og ulike varianter av den lokale spesialiteten fylte og friterte oliven, olive all›ascolana.

Skogene i den sørlige delen av regionen er dessuten fulle av sorte trøfler fra juni til oktober. Hos Agriturismo Ramusè kan du i tillegg til å bli med på trøffeljakt, lære å lage silkemyk pasta. Kokkekurs og trøffeljakt i ett altså. 

Agriturismo Ramusè er et koselig gårdshotell hvor du kan bli med på både trøffeljakt og kokkekurs. Bor du her får du en ekte italiensk opplevelse! Foto: Mari Bareksten

– Marche er en av Italias beste regioner for trøfler, sier trøffelbonde Paolo Ciccioli (45) mens vi vandrer blant røde valmuer, kirsebærtrær og vinranker på gården hans. 

Spis en romantisk middag på Lu Focaro i Torre di Palme. Foto: Mari Bareksten

Trøffelhunden Mina snuser seg fram mot de sagnomsuste godbitene. Det går ikke lang tid før hun begynner å grave med potene. Paolo stopper hunden, tar den ruglete delikatessen opp av jorden og pakker den inn i et rutete kjøkkenhåndkle. Etter en halvtime har Mina klart å snuse seg frem til 150 gram med brune trøfler. Til 3000 kroner kiloen vil det si at hunden har funnet 460 kroner. Den hvite trøffelen eer enda mer eksklusiv, med en kilopris på opp mot 60000 kroner!

Tidligere brukte Paolo personlig å frakte den dyrbare lasten til London og til kjendiskokker som Gordon Ramsey og Jamie Oliver. Men i dag går varene i våre mager.

Ta et dypdykk i regionens kunsthistorie på nasjonalmuseet i Urbino Palazzo Ducale. Foto: Mari Bareksten
Bondegårdsferie på sitt beste. Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: ITALIA PÅ TO HUJL

Kokkekurs

Vinsmaking i vakre omgivelser. Hva mer kan man ønske seg? Foto: Mari Bareksten

For selv om trøffel er en eksklusiv vare trengs det ikke avanserte metoder for å tilberede den.

– Det enkle er ofte det beste, sier Paolo og plukker med seg noen nyverpede egg fra hønsegården. 

Ved utekjøkkenet står tanta Anna Maria Squarcia (60) klar med en pastakjevle som har gått i arv i flere generasjoner. 

– Nå skal dere lære å lage fersk tagliatelle, sier hun og hakker noen egg i midten av et tårn med ekstra fint mel. 

Så skal det knas. Deigen kjevles deretter ut som en pizza, og kantene foldes inn mot midten. Til slutt kuttes pastadeigen i tagliatellestrimler. Disse kokes «al dente» og serveres med olivenolje fra gårdens egne trær, lokal pecorino og fersk revet trøffel på toppen. Smaken av fersk trøffel er noe helt annet enn konsentrert og kraftig trøffelolje.

Marche byr på friske og fruktige hvitviner og kraftige rødviner. Foto: Mari Bareksten

– Buon appetito, sier Paolo og hever glasset. 

Marche blir ofte sammenlignet med naboregionen Toscana, og det er mange likheter. Dette er utsikten fra toppen av tårnet i Petritoli. Foto: Mari Bareksten

Langbordet som er dekket ved utekjøkkenet er som tatt ut av en romantisk italiensk film, og måltidet smaker ekstra godt når det nytes med en iskald lokal hvitvin fra trebbiano-druen.

Fra jord til bord på under to timer. Det er definitivt noe å skåle for.

LES OGSÅ: DEN NYE SOMMERFAVORITTEN
HIPSTERBYEN TEL AVIV

Vino, vino

Kokkekurs og pastalaging gjør den italienske opplevelsen komplett. Foto: Mari Bareksten

Og det er flere vindruer i vente. Vin fra Marche har kommet litt i skyggen av mer kjente vinregioner, som Toscana, Veneto og Piemonte. Men det er det ingen grunn til. Her er det over 400 vingårder, og mange av dem byr på prisvinnende vin, hovedsakelig av druetypene Verdicchio og Montepulciano. Malacari i Offagna er regionens eldste vingård, og har produsert vin siden 1668. De har også sjarmerende rom til utleie. Flere av vingårdene i område har også nylig blitt tatt over av en ny generasjon vinbønder, som setter sitt preg på eldgamle tradisjoner.  Et godt eksempel er vingården Castrum Morisci. De produserer vin både i Amforakeramikk og i moderne ståltanker.

– Det er ekstra spennende å lagre vin slik romerne og egypterne gjorde, sier den unge vinmakeren David Pettinari (28) på omvisning i vinkjelleren. 

– Keramikken gjør at vinen puster og får en spennende og kompleks struktur. En perfekt måte å mikse tradisjon og modernitet, sier han og følger oss til en liten paviljong som har utsikt over vinrankene og hvor vi skal ha vinsmaking. 

Sirolos sjarmerende gater. Foto: Mari Bareksten
Castrum Morisci ligger vakkert til og har vinsmakinger med utsikt over vinrankene. Foto: Mari Bareksten

LES OGSÅ: PADLELYKKE I KROATIA

Lag med historie

Den varierte regionen Marche byr på erkeitalienske opplevelser. Foto: Mari Bareksten
Det er obligatorisk å spise gelato i Italia! Foto: Mari Bareksten

Selv om noe har fått et moderne preg, er regionens historiske arv synlig overalt. På nesten hver eneste bakketopp ligger det bittesmå landsbyer fra Middelalderen eller mer storslagne renessansebyer. Strategisk ble byene plassert i høyden slik at de kunne ha kontroll over motstanderne sine. Den aller mest praktfulle er verdensarvbyen Urbino, fødestedet til renessansekunstneren Rafael. Den sandfargede byen er som tatt ut av et eventyr, med runde kupler, spisse tårn og trange brosteinsgater. 

– I Urbino er det virkelig mange lag med historie. Det startet som en romersk by, den fortsatte å vokse i Middelalderen og endte opp med å bli en av de viktigste kulturelle sentrene i renessansen. I dag er det en livlig studentby, sier guide og historiker Claudia Taglianetti (58) utenfor Palazzo Ducale – et av Italias viktigste byggverk. 

Det storslagne palasset ble påbegynt på midten av 1400-tallet og tok hele 35 år å bygge. I dag er det et nasjonalmuseum som utstiller kunst fra regionen. Det aller mest kjente kunstverket er La Muta av Rafael, Urbinos svar på Mona Lisa.

La Spiaggia di Mezzavalle er en av de fineste strendene langs Riviera del Coneros. Det tar rundt et kvarter å gå ned den bratte bakken til stranden. Foto: Mari Bareksten

Og etter en dag på museer er det flere måter å møte kvelden. Du kan besøke strandbyen Senigallia og gå på den silkemyke sandstranden, spise en bedre middag i den romantiske landsbyen Torre di Palme eller overnatte rett ved siden av trøflene eller på en vingård. 

For i Marche er den italienske drømmen samlet på ett sted. Men la det bli vår lille hemmelighet.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN