De trivelige gatene i Puerto de la Cruz er fylt med barer og restauranter, og rett overfor byen ligger noen av øyas beste vingårder. Foto: Ronny Frimann

På nordsiden av Tenerife er det langt mellom turistene – men ikke opplevelsene. Dette er et eldorado for den som liker vakker natur og storslagne aktiviteter. Fotturer i Anaga-fjellene, topptur til vulkanen Teide, og vandring mellom mange hundre år gamle vinranker er bare noe av det man kan gjøre på den minst besøkte siden av den populære kanariøya. For mens turister flest flokker seg på strendene i sør, venter det «ekte» Tenerife i nord. 

Personlig favoritt

– Jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere kommer hit til nord. Det er her det er interessant, det er her det er ekte kultur. I sør er det bare turister og hotell, mener hotellmanager Gustavo Escobar (57) ved Hotel Botanico i Puerto de la Cruz.

Hotel Botanico er et av Tenerifes eldste luksushotell. Foto: Ronny Frimann

Han er selv født og oppvokst i Puerto de la Cruz, og er etter mange år på fastlandet endelig tilbake til sin favorittby. Her hilser han hver og en gjest velkommen, og de får gjerne noen gode råd om aktiviteter på kjøpet. 

– Surfing! Surfingen her er for alle, selv sånne som meg, sier 57-åringen og ler godt. 

– Eller fotturer, selvfølgelig, det er veldig fint her i nord. Det er mange fine turer bare rett utenfor hotelldøra.  

LES OGSÅ: SOMMERENS HOTTESTE REISEMÅL
DEILIG DETOX

Gå fra fjell til fjord

Tenerife er sjarmerende og veldig fint. Foto: Ronny Frimann

For fottur-turister er det mange og varierte stier å velge mellom – alt fra det tørre månelandskapet rundt vulkanen Teide, til skogkledde åser, kystvandring og ikke minst – det magiske fjellområdet Anaga på nordvesttuppen av øya, et UNESCO biosfærereservat. Taggete, grønne topper og dype raviner teppedekket med laurbærtrær omkranser landsbyer så avsides at det er imponerende at de fortsatt er bebodd. 

Den dagen vi kommer på besøk danner tåka et mystisk slør i tretoppene, der kulda har fått taket. 

– Det er fem grader, sier fotografen sjokkert og ser på termometeret inne i bilen. 

Så det blir en kort, men magisk, vandring i et eventyrlandskap som hentet ut av Ringenes Herre, der lange treskjegg henger fra bøyde stammer og trærne danner en tett, grønn krone. 

LES OGSÅ: VINTERENS 17 BESTE PAKKEREISER
Visste du at det er blitt produsert vin på Tenerife i over 500 år? VInmaker Jonatan Garcia Lima tester årets varer. Foto: Ronny Frimann

Badeparadis

Da frister badetemperaturene nede ved kysten mer. For selv om nordsiden mangler lange og fine strender, og generelt har noe mindre sol enn i sør, finner også badegjester sitt paradis her i nord. 

Fottur i de magiske Anaga-fjellene. Foto: Ronny Frimann

På nordøsttuppen venter folketomme badebukter på en og annen svett fotturist, mens andre enden av øya byr på helt spesiell bading mellom klippene. Her har vannet nemlig gravd ut naturlige «basseng» i steinene, som gjør at selv om surferne kan kaste seg i bølgene på utsiden av bassenget, er det rolig og fint på innsiden. Klippebassengene i Garachico er de mest kjente, men du finner dem også mange andre steder. 

Og når lengselen etter en stor og deilig badestrand blir for stor, er det bare å trekke inn til den berømte bystranda Playa Jardin i Puerto de La Cruz, som er fylt med palmetrær og fine hotell. Like ved ligger også Lago Martianez, et område med kunstige saltvannsbasseng og museum bygget av stjernearkitekten César Manrique.

LES OGSÅ: SMAKFULLE ALICANTE
EUROPAS 15 BESTE STRENDER
Nordsiden av Tenerife er frodig og variert, med bølgende åser og små landsbyer. Gå ikke glipp av de vakre saltvannsbassengene i Garachico. Foto: iStock

Liten storby

Det var faktisk hit til Puerto de la Cruz Tenerifes første turister kom, lenge før det fantes ett eneste hotell på sørsiden av øya. Velstående europeere kom på grunn av roen, de vakre omgivelsene og det helsebringende klimaet. Så oppdaget turistene den solrike sydkysten. 

I dag er det rundt 30.000 innbyggere i Puerto de la Cruz, som byr på intimt og koselig storbyliv. Trange gater med fargerike hus skaper en stemningsfull ramme rundt uterestauranter, butikker og barer. 

Hotel Botanico er ikke bare et av Tenerifes eldste luksushotell, det er fortsatt et av de fineste med yoga i morgensol og et deilig spaanlegg. Foto: Ronny Frimann

Matscenen på Tenerife er i rivende utvikling, og denne lille øya har faktisk hele fem restauranter med Michelinstjerne – den eneste kanariøya med utmerkelsen. Ingen av dem ligger i Puerto de la Cruz, men hele matscenen har løftet seg de siste årene og det er mange svært gode spisesteder også her. Ikke gå glipp av El Taller Seve Diaz, som er en av byens beste fine dining-restauranter med fokus på lokal mat og, inntil den får en stjerne også, kanskje øyas best bevarte hemmelighet. For en romantisk middag med utsikt, prøv Mesón El Monasterio i et gammelt kloster fra 1700-tallet som ligger rett over byen. 

LES OGSÅ: DEN ULTIMATE THAILAND-REISEN

Kultur for alle

Den en gang i tiden så travle havnen er i dag redusert til en liten pytt, men den imponerende forsvarsmuren legger fortsatt en beskyttende arm mellom byen og det uforutsigbare havet på utsiden. 

Området byr også på spennende opplevelser for historie- og kulturinteresserte, som Casa de los Balcones i vakre Orotavia, og katedralen i den gamle hovedstaden La Laguna, hvor for øvrig hele det historiske sentrum er på UNESCOs verdensarvliste. 

Gå ikke glipp av Oratavia på nordsiden av Tenerife. Foto: Ronny Frimann

Og bare en kort kjøretur unna venter Basilica of Candelaria, pyramidene i Güimar og Iglesia de la Conception i Santa Cruz de Tenerife. Men man trenger ikke være spesielt historieinteressert for å nyte disse praktfulle arkitektoniske perlene – de er en fryd for øyet uansett. 

LES OGSÅ: DRØMMEFABRIKKEN BAHAMAS

Et magisk sted

Men det aller beste – det er de gode vinene som produseres på denne siden av øya.

Tenerife er et skikkelig vinland, og de gode vinene produseres på denne siden av øya. Foto: Ronny Frimann

– Det er første gang vi er på Tenerife, og vi elsker det! sier Nick (46) og Christine (46) Rothers, som tester lokale viner i smakerommet på vinmuseet Casa del Vino Tenerife og har forelsket seg i den lokale druen Gual.

– Vi prøver  å unngå steder som Mallorca og Tenerife syd. Men dette er jo noe helt annet. Vi bor helt på nordøst-tuppen, på Mirador de Garachico – et helt magisk sted. Vi elsker det!

Hvert år reiser rundt 100.000 nordmenn til Tenerife – den største men langt ifra travleste, av Kanariøyene. De fleste holder seg på sydsiden av øya. Men tenkt på det neste gang – at det er nordsiden av øya som kan by på de beste opplevelsene.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN