Den er mest kjent som et paradis for aktive ferier og vandring i fjellet. La Gomeras geografi er skapt for spreke fotturer, og her er det så mange mil med stier og gamle kjerreveier at du kan fylle et helt liv. Men den grønneste av Kanariøyene har også en maritim side. Vi begynner til sjøs.

Hval- og delfinsafari mellom Tenerife og La Gomera. Foto: Runar Larsen


BLI MED TIL EL HIERRO
– Kanariøyenes glemte perle!


Allsidig reisemål

En gruppe med nebbhvaler bryter den rolige sjøen noen nautiske mil vest for Valle Gran Rey. 
– Utrolig! Et sjeldent syn, og en skapning vi vet svært lite om, hoier marinbiologen 
Enara Marcos oppe på taket av den gamle fiskebåten Pura Vida.
Hun trekker fram en mappe med bilder av havets giganter, og viser hva havet skjuler.
– Delfiner dukker nesten alltid opp. Men også større pattedyr trives i de kalde strømmene, så alle mulige hvaler finnes her nede, sier hun og peker ned mot det dype blå.

MEDISIN MOT CHARTERFEBER
– Se mot Gran Canaria!


Himmel og hav 

Hvalsafari er kanskje ikke det første du forbinder med Kanariøyene, men den grønne naboen til Tenerife er et av de beste stedene i Atlanterhavet for å komme tett på sjøens mektige skapninger. Havet rundt øya er per definisjon regnet som beskyttet området. 
– Det blir svært dypt nesten rett utenfor havna, så vi trenger aldri kjøre langt for å komme til hvalenes lekegrind, forklarer guiden – og ber kapteinen styre skuta unna de sky og skjøre nebbhvalene.
Hvalsafari skal skje på dyrenes premisser, og før vi vet ordet av det er vi omringet av både grindhvaler og delfiner – langt mer rike i antall, og svært sosiale. De nærmest danser rundt båten i sin jakt på mat.

La Gomera egner seg svært godt til fotturer i fjellet. Foto: Runar Larsen


Land og strand 

Nærkontakt med maritimt dyreliv er en bonus på La Gomera. De fleste tar turen til Tenerifes grønne lillesøster for å svette på trygg grunn. Meike Boetius er bananbonde og fotturguide på La Gomera. Hun er glad for at øya fortsatt lever i skyggen av mer populære naboøyer, men tror flere turister kunne hatt stor glede av aktive ferier i rolige omgivelser. 
– Det er som et mikrokontinent. I Garajonay har du kjølige 14-15 grader og lett regn, men kjør en halvtime ned mot kysten og sola steker! Det er dette som er attraksjonen vår, og tar du beina fatt fra omtrent hvilken som helst sti oppe i høyden, så får du sett tverrsnittet av naturen, tipser hun – og trekker fram turen fra besøkssenteret i nasjonalparken og helt ned til Agulo som en favoritt.


BLI KJENT MED EKSOTISKE KAPP VERDE!

Frodig og bratt natur preger hele La Gomera. Foto: Runar Larsen


På sporet av Columbus

Columbus stirrer ut mot havna i San Sebastian. Foto: Runar Larsen

Christofer Columbus hadde San Sebastian på La Gomera som sin siste havn før han seilte inn i det ukjente i 1492– og etter hvert gjorde landhugg på motsatt side av Atlanterhavet. En statue av oppdageren stirrer ut mot havna i San Sebastian, hovedstaden på La Gomera. Dette er en levende by med gågate, strand, butikker og gode spisesteder, i tillegg til en lang og fin havnepromenade – og, som alle byer av en viss størrelse på La Gomera, midt mellom fjell og hav. Er du på jakt etter «sydenfølelsen» og late dager med sol, strand og slaraffenliv, er strandbyen Valle Gran Rey et bedre valg. Også Santiago i sør (rett ved flyplassen) er en fin base for sommerferie i sør. 

Hovedveien på La Gomera møtes i midten av øya. På grunn av det bratte terrenget ut mot havet er det ikke mulig å følge en vei langs kysten, noe som fører til svimlende turer med bil eller buss. Sånt kan være en utfordring om du skal få med så mye som mulig på kort tid – slik som cruiseskippassasjerer gjerne ønsker, eller de som kommer på dagstur fra Tenerife. 

San Sebastián er øyhovedstaden på La Gomera. Herfra går det ferje til Tenerife. Foto: Runar Larsen


TIL FOTS PÅ MADEIRA

Rundt og rundt 

– Det går alltid opp og ned, og selv transporten rundt på øya går rundt og rundt. Jeg synes synd på de som kommer på dagstur og skal se alt på kort tid. Man kan bli svimmel av mindre, smiler Meike Boetius.
Hun er min veiviser gjennom La Gomeras vakre og varierte terreng, en øy hun omtaler som en «enorm fruktpresse». Liten, men kompleks.
– Bare se på landskapet: Fjellet i midten, og en rekke daler ut mot sjøen, illustrerer Meike, som mener nasjonalparken Garajonay er et naturlig sted å starte reisen inne på land.
– Skogen er en egen verden. Det kan være vanskelig å fatte at vi er bare en kort vei fra kysten, synes hun i det vi trasker gjennom urørt trollskog – eviggrønn og frodig.

Grønt og skjønt i El Cedro-skogen på La Gomera. Foto: Runar Larsen


I tåkeskogen

Et slør av tåke skaper mystisk stemning i El Cedro-skogen, et av de få stedene på Kanariøyene med rennende vann året rundt. 
– Trærne tar til seg fukt fra lufta og gir næring til jorda, forklarer hun.
Tette tretopper lar bare enkelte solstråler slippe gjennom. Ikke lenge etterpå drar vi opp i høyden og skuer ut over himmel og hav. Det føles eksklusivt. Hvorfor La Gomera fortsatt er et relativt ukjent reisemål, forblir noe av en gåte. 

Joda, La Gomera byr også på strender. Valle Gran Rey er øyas beste sted for strandliv. Foto: Runar Larsen

FINN MER INSPIRASJON TIL STRANDFERIEN HER!