Det er lett å se seg blind på trekkfuglenes typiske preferanser for en ferieuke under Gran Canarias vintersol. Helt siden midten av 60-tallet har sol, strand og sangria vært resepten mot vinterdepresjon, og valfarten av solsultne sydenfarere har blitt så formidabel at mange nordmenn synes det er like naturlig å reise til de spanske ferieøyene som å ta turen til hytta.
Resultatet – som så ofte når den gemene hop trekker i samme retning – er at connaisseurene blant oss konkluderer med at dette ikke er noe for dem. Det er selvsagt både sludder og vas.
Hav og fjell
Rett skal være rett: Gran Canaria har en rekke områder tettpakket med turistbyer. Riktignok har både stil og kvalitet hevet seg mange hakk det siste tiåret, men den evige charterfeberen gjør at bortgjemte perler og isolerte kvalitetshotell alt for ofte havner i glemmeboka.
Det er på tide å se mot nord. Her venter nemlig landlig lykke og øde idyll, bare en times kjøretur unna de mest turisttette resortene i sør.
Veien opp fra Puerto de las Nieves snirkler seg som Trollstigen oppover den karrige fjellsiden. GPSen er så forvirret at den mener vi bør snu og kjøre tilbake igjen. Men så, midt i en hårnålssving noen hundre meter over Atlanterhavet, får vi øye på skiltet som viser vei til Redondo de Guayedra. Og snart ruller vi på lavgir ned mot et sted du ikke skulle tro befant seg på selve inkarnasjonen av Syden.
Gøy på landet
Landhotell, grønn oase eller rustikt. Kall det hva du vil: Redondo de Guayedra er et ypperlig fristed. Og ikke et vondt ord om et par uker med alt inkludert og digre basseng, men med tilnavnet «Et kontinent i miniatyr» er Gran Canaria altså mye mer. Få plasser er dette mer synlig enn i nord. Her får du alt fra fjell til sjø, og med utgangspunkt i Redondo de Guayedra i en dal like sør for Puerto de las Nieves er du faktisk midt i smørøyet for både fotturer og bading.
– Dette stedet er litt isolert, men det er også mye av attraksjonen, sier manager for det lille landhotellet Fernando Martinez (41).
Han er selv født og oppvokst på Gran Canaria, og som ung hippie på jakt etter fred og ro var nettopp denne delen øya et yndet reisemål.
– Vi pleide å reise hit for å slappe av. Da var det bare en støvete åker med løk, smiler han.
Bærekraftig
Redondo de Guayedra var et privat feriehus inntil få år siden. Den sveitsiske eieren bestemte seg for å oppgradere hele eiendommen, og høsten 2016 sto et splitter nytt økohotell klart. Stranda med sort lavasand er i gangavstand fra hotellet, som for øvrig er bare en halvtimes kjøring fra storbyen Las Palmas – nok et reisemål som mer enn leverer.
– Målet vårt er å gi økoturisme et ansikt. Bærekraftig drift og harmoni med naturen er populært mange steder, men her på Gran Canaria har det vært relativt ukjente begrep, påpeker Fernando som tror og håper på mer av denne typen turisme.
– Det krever både hardt arbeid og kompetanse. Men poenget er at selv en forfallen gård kan gjøres om til et vakkert feriehus, sier han engasjert.
Vi innkvarteres i et fjøs. Det vil si: Bygningen er for lengst gjort om til komfortable leiligheter med enkelt kjøkken, fine soverom og moderne bad. På plattingen utenfor står gyngestoler i skyggen fra palmetrærne. Hele stedet har en aura av ro.
– Beliggenheten er jo en ting. Men alt er så harmonisk.
Reisekameratene Petra Jellema og Ted de Graaf erkjenner at de var skeptiske til Gran Canaria. Men da de trengte et varmt sted uten for lang flytur fra hjembyen i Nederland, var og ble Kanariøyene det beste valget. Etter litt research innså de snart at øya har mer enn typiske charterhotell.
– Dette er akkurat hva vi trengte. Et beskyttet sted, i ett med naturen og nært både sjø og fjell, sier Petra.
LES OGSÅ OM KROATIAS SOLSIKRE STJERNE
I bananlunden
Frokostsalen har himmelen som tak. Vi spiser egg fra landhotellets egen hønsegård. Grønnsakene er høstet et steinkast unna, og selv kaffen kommer fra egen hage. Til dessert mesker vi oss med kaktusfiken og appelsiner, oppvokst på den karrige jorda her oppe.
– Det vi ikke produserer selv, handler vi lokalt. Mannen til kokka er fisker, så det er han som sørger for sjømaten, påpeker Fernando.
Det er litt som å bo på en luksuriøs bondegård, hvor du for ordens skyld ikke behøver å jobbe. Men samtidig kan det være litt moro å delta: Plukk egg, bli med på innhøsting av bananer og kaffebønner – og nyt måltidene med helt grei utsikt over både himmel og hav.
Med et lite basseng, eget treningsstudio og tennisbane som ekstra fasiliteter, er det mer enn nok å ta seg til. Det tar dessuten bare fem minutter å gå ned til den nærmeste stranda, hvor kullsort lavasand skaper en fornemmelse av mystikk. Det samme gjør fjellformasjonen «Dragens hale» som strekker seg sørover fra landhotellet. Terrenget er bratt, men det er gode forhold for spreke fotturer på fine stier. Eller bare sett deg ned med en fruktdrink fra hotellets hage og la humla suse. Det er tross alt ferie.
LES OGSÅ OM DEN GRØNNE KULLINARISKE ØYA UGLJAN
Havneby
Fra Redondo de Guayedra er det utsikt ned mot havnen i Puerto de las Nieves og Agaete. Herfra går det ferge til Tenerife, og med jevne mellomrom tøffer de karakteristiske skipene til Fred. Olsen vestover mot naboøya. Puerto de las Nieves er en god, gammeldags fiskerhavn, og på mange måter et eksempel på hvordan livet var før masseturismens inntog.
Med et lite utvalg overnattingssteder, hyggelige barer og fiskerestauranter er det også en fin base for avslappende ferier, tett på lokalsamfunnet. Og nok et eksempel på at Gran Canaria er langt mer allsidig enn mange tror.
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN