Lunsj i Gornje Celo med fantastisk utsikt. Foto: Merete Kvalsund

– Iiiiiiiihhhhh! 

Første morgen på øya Lopud starter med voldsomme gledeshyl. Trønderne fra gruppen har valgt å starte dagen med et morgenbad før frokost. Etterpå sitter vi seks trøndere, to nordlendinger og meg, en sunnmøring, rundt frokostbordet i det solstrålene skyter seg gjennom skylaget. Praten går lett, og vi gjør oss klare for en ukes kajakktur rundt øyene utenfor Dubrovnik sammen med Kroatiaturer. Det kribler i magen. Endelig skal drømmen om å få padle i Kroatia bli oppfylt! 

Innføring

Vi lytter nøye etter når guiden Amir Aganović (29) går gjennom utstyret og forskjellige padleteknikker. Ikke alle i gruppa har padlet så mye før denne turen, og det er ulikt nivå på deltakerne. Men det er ikke noe problem når det viser seg at Amir har vært ti år på landslaget i elvepadling i Kroatia og i tillegg har British Canoe Union 3 Star-utdannelse. Vi kan med andre ord være trygge på at han ivaretar sikkerheten og kan hjelpe oss om noe skulle skje. 

Klar for en fin dag på sjøen! Foto: Merete Kvalsund

Alle får utdelt vanntette pakkposer til tingene våre, men med 20 grader i sjøen og 25 grader i lufta er det ikke behov for tørrdrakt og ullundertøy, som jeg er vant til hjemmefra. Denne turen skal nytes lettkledd med høy solfaktor og solbriller! 

LES OGSÅ: HIT BØR DU REISE I 2019
LOKAL SUPERLUKSUS
Med korte avstander, pittoreske havnebyer og vakre strender og badeklipper er øyene rundt Dubrovnik det perfekte utgangspunkt for padleferie. Foto: Merete Kvalsund

Lykkerus

Jeg kjenner lykkeboblene spre seg i kroppen i det jeg tar mitt første padletak i Adriaterhavet. 

– Nå er vi i gang! 

Første tur går fra havnen i Lopud til motsatt side av øya. Vi padler forbi spektakulære klipper, nyter azurblått hav og før vi vet ordet av det er vi fremme ved sandstranden Sunj som skal være vårt utgangspunkt noen dager. Neste morgen står en litt lengre padletur på planen. Målet er naboøya Kolocep som hører til øygruppen Elafiti. Det er en liten, bilfri øy og den sørligste av de bebodde øyene i Kroatia. Her finnes kun to små landsbyer med til sammen rundt 200 fastboende, og vi setter kurs mot den ene av dem, Gornje Celo, der vi skal spise lunsj. Vi starter ved Sunj og padler ivrig utover. Vi må padle sammen i gruppe, for i følge Amir er det tryggest, når vi nå beveger oss inn i et område med mye båttrafikk. 

LES OGSÅ: KROATIAS SKJULTE OG SMAKFULLE PERLE
Nydelig grilla fisk til lunsj i Gornje Celo. Foto: Merete Kvalsund

Grottebesøk

– Det er helt trygt, men trangt, så vi må padle inn én og én, kommer det fra Amir som ligger i front. 

Vi går fine turer og nyter utsikten ned til stranden Sunj. Foto: Merete Kvalsund

Spennende – vi skal padle inn i en grotte! Spenningen stiger i det vi nærmest kryppadler oss bortover vannet. Vi kommer oss trygt gjennom alle mann. Siden padler vi videre langs fantastiske klipper før vi når dagens høydepunkt; den blå grotten. Amir binder kajakkene sammen med et tau. Åpningen er knapp, så her må vi hoppe ut av kajakken og svømme inn.  

– Dæven, så kult, utbryter Reidun Svendsen (54), som er en del av turfølget. 

Det er litt av et syn som møter oss. Vannet her inne er helt blått! 

Etter store inntrykk melder sulten seg, og vi øker tempoet mens vi padler videre i retning Gornje Celo. Duften av nygrillet fisk brer seg i neseborene i det vi legger til på en fin sandstrand. Og den smaker himmelsk. Fisken rett og slett smelter på tungen, og fungerer som fantastisk påfyll for slitne padlemuskler. Måltidet avsluttes med en kaffe og is i solen. Padlelivet er herlig! 

LES OGSÅ: SOLSIKKER STJERNE
ITALIA PÅ TO HJUL
Hele gjengen samlet og klare for grottetur! Foto: Merete Kvalsund

Vær og vind

Hyggelig fellesmiddag på Lopud. Foto: Merete Kvalsund

Men det kan også by på utfordringer. Med skyer i horisonten må dagens program og padling i solnedgang vike for fjelltur i stedet. Værgudene regjerer tross alt, også i Kroatia. Dessuten er det greit å få hvilt padlemusklene litt. Amir tar oss med på en flott tur rundt på øya, og med en kunnskapsrik guide med spennende historier på lur blir det nok et høydepunkt. På stien opp til toppen av Lopud oppdager vi spor etter villsvin, men de slipper vi heldigvis å måtte hilse på. Fremme på toppen får vi utsikt ned til øyas eneste landsby, og skimter neste mål for turen – øya Sipan, den største av Elafitiøyene

Vi får også kjenne på været dagen derpå, da vi etter å ha sendt bagasjen vår med ferga, skal padle over til naboøya. På turen over blåser det opp kraftig, og vi får virkelig teste oss i bølgene. På instruks av Amir padler vi med baugen på tvers mot bølgene og prøver å ha åren mest mulig i sjøen. Da blir vi mer stabile. I det vi kun har sjarmøretappen inn til Sipanska Luka igjen, roer vinden seg, og vi får en fin avslutning på padleturen før en buss kjører oss videre til Sudjuradj hvor vi innlosjeres for natten. 

LES OGSÅ: SOMMERENS HOTTESTE REISEMÅL
Når badevannet er blant Europas, og kanskje hele verdens, klareste frister det selvfølgelig med en dukkert. Heldigvis blir det god tid til å utforske Kroatias fine strender også. Foto: Merete Kvalsund

Sol og sjø

– Plask! 

Dag-Tore Svendsen (59) hopper rett uti med padleklærne på. 

– Jeg klarte ikke vente mer. Vannet er jo helt fantastisk, roper han, før han stuper ned i det krystallklare vannet igjen.

Fiskerlandsbyen Sudjuradj på øya Sipan er både fin og hyggelig, som alle de små landsbyene vi er innom i løpet av turen. Foto: Merete Kvalsund

I dag er værgudene med oss igjen, og padleturen til Sudjuradj går i strålende solskinn. På veien nyter vi medbrakt piknik i Bay Maslinovica, bestående av deilige, lokale oster og skinke, før vi padler siste etappe til Sudjuradj på sørspissen av øya Sipan. 

Vår siste padletur tar oss til nok en grotte, denne gang den grønne. På grunn av høyvann tidligere i uka fikk ikke alle mulighet til å svømme inn sist, men denne dagen er det lavvann og vi får alle oppleve nok et høydepunkt på turen. Deretter avslutter vi med en sen frokost før noen drar på sykkeltur, mens andre pleier slitne padlemuskler med bading og soling. Vi er jo tross alt i Kroatia!

Lunsjpause i Bay Maslinovica. Foto: Merete Kvalsund

Når siste padletak i Adriaterhavet er tatt for denne gang sitter vi igjen med masse gode minner fra en helt fantastisk uke. Og litt ømme armmuskler. 

Men det blir nok ikke lenge til neste padletur i Kroatia!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN