Du kjenner det med en gang du setter foten på bryggekanten. Den hjemlige varmen. Den gode atmosfæren. Den lokale touchen. Det lille ekstra. Milaidhoo er utrolig nok Maldivenes første gjennomførte maldiviske resort, og vil gjennom mat, kultur, design, service, natur og aktiviteter introdusere gjestene til alt det beste Maldivene har å tilby.
Livet i en hengekøye
– Maldivene har lange og stolte tradisjoner, og vi maldivere må være flinkere til å vise dem frem, mener vår husvertinne Lana.
Hun har forflyttet oss fra brygga og installert oss i vårt nye hjem, en 290 kvadratmeter stor villa med eget svømmebasseng, hengekøye og utsikt over sandstranda. Til palmer som vaier i vinden. Nå tar hun oss med på en liten reise i rommet, gjennom sjøfartshistorie i bilder på veggen og familietradisjoner i hengekøyen på terrassen.
– En slik hengekøye, en undhoali, har alle maldiviske familier. Jeg praktisk talt vokste opp i en sånn, sier hun og ler.
– Det er her familien samles. Vi sitter her med bestemor, søsken og venner, hører på historier og forteller om dagen som har gått. Undhoali er vårt samlingspunkt.
Undhoali blir fort vårt samlingspunkt også. Her kan vi sitte og se utover havet, høre på bølgene som slår mot sanden og bare nyte den uvanlige stillheten og de spesielle omgivelsene. Hele resorten er spekket med lokal koloritt.
LES OGSÅ: MALDIVENES IBIZA
DEILIG DETOX
Lokal design
Tydelig inspirert av lokale tradisjoner, arkitektur og byggeteknikker, har den lokale arkitekten Mohamed Shafeeq skapt en luksuriøs tolkning av en tradisjonell, maldivisk landsby.
Veggene er støpt av sandsteinblokker som holdes sammen av hvit sement, en tradisjonell byggeteknikk som går tilbake til da maldiverne brukte blokker med korall for å bygge husene sine. Taket er tekket med palmeblader, også det en lokal tradisjon. Dørene er malt i falmede nyanser av blå, rød og lilla, fargene damene gikk med i gamle dager. Utenfor døren står en halv kokosnøtt påmalt «Ikke forstyrr». Hver og en er unik, malt av resortens ansatte. Alle farger, detaljer og møbler er inspirert av maldivisk tradisjon, og nesten alt er håndlaget av lokale håndverkere.
Helt siden den åpnet i november 2016, har Milaidhoo vært den mest populære og verdsatte resorten på TripAdvisor. Den har blitt kåret til en Maldivenes beste resorter av Condé Nast, Elle UK, Robb Report USA og en rekke andre.
Utmerkelsene er i aller høyeste grad velfortjente, og viser at verden var klar for noe mer enn thaimat og italiensk design på Maldivene.
LES OGSÅ: ET LIV I SUS OG DUS
LES OGSÅ: FARGERIKE FORT LAUDERDALE
Førsteklasses luksus
– Vi har vært på mange bra hotell, med utsøkt service, mat og omgivelser. Men dette, det er et helt annet nivå, sier britiske Phillip Venn, som er på bryllupsreise med kona Kerry.
Vi har funnet hverandre over en mojito på terrassen utenfor baren, og sløver nå i to tradisjonelle hengekøyer på en plass midt på øya omkranset av frodige skruepalmer, akkurat som på en vanlig maldivisk øy. Det er her familiene pleier å samles etter middag for å henge; mennene spiller sjakk og barna leker. Vi skravler.
– Jeg elsker roen. Det er ingen bråkete musikk eller motoriserte kjøretøy, det eneste man hører er bølgene som slår mot stranda. Det er så beroligende og gir en helt annen ro enn noe annet sted jeg har vært. Stedet i seg selv er jo også så vakkert, med det lyse treverket, høyt under taket og maldiviske detaljer, som hengekøyen på terrassen, jeg elsker den, sier Kerry entusiastisk.
En del av familien
For et bymenneske omgitt av lyder til alle døgnets tider, er Milaidhoo som å putte hodet i sanden. Vi har naboer, men hører dem ikke. Vi har en vaskehjelp, men ser ham aldri. Vi har Lana, men hun er der bare når vi trenger henne. Så først og fremst har vi hverandre, en undhoali og surrealistisk vakre omgivelser.
Philip og Kerry skal være på Mailadhoo i hele 12 dager. Til 15.000 kroner natta, synes vi det er en god ferie. Ifølge Lana er det ingenting.
– Det er ikke noe. Vi har en gjest som er her 45 dager- flere ganger i året! Han kommer nå om et par uker, jeg tror det er sjette gang. Du vet, vi er ikke ansatte her, vi er en familie. Så de er en del av familien nå.
Vi vil også være en del av familien.
LES OGSÅ: DRØMMEFABRIKKEN BAHAMAS
Livet under vann
På et sted som Milaidhoo er det lett å bare forsvinne inn i en boble av luksus. Champagnen står klar i en kjøler. Rommet rydder seg selv. Det er bare å plukke opp telefonen, og alt du måtte ønske av godsaker materialiserer seg på dørstokken.
Men på et tidspunkt, når man ønsker å tre ut av boblen, finnes det faktisk ganske mye å gjøre også.
Aktivitetssenteret har kajakker man kan ta ut når som helst, og det er både fitnessenter, spa og yogapaviljong. Baa-atollen er UNESCO-vernet bioreservat, med snorkling og dykking i verdensklasse. Faktisk er revet rundt Milaidhoo blant de beste; før resorten ble bygget pleide hotellene fra naboøyene å dra hit på utflukt med sine gjester.
I dag er det vårt.
Bare en kort snorkletur byr på fargerike koraller, anemoner med klovnefisk, barracudaer og skilpadder. Og ikke langt unna ligger Hanifaru Bay, verdensberømt for sitt imponerende antall hvalhai og djevelrokker.
LES OGSÅ: DEN ULTIMATE THAILAND-REISEN
VERDENS RARESTE MAT
Maldivisk mat
Og uansett hva du gjør, ikke gå glipp av en middag på Maldivenes eneste femstjerners restauranten med maldivisk mat. Restauranten Ba´theli er designet som tre seilbåter på stylter i vannet, kalt ba´theli på lokalspråket, og er bygget av lokale båtbyggere.
Kjøkkenet styres av den lokale kokken Ahmed Siath, og rettene er dynket i tradisjon fra den maldiviske krydderuta.
– Maldivisk mat er en miks av India og Sri Lanka, dit vi reiste med båter som dette for å handle, forteller kokken mens vi sitter på en av de tre båtene og nyter første del av hans førsteklasses smaksmeny, med blant annet havaadhuli mas, tunfisk i lokale krydder på sennepsblader og moodhumas kiru garudhiya, sjømat posjert i kokosmelk.
– Men det er noen forskjeller. Maldivisk mat er mindre spicy, for styrken kommer fra fersk chili og ikke fersk pepper som på Sri Lanka, og så bruker vi ikke olje. Det er nok olje i kokos, som vi bruker i mange retter, som for eksempel i forretten dere fikk. Når det steker, kommer oljen ut av kokos, og det er nok, forklarer han.
Trikset er notert, og vi vil gjerne gjenskape smaken av Maldivene hjemme på kjøkkenet. For det smaker himmelsk, gjerne med en touch av gurkemeie, spisskumen, pandanblader, kardemomme og til og med kanel.
Og uansett hvor fancy og delikat Ahmeds middagsretter er, så er og blir min favoritt den enkle, lokale frokostretten mas huni, en miks av ferskrevet kokoskjøtt, løk, chili og tunfisk, som spises med hjemmelagde roshi, lomper. Det er som å ta en bit av havet, sanden og skyene, og smelter som solen på tunga.
LES OGSÅ: VERDENS BESTE REISEMÅL 2019
Back to basic
Skjønnhet kommer fra innsiden, uansett hvor vakker du er på utsiden. Milaidhoo har den beste designen, de fineste strendene, nydelig lokalmat og perfekt beliggenhet, men ville ikke være noe uten folkets varme og gjestfrihet. De minner oss om hvorfor vi alle i utgangspunktet ble forelsket i dette unike øyriket. Milaidhoo har tatt Maldivene opp på et høyere nivå, og likevel helt tilbake til basic.