Fairmount Sirru Fen Fushi er en av Maldivenes omtrent 200 «resortøyer». Foto: Runar Larsen

På Fairmount Maldives Sirru Fen Fushi får du begge deler – med en dårlig skjult kunstskandale som bonus.
Den naturlige skjønnheten speiles i sjøen. Det er knapt en krusning på Det indiske hav, og med hvite strender uten annet enn fargerike skjell og lys korallsand flankert av dovne kokospalmer er dette definisjonen på et paradis. For luksusresorten Fairmount Maldives Sirru Fen Fushi er det glansbildet som selger, men for gjestene som ankommer atollen nord i øygruppen med sjøfly er det også et annet perspektiv som setter spor.
– Bli med inn i «labben» så skal du se noe av det havet gir oss, sier Neus Segura.

JORDA RUNDT UTEN FLY – INKLUDERT MALDIVENE!
– Les mer her!

Ikke bare «plastic fantastic» i Det indiske hav. Foto: Runar Larsen

Den spanske marinebiologen er blid som sola, men får et litt mer bistert ansiktsuttrykk da hun henter fram flere kasser med plast i ulike farger.
– Dette er dessverre bare noe av det vi plukker opp. Ghost nets, forklarer Neus og løfter opp en håndfull med plastholdig snører.
Det er fiskegarn fra internasjonale trålere på fiske i internasjonalt farvann, fanget i korallrev eller skylt inn på strendene. Maldivene strekker seg over 82 mil fra sør til nord og har over 1200 øyer av stort og smått, og på grunn av ulike havstrømminger fungerer den langstrakte øynasjonen som en sil.
– Garn som er forlatt eller mistet på det store havet er sammen med mye plastavfall generelt et stort problem her på Maldivene, sier marinebiologen.


SLIK REISER DU MER ØKOVENNLIG

Nyanser av vått og blått. Foto: Runar Larsen

Fra søppel til kunst 

Fairmount Maldives Sirru Fen Fushi er en av omtrent 200 «resortøyer» på Maldivene, men det eneste stedet hvor du finner et eget laboratorium hvor plastavfall – både importert fra andre øyer og ikke minst fra hotelldriften selv – blir gjort om til brukskunst.
– Spøkelsesnettene er renset og sortert, og flettet til armbånd eller kjeder. Plastdunker og korker blir støpt om til søte suvenirer, som disse skilpaddene. De får nytt liv, forteller Neus Segura og holder fram fargerike havskilpadder støpt av resirkulerte plastkanner og pyntet med en flette av gjenvunnet fiskegarn.

Fra plast til nøkkelringer. Foto: Runar Larsen

De enkle skulpturene ville neppe stjålet mye oppmerksomhet i en vanlig suvenirbutikk, men for turister som har vært en tur innom The Sustainability Lab på Sirru Fen Fushi gir det til og med mening at prisen er 50 dollar.
– Driften av «labben» er uavhengig av resorten, og alle inntektene går til de lokale. Vi lager for eksempel stoler, bord og linjaler til de lokale skolene av plastavfall, og har prosjekter med fokus på blant annet gjenvinning av avfall på øysamfunnene, sier Neus og erkjenner at dette er en liten dråpe i det store havet.
– Et lite prosjekt, men en god start, synes hun.

HER FÅR DU EKTE IDYLL I THAILAND!

Bærekraft er blitt trendy

Luksus på stylter. Foto: Runar Larsen

De fleste reiser til steder som Fairmount Maldives Sirru Fen Fushi uten å ofre miljøet en eneste tanke. Her betaler du tross alt heftig for å nyte livet på solsiden. Men så fort vi tar valget om å fly til en øde atoll for å meske oss med god mat og drikke i eksotiske omgivelser er vi alle i samme båt: Du velger ikke en lang internasjonal flyreise etterfulgt av innenlandsk sjøflytur på tre kvarter for å redde kloden. Samtidig er turisme en bærebjelke for lokalsamfunnet også i denne delen av verden. Men mangelen på infrastruktur gjør at karbonavtrykket vårt ikke forsvinner som fotspor på sandstranden, så da er det greit å være litt bevisst utfordringene som råder.

Livet under vann. Foto: Runar Larsen


– Heldigvis er bærekraft blitt et kult tema, spesielt i «high end»-turismen, sier Sam Dixon, primus motor for alt som handler om gjenbruk, resirkulering og klimavennlig drift i Shaviyani-atollen nord i Maldivene.
Engelskmannen bærer tittelen «sustainability manager» for Fairmount Maldives, og har vært med på prosessen helt siden resorten ble etablert for seks år siden. Det er mange store og enda flere små kamper som kjempes på vegne av naturen.

10 DRØMMEREISER FOR STRANDLØVER

– Jeg kunne tatt en jobb i en miljøvernsorganisasjon og vært på lag med andre likesinnede. Men da ville jeg jo ikke fått utrettet så mye, smiler Sam som også er marinebiolog og ihuga dykkerentusiast.
Plast som forbruksvare skal bort. Det betyr uendelig mange små tiltak. Gjestene får egne flasker for å fylle på drikkevann. Sjokoladen i minibaren ble nylig byttet ut til en variant med nedbrytbar innpakning. 
– Og det virker som om folk bryr seg, sier han – og legger til at Fairmount ikke er alene om å fokusere på temaet.
Kudadoo ble selvforsynt med strøm fra solcellepanel allerede i 2018, mens også Soneva Fushui og Six Senses er gode eksempler på bærekraftig drift. På Le Méridien Maldives Resort & Spa sørger et verneområde rundt øya for at sjøgresset bevares, noe som gir gode forhold for havskilpaddene. Det høres kanskje ikke ut som en stor greie, men ved flere resorter blir gresset bevisst «kvalt» og fjernet for at vannet skal framstå ekstra idyllisk. Turistene får kanskje finere rammer for sine selfies, men skilpaddene mister samtidig essensielt næringsgrunnlag.


Dette er selve essensen av det gode liv i Det indiske hav. Foto: Runar Larsen

Det gode liv på Maldivene

Fristende farger og friske drinker. Foto: Runar Larsen

«Labben» på Sirru Fen Fushi handler først og fremst om bevisstgjøring. Vi shopper suvenirer laget fra korkene på plastflasker, og med på kjøpet følger kanskje litt bedre samvittighet. For drømmen om Maldivene handler ikke om leksjoner i bærekraft og gjenbruk av plast. Et kokosnøttstøt fra den innovative miljøvernsattraksjonen lever idyllen i beste velgående. Her kan du svømme i luksus både metaforisk og bokstavelig. Med 120 villaer og bungalower i ulike omgivelser – alle med eget basseng – er resorten relativt stor i maldivisk sammenheng.

Den japanske signaturrestauranten Kata har asiatiske spesialiteter og sushi, samt spektakulær beliggenhet som skapt for romantiske middager i solnedgang. En kort sykkeltur på sandstiene gjennom palmejungelen i motsatt retning er Azure et kulinarisk høydepunkt for alle som liker sjømat. I området rundt evighetsbassenget som strekker seg tvers over øya er det flere mer avslappende spisesteder, hvor den balinesisk-inspirerte restauranten Onu Onu er stedet for thailandske smaker, mens Raha Market har maldiviske spesialiteter på menyen.

Fersk fisk er alltid i fokus på Maldivene. Foto: Runar Larsen

Miksen av førsteklasses gastronomi og strandliv i verdensklassen er oppskriften på gode dager under sola i Det indiske hav – akkurat som det er på andre spesialdesignede turistøyer i den lille øystaten. Forskjellen mellom dem er ofte nyanser i stil, standard og størrelse. Men i tillegg til det omtalte bærekraftprosjektet har Fairmount Maldives Sirru Fen Fushi også noe annet du ikke finner andre steder i Maldivene. 50 meter fra stranda står en diger stålkontruksjon delvis under vann.
– Et perfekt sted for å snorkle. Coralarium fungerer som et kunstig korallrev, forteller Sam Dixon.

Romantikk i solnedgang. Foto: Runar Larsen

Da kunst ble kaos 

Dette er en av de siste installasjonene til den verdenskjente «undervannskunstneren» Jason deCaires Taylor, kjent for lignende prosjekter i både Karibia og Middelhavet. Men den mest bemerkelsesverdige attraksjonen er et ømfintlig tema på Maldivene. Selv om Sam Dixon var med på byggeprosessen og forteller at en av de originale skulpturene var basert på ham selv, er verken han eller andre ansatte så ivrige på å snakke noe særlig om noe annet enn skulpturens egenskap som et menneskeskapt rev – hvor både fisk og koraller kan etablere seg. 
Etter nesten ni måneders krevende arbeid i stekende varme sto prosjektet ferdig i juli 2018, men bare noen uker senere ble det hele gjenstand for en nasjonal krise. Vi lar kunstneren selv forklare.
– Skulpturparken var bestilt av hotellgruppen, og godkjent av maldiviske myndigheter, begynner Jason deCaires Taylor.
Kunstneren unngikk nakenhet, og det var kun silhuetter i stedet for detaljerte utskjæringer han ofte benytter.
– Men når du plasserer noe i et offentlig rom kan det alltid bli en lynavleder for politikk. Jeg var uheldig; regjeringen hadde sett designet, og tilbakemeldingen var positiv. Uheldigvis var det valgkamp på samme tid, og kunstprosjektet ble brukt for å skape en spektakulær begivenhet, mener han.

Kunstprosjektet lever videre, riktignok i litt modifisert versjon. Foto: Runar Larsen


Den «spektakulære begivenheten» var at hæren kom seilende inn for å destruere alle figurene som minnet om mennesker. Islamsk lov forbyr framstilling av menneskelige figurer i kunst, og til tross for tidligere godkjenning hevdet den sittende presidenten av kunstverket var «en trussel mot islamsk enhet». Presidenten tapte valget, og selv om den opprinnelige versjonen av Coralarium ble ødelagt til det ugjenkjennelige står deCaires Taylor sitt «vanskeligste prosjekt noensinne» fortsatt støtt. 

Kunstner Jason deCaires Taylor. Foto: privat

Stille etter stormen 

– Materialet er miljøvennlig og PH-nøytralt. Hensikten er at livet under vann skal kunne etablere seg her; praktisk talt alle som lever der nede forsøker å gjemme seg, eller leter etter noe å feste seg til for å vokse, forklarer kunstneren som er overbevist at den modifiserte versjonen av Coralarium fortsatt framstår som den portalen til en annen dimensjon han hadde sett for seg.
– Alle mine verker er i konstant i endring. Det er litt av poenget, sier deCaires Taylor.
Tilbake på Fairmount Maldives Sirru Fen Fushi er Coralarium et blikkfang både over og under vann, lett tilgjengelig i den rolige lagunen. Jeg svømmer ut til skulpturparken hvor det som en gang var menneskelige statuer er blitt abstrakte påler i sanda. Her er det muligheter for å møte både skilpadder og småhai. Inne i den trygge metallrammen svømmer klovnefiskene rundt fargerike anemoner; korallene har funnet grobunn på metallet. 

Det er en skjør verden. Men livet går sin gang, også under vann.

Litt tøy og bøy til soloppgang hører med til ferien i Maldivene. Runar Larsen
Solnedgangen ute i Det indiske hav kan være ganske så magisk. Foto: Runar Larsen


TIL HOVEDSIDEN