– Noen hevder at verden er liten. Det stemmer ikke, sier den danske globetrotteren Torbjørn «Thor» Pedersen etter ti år på kontinuerlig reisefot jorda rundt uten å bruke fly, som den første i verden.
Det hele begynte som en idé om å gjøre noe annerledes.
– Jeg ville rett og slett skape historie, sier 44-åringen fra Danmark – som startet på sitt vanvittige prosjekt med å reise til alle verdens 203 land (som inkluderer flere av de ikke-anerkjente FN-statene) uten å bruke fly i 2013.
Alle som har sett på et verdenskart forstår at det kan by på utfordringer, men i slutten i slutten av mai i 2023 kom han omsider inn til Maldivene og land 203.
– Det har vært ekstremt frustrerende til tider. Her har jeg vært fanget i mitt eget fengsel, illustrerer han – og forklarer hvorfor prosjektet på ingen måte har vært en lang ferie.
– Jeg måtte alltid videre til en ambassade for å søke om visum eller dra til en havn for å se etter muligheten for å bli med et skip. Kanskje ville jeg helst reise til Australia? Men der hadde jeg jo vært, så det ville bare forsinket alt. Det er en kompleks diskusjon; det var mitt eget prosjekt, og jeg hadde alltid nøkkelen til døra. Men hvilken pris ville det koste å bruke den? spør han retorisk.
En verden av utfordringer
Masse logistikk og tålmodighet har vært stikkord hele veien. Prosjekt ble raskt noe av en besettelse. Ingen andre hadde gjort det samme i et strekk – altså som en eneste, lang reise langs land og vann. Det skulle i utgangspunktet ta fire år, men mye på grunn av en viss pandemi tok det over det dobbelte.
– Om jeg holdt på å gi opp underveis? Ja, mange ganger. Jeg minnes særlig en episode i Afrika. Jeg måtte til Gabon, men fikk avslag på grensen gang etter gang. Visumet var i orden, likevel ble jeg nektet adgang. Det var et mareritt av byråkrati og korrupsjon, og på et tidspunkt satt jeg i et dunkelt og fuktig immigrasjonsrom. I refleksjonen fra mobilen min så jeg en mann som hadde gitt opp. Jeg skulle til å praie en taxi og kjøre til flyplassen for å dra hjem da jeg plutselig fikk beskjed om at jeg kunne reise videre likevel, forteller Torbjørn – og legger til at det ikke gikk så mye lettere i tiden etterpå.
– De neste 48 timene ble jeg truet med våpen to ganger, og havnet nesten i en skikkelig bilulykke. Tiden i Sentral-Afrika var generelt tøff. En utrolig region, full av historie, fauna og flora – og verdens beste mat. Men … Alt kan være så vanskelig!
Generelt sett nevner han byråkrati og logistikk som de største utfordringene underveis.
– Men jeg opplevde skumle situasjoner hvor jeg var i fare både i Venezuela, Haiti, Den sentralafrikanske republikk, Somalia, Sør-Sudan og Yemen, sier mannen som underveis har videreformidlet opplevelser fra turen gjennom nettsiden og instagramkontoen Once Upon a Saga.
To år i Hong Kong
Da globetrotteren kom fram til Hong Kong i 2020, hadde han kun ni land igjen før sagaen var fullført.
– Så stengte en global pandemi hele verden. Jeg ble værende i to år, sier Torbjørn som beskriver tiden i den gamle britiske havnekolonien som «mental tortur».
– Igjen; det er en kompleks greie. På en måte var det den beste tiden i mitt liv, samtidig ville jeg jo egentlig ikke være der. Hva ville være mitt «breaking point» bli, to uker, to måneder, to år?
NYTT BLIKK PÅ MASAI MARA
– En annerledes safariopplevelse.
Han holdt ut og reiste langsomt. Gjennom hele perioden hadde kjæresten Le reist fra Danmark for å tilbringe tid med ham. I 2016 fridde Torbjørn på Mount Kenya, men da reisen drøyde så lenge og han satt fast i Hong Kong endte paret med å gifte seg hos et amerikansk selskap som vier par online (!), slik at kona kunne komme på besøk. Koronareglene tillot nemlig bare ektefeller å reise inn.
Etter hvert som pandemiens restriksjoner ble løsnet, kunne han reise videre. 23. mai 2023 ble han fraktet i lettbåt fra containerskipet MSS Graphene og inn til kaia i Male, hovedstaden på Maldivene. Oppdraget var fullført.
– For å være helt ærlig har jeg ikke hatt tid til å reflektere så mye. Det kommer til å ta en stund å bli et normalt menneske igjen. Da jeg ankom Maldivene, følte jeg egentlig ikke så mye. Smilene på sosiale media var mest et spill for galleriet, innrømmer mannen som spøker med at han for lengst er forbi punktet hvor han ble utbrent.
Reisens slutt
Den blide dansken sitter i et hotell på kystbyen Jaffna nord på Sri Lanka da vi møtes over Teams. Sånt er blitt en daglig aktivitet for globetrotteren, som har fått mye internasjonal oppmerksomhet for bragden etter landgang på Maldivene.
– Rett før du ringte så snakket jeg med en albansk tv-kanal. De spurte flere ganger: «So, have you been to all the countries in the world?». Eh, jo – var det ikke det som var premisset for intervjuet?
Han flirer litt, åpenbart sliten av å gjenta historien sin, samtidig som han er stolt av bragden og glad for oppmerksomheten, som han blant annet bruker til å snakke om Røde Kors – en organisasjon han er ambassadør for og har vært involvert i gjennom hele reisen. Mens interessen fra media gjerne koker ned til tabloide spørsmål om konkrete favorittsteder og farligste opplevelse, har mannen med den omflakkende tilværelsen et litt annet syn på verdien av eget eventyr. Mottoet hans lever nemlig videre selv etter en lang, lang reise spekket med utfordringer: «A stranger is a friend you’ve never met before».
FÅR VI DET BEDRE AV Å REISE?
– Psykologen har svaret!
Alltid en solside
På bloggen «Once Upon a Saga» har han gjennom hele ferden skrevet om stedene han har besøkt – med positivt fortegn.
– I media er det alltid fokus på noe negativt. En flom, sult … Det er reelle situasjoner, men det er så mye mer enn akkurat det narrativet. Jeg vil vise verden i et litt annet lys, og stereotyper fortjener å brytes ned. Folk er folk over alt. De forelsker seg, spiller fotball og danser, det er normale tider selv om livet ikke er normalt, sier han.
– Forhåpentligvis har mange som har fulgt min reise fått utfordret sin oppfatning av enkelte land, og sett noe annet og bedre enn de forventet. Kanskje har de også funnet inspirasjon, motivasjon, underholdning og kunnskap. Jeg tror oppriktig på at barrierer brytes ved å møte andre mennesker, se steder, snakke med fremmede og utfordre ideer, forteller 46-åringen som egentlig ikke vil trekke fram sine favoritter.
– Med hånden på hjertet: Jeg kunne tenkt meg å reise tilbake til alle land i verden, sier Torbjørn.
Flere overraskelser
Han ble likevel positivt overrasket over en rekke reisemål.
– Jeg ble overrasket over hvor moderne Polen var. Jeg vet ikke hvorfor jeg hadde sett for meg noe annet, men på samme måte endret jeg synet på en rekke land underveis. Romania var spektakulært, både i form av geografi, historie, kultur, utvikling og vennlighet, synes han.
– Jeg vil si at det er temmelig unikt å oppleve stedene hvor land møtes, over hele verden. Kultur, landskap, flora, fauna og mennesker er sjelden ulike på tvers av grensene, selv om det riktignok finnes unntak fra dette. Det har også vært interessant å se ørken gli over til grønt landskap, sletter bli til fjell, landsbygd gradvis bli til en by. Alt dette har vært en øyeåpner for å forstå hvor stor planeten vår er. Dette er ikke en liten verden, men en med gode forbindelser, beskriver han.
Den lange veien hjem
Etter at vi snakket med globetrotteren så har han fullført siste etappe hjem til København fra Sri Lanka via Malaysia med lastebåt fra Maersk, i det som ble en passende symbolsk avslutning prosjektet. Ferden gikk over Det indiske hav, gjennom Suezkanalen, langs Middelhavet og til slutt inn til Aarhus – hvor han kom fram i fjor sommer. Siden har han vært på flere flyreiser.
For Thorbjørn er ikke kategorisk avvisende til denne reiseformen.
– Om du kan unngå fly, så er det verdt å velge en annen reiseform. Flyreiser er generelt sett problematiske. Men om jeg blir invitert til Japan for å holde foredrag, så tar jeg luftveien. Fly er fornuftig fra tid til annen, smiler verdens første globetrotter som har vært i alle land uten å fly.
10 DRØMMEREISER FOR LIVET – FINN INSPIRASJON HER!