Australias varme hjerte

Drømmen om Australia går rett til hjertet; det røde sentrum er en opplevelse for livet. Her er det både tørt, varmt og svært. Og det er her du virkelig blir kjent med landet, og kommer tettest på naturens elementer.

Uluru er et hellig sted for Australias urbefolkning. Foto: Mari Bareksten

Gå ikke glipp av den hellige steinen Ayers Rock, nå kjent med sitt aboriginernavn Uluru. Og er dere først i disse trakter, sett av tre-fire dager og opplev Kings Canyon, Kata Tjuta og MacDonnell-fjellkjeden. Dette er også det beste området for aboriginer-opplevelser, hvor du kan bli med ut i bushen og lære å grille kenguruhale eller finne små larver til middag.

Begrepet «Outback Australia» kan virke noe abstrakt, men dette er en essensiell del av opplevelsen. Det er det mystiske, det store intet, sandstormer og endeløse horisonter, ensomhet og felleskap, kameler og grillfester. Husk full tank, og god tid.

Mer info: Australiareiser.no kan skreddersy reiser i Australias «outback».

Namibias ørken

Åser av sand ruller bortover i uendelige bølger av sand farget ildrødt av morgengry. Det ser ut som planeten Mars, og med verdens laveste befolkningstetthet kombinert med enorm natur er Namibia som en annen planet.

Det er lett å falle pladask for verdens eldste ørken. Foto: Runar Larsen

Namibias ørken handler om både historie og geologi, men du trenger ikke være særlig opptatt av naturfag for å sette pris på det tørre landskapet lengst sør i Afrika. Dette er også en flukt fra virkeligheten, hvor en verden i konstant endring er en del av attraksjonene.

Underlige, øde, folkekjære, mektige Sossusvlei er ikke utenfor tråkket, men det er en utrolig plass. Oppe på Dune 45 sitter turistene i meditativ tilstand – åpenbart preget av landskapets omfang. Neste stopp er Deadvlei, levende og dødt på samme tid, og postkortversjonen av Planet Namibia. Mektig og merkelig.

Mer info: Sjekk inn til luksuriøs sus og dus i nyoppussede Little Kulala Desert Camp rett ved Sossusvlei (wilderness-safaris.com).

LES OGSÅ: HELE VERDEN VENTER – I NORGE

Kroatias eden

Nasjonalparken Krka dufter som en botanisk hage, og for hvert skritt du tar innover i den grønne lungen åpenbarer nye planter og blomster seg. Luftfuktigheten er høy, så den varme solen som skinner gjennom trærne skaper uendelige nyanser av grønt.

Krka er buldrende fossefall, forfriskende bad og grønn natur. Foto: Mari Bareksten

Det er klorofyll i alle tenkelige former. Innimellom det grønne, naturlige landskapet skjuler det seg også flere kulturminner, deriblant et kloster fra 1400-tallet, gamle vindmøller og en liten utstilling av tradisjonelle folkedrakter. En to kilometer lang natursti strekker seg igjennom den populære nasjonalparken, hvor sju forfriskende fossefall innbyr til badeliv i kalksteinkulper.

Mer info: Krka (np-krka.hr) er bare én time fra de kjente turistbyene Zadar og Split.

Jordans underverker

Vesle, vakre og varierte Jordan har høydepunkter både over og under jorda. Du trenger kanskje ikke 80 dager for å reise rundt Jordan, men det er mer enn nok å ta seg til i en lang uke i landet som har både strand, ørken og historie samlet på et relativt begrenset område.

Oppdag Petra, oltidsbyen som er meislet ut av fjellet Jebel al-Madhbah. Foto: Ronny Frimann

Oldtidsbyen Petra er den fremste turistattraksjonen, og bør stå øverst på «bøttelista» sammen med badeliv i Dødehavet. Men for den som vil reise på sporet av Lawrence of Arabia, er det Wadi Rum som lokker. Den røde, gylne ørkenen byr på underlige steinformasjoner og svære sanddyner, ørkencamper og kamelkaravaner – perfekt for et par dagers rundtur med jeep. Etterpå er det fint å skylle av seg sanden og benytte naturens eget spa i Dødehavet, før ferien avsluttes ved stranda i Aqaba i sør.

Mer info: Bestill overnatting i Wadi Rum Desert Camp (wadirumdesertcamp.com).

LES OGSÅ: 10 AV VERDENS VAKRESTE NATURPERLER

Galapagos magiske dyreliv

Med sine 13 hovedøyer over et omfattende område 1 000 kilometer vest for Ecuador, er Galápagosøyene langt utenfor allfarvei. I 1835 ble øyene satt på verdenskartet da Charles Darwin og båten Beagle seilte innom. Biologens studier på vulkanøyene la grunnlaget for evolusjonsteorien, en selvfølgelig tankegang så fort øyene har blitt avlagt et besøk. Faunaen er av et så godsinnet slag at det kan være vanskelig å beholde virkelighets-oppfatningen.

Evolusjonsteoriens fødested er naturfotografenes drøm. Men også strandløver trives på Galapagos. Foto: Ronny Frimann

Menneskehetens inntog har forandret hverdagen til livet både over og under vann. Bortsett fra på Galapagos, hvor det føles som å havne i en parallell verden hvor dyrene bestemmer. Dykk med hammerhai, svøm med pingviner og fotografer fargerike fugler, øgler og krabber på usedvanlig nært hold.

Legg til strender i verdensklassen, bærekraftig fokus og seilaser i øde farvann, og Galapagos er et komplett reisemål for den som ser etter naturperler under sola.

Mer info: Hurtigruten startet med ekspedisjonscruise til Galapagos i 2022. Les mer på hurtigruten.no

Madagaskars lemurparadis

Madagaskar er det eneste stedet i verden hvor lemurene lever fritt, og det finnes rundt 100 forskjellige arter av dem. Men de er alle svært stedsbegrenset. Andasibe er både en av de mest tilgjengelige parkene på denne store øya i Det indiske hav, og en av de sikreste parkene for å se den aller største lemuren; indri. Foruten indri, er det 936 orkidearter, 14 andre lemurarter, 108 fuglearter og 51 reptiler inkludert den berømte treboaslangen her i parken.

Lemurene er søte sjarmører som du kun finner i det fri på Madagaskar. Foto: Torild Moland

En «lemurjakt» på øya innebærer stor grad av farting fra én nasjonalpark til en annen. Derfor er det verdt å legge ut på en drøy ukes rundtur fra Andasibe i nord til Anja i sør, hvor kongen av alle lemurer, selveste ringhalelemuren, udødeliggjort av figuren Kong Julien i Madagaskar-filmene holder til.

Mer info: Det gassiske byrået Cactus Tours (cactus-madagascar.com) anbefales som turarrangør.

New Zealands Fiordland

Fiordland byr på både fjorder og fjell, elver og daler, men i motsetning til den ikke helt ulike naturen i Norge er det helt uberørt. Det betyr også et helt annet dyreliv, med søte pingviner, hoppende delfiner og syngende tūī-fugler. I tillegg til å være landets største nasjonalpark, er Fiordland også klassifisert som et verdensarvsted av UNESCO på grunn av sin unike flora og fauna. Det er her vi finner landets vakreste fotturer, og Milford Track er den største stjernen av dem alle.

I nasjonalparken på New Zealand venter nye naturopplevelser rundt hver eneste sving.
Foto: Mari Bareksten

Her er naturvern viktigere enn turisme og antall besøkende begrenset, så du skal planlegge i god tid for å få adgang til den 53.5 kilometer langs ruten den nordlige enden av Lake Te Anau til fjorden Milford Sound. Men det er mange gode alternativer i området, hvor omgivelsene er som tatt ut av et grønt eventyrland – eller universet fra Ringenes Herre, om du vil.

Mer info: Te Anau er Fiordlands største by og inngangsporten til nasjonalparkens fjorder og fjell. fiordland.org.nz

LES OGSÅ: PARTYØYAS SKJULTE SIDE

Maldivenes øyer

Øygruppen rager knapt noen meter over havoverflaten, men med noen av klodens mest paradisiske øyer ruver Maldivene over det meste hva gjelder deilig strandliv. Og for en gangs skyld lyver ikke Instagrams vanligvis så filterforfengelige natur: Maldivene ER virkelig så postkortperfekt som skrytebildene hevder.

Trenger du en uke i paradis? Da er det bare å sette seg på flyet til Maldivene.
Foto: Paul Hughson

Her ligger palmene i svai over krystallklart vann, strendene er melkehvite og finkornede, og havet er fullt av fargerike fisk, koraller og undervannsplanter. Mens det er mulig å feriere på lokale øyer med ekte lokalkultur, er det resortøyene som lokker turister flest til Maldivene.

Disse er som private bobler, komplett med stilig design, gourmetrestauranter både over og under vann, og selvsagt deilige evighetsbasseng, hengekøyer over vannet og romantiske overnattingssteder for to på tur. En perfekt kur mot reisefeber etter pandemitristessen.

Mer info: Blixen Tours har charterreiser til Maldivene fra Oslo i høst. blixentours.no

Argentinas alper

Drømmen om Patagonia starter gjerne med en bok. Bruce Chatwins «I Patagonia» er en klassiker som har inspirert utallige ryggsekkturister til å legge ut på roadtrip i den gigantiske regionen lengst sør i Argentina og Chile.

Endeløse vidder, spisse fjell og få folk – Patagonia gir store inntrykk. Foto: Runar Larsen

Dette er et sted du kan tilbringe flere år uten å gå den samme løypa, men for førstegangsreisende er Bariloche en fornuftig inngangsport, og en slags alpeby med sjokolademakere, spisse hus og lune restauranter over alt, med storfjellene på dørstokken. Her leier du bil og kjører sørover, gjerne ned til fjellbyen El Chalten for enkle, men spektakulære fotturer så vel som krevende klatring – og kanskje helt til kontinentets ende, og tilbake via Atlanterhavskysten.

Mer info: Om du foretrekker å reise i organiserte former, kan Hvitserk sine aktive reiser til Patagonia være noe for deg. hvitserk.no

Bolivias saltsletter

Den sørvestlige delen av Bolivia var en gang dekket av en gigantisk innsjø. Etter at vannet tørket ut, lå et hav av salt over enorme områder, og med sitt unike landskap har Salar de Uyuni blitt en attraksjon. Saltslettene er knusk tørre store deler av året, men i regntiden skaper en tynn hinne av regnvann et helt spesielt fenomen.

Saltsjøene i Bolivia i Andesfjellene er en surrealistisk opplevelse. Foto: Runar Larsen

Noen synes møtet med landskapet blir en sakral opplevelse, og blir du svimmel av vakker natur er det fort gjort å miste oversikten over hva som er opp og ned. Denne delen av Bolivia er for øvrig mer enn saltsletter. Viddene omkranses av fjell, geysirer og varmekilder – alt 5000 meter over havet. Snakk om høydepunkt!

Mer info: Firedagers tur med jeep, mat, guide og overnatting fra kra 1300 per person. uyunitoursbolivia.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN