Overnaturlig underverk

De magiske synkehullene er som tatt ut av en fantasi. Foto: Istock

Synkehull, Mexico

Cenotene på Yucatanhalvøya i Mexico er heldigvis høyst virkelige og naturlige attraksjoner, og forfriskende badeplasser og underjordiske oaser. 

Cenote Dzitnup noen kilometer utenfor Valladolid er kanskje den vakreste av dem alle; fra taket henger enorme stalaktitter som mektige kunstverk, mens sola fyller det knallblå vannet med lys fra et lite hull i bakken. De naturlige underverkene har blitt skapt av at underjordiske elver i kombinasjon med porøs kalkstein dannet synkehull. Det krystallblå vannet er friskt og perfekt for en dukkert etter svette tempelbesøk på overflaten.

Robinson Crusoes luksusliv

Fransk Polynesia

Øyhopping i Fransk Ploynesia er så eksotisk som du kan få det. Foto: Paul Hughson

Tahiti, Bora Bora, Fakarava og Rangiroa. Smak på navnene: Dette er noen av verdens mest eksotiske steder. Og er det ikke sånn at jo mer utilgjengelig noe er, desto mer vil man ha det? Med beliggenhet på andre siden av jordkloden er en reise til Fransk Polynesia noe man gjør én gang i livet. Her venter melete strender i verdensklasse, vaiende palmer, franske delikatesser, rike kulturopplevelser, bungalower på påler ute i vannet og konfettifarget fisk under vann. Mens Bora Bora har landets flotteste resorter med luksuriøse bungalower på påler ute i vannet, bør de aller mest eventyrlystne sette Marquesasøyene på bucketlisten. Det var hit Thor Heyerdahl dro på sin aller første ekspedisjon i 1937 i sin søken etter et sted så langt unna sivilisasjonen som mulig.  Hvem er klar for å leve ut drømmen?

Grønn smaragd

Færøyene er ikke lange flyturen fra Bergen, men det føltes likevel som de 18 vulkanske øyene er en egen verden der ute i havgapet. Foto: Istock

Færøyene

Midt mellom Island og Norge, rett nord for Skottland, ligger Europas kanskje minst tilgjengelige turistdestinasjon. Men det er ikke en grunn til å droppe turen hit, snarere tvert imot. Med gresskledde hus, en dramatisk kystlinje, stupbratte klipper, utallige lundefugler og vakre fossefall er den grønne smaragden ute i Atlanterhavet i all hovedsak én stor foto-mulighet. Mulafossur er den mest kjente fossen, og ser ut som noe fra et eventyr der den ramler ut over en irrgrønn klippe på Vagarøya og buldrer i havet nedenfor, med de grønne åsene ved Gásadalur som billedvennlig bakteppe. 

Ta en båttur fra Vestmanna, med smale fjorder, dype grotter og skarpe klipper. Og dra på svalesafari. Du trenger ikke være ornitolog for å ha glede av å besøke verdens største havsvalekoloni på Nólsoy.

Ro og mokuru

Botswana er kjent som «safariens Rolls Royce», men det er lydløs ferd i uthulede trestammer som er det beste framkomstmiddelet. Foto: Ronny Frimann

Okavango, Botswana

Okavango i Botswana er verdens mest unike innlandsdelta, der vannet renner fra høylandet i Angola og til slutt sildrer ned i Kalahariørkenens tørste sand. Øyene i deltaet byr på et yrende dyreliv med elefanter, løver, sjiraffer, neshorn og bøfler. Vannet skjuler krokodiller og store flokker med flodhest. Den beste måten å se dette dyrelivet på, er i en mokuru – en tradisjonell kano. Mokuruen glir lydløst gjennom det stille vannet og stoppes bare av hvite vannlinjer og høyt siv. Botswana er fint for den som vil kombinere det gode liv med spennende safari – av skyhøy kvalitet. Dette er safari for den kresne, og balsam for sjelen. 

LES OGSÅ: 10 PÅ TOPP BOTSWANA

Jungel og hav

Dykk ned i det dype blå, eller legg ut på jakt etter jungelens skjulte skatter.
Foto: Ronny Frimann

Belize

Belize er ikke stort i størrelse, men du verden for et spennende reisemål. Dette er ikke stedet for urbane opplevelser, og naturen er attraksjonen både på land og vann. Foruten ekspedisjoner inn i jungelen til gamle mayaruiner – vel så ­imponerende som de mer kjente variantene i nabolandet Mexico – er det sjø og strand som lokker turister hit. Mange kommer for å utforske korallrevet, og det 125 meter dype Great Blue Hole er dykkernes våte drøm, midt i atollen Lighthouse Reef – hvor både snorkling og dykking byr på fargerike møter med en magisk verden under vann. Belizerevet er en del av verdens største korallrev, og setter du kursen mot herlige Caye Caulker venter laidback stemning og strandidyll midt i smørøyet. 

Strandferie i vinden

Med 115 perlehvite granittøyer og atoller, er det ingenting som passer bedre enn å utforske Seychellenes øyperler med båt.  Foto: Torild Moland

Seychellene

Katamaranen skyter fart gjennom bølgene, brisen river i seilene og ellers er det rolig. Ingen vugging hit og dit, ingen dunking opp og ned. Å seile katamaran er nesten som å kjøre bil på motorveien. Rett frem, i hurtig tempo. Snart er vi fremme på Praslin etter en behagelig overfart fra hovedøya Mahe, og kan ankre opp ved den helt magiske stranda Anse Lazio, kåret til verdens vakreste en rekke ganger. Solgyllen, melismyk sand strekker seg i en nesten kilometer lang halvmåneformet bue, omkranset av frodig regnskog, vaiende almetrær og Seychellenes berømte merkevare – gylne granittsteiner. Den mest populære utflukten på Praslin går til naboøya Curieuse, et naturreservat uten andre beboere enn rundt 300 landskilpadder. Derfra går turen til den bilfrie idyllen La Digue. Seilferie på Seychellene handler om det gode liv. Om å finne roen, nyte omgivelsene og bare være tilstede. Det er ferie, det! 

Pingvin-situasjon

Pingvinparadiset i sør er blitt en feriefavoritt for eventyrlystne turister. Foto: Ronny Frimann

Antarktis

Med solide og komfortable ekspedisjonsskip som base, er opplevelsesturisme til Antarktis i vinden. Det enorme isødet er nemlig langt mer tilgjengelig enn man skulle tro, og fra Ushuaia lengst sør i Argentina går det «ekspedisjoner» til verdens mest uberørte kontinent. Seilasene gjennom Drake-passasjen hvor Atlanter­havet møter Stillehavet og videre til selve Antarktis, handler om store opplevelser. Fugler, hval og pingviner lager liv, isfjell og endeløst hav gir en pekepinn på hvor store forholdene er. Dette er kontinentet som formet norske polarhelter, men også som turist i langt tryggere og mer komfortable reiser er møtet med Antarktis en skjellsettende opplevelse.

Fjorlandet i sør

I Fjordland nasjonalpark på New Zealand venter nye naturopplevelser rundt hver eneste sving. Foto: Paul Hughson

New Zealand

Her er det både fjorder og fjell, elver og daler, men i motsetning til den ikke helt ulike naturen i Norge er det helt uberørt. Det betyr også et helt annet dyreliv, med søte pingviner, hoppende delfiner og syngende tūī-fugler. I tillegg til å være landets største nasjonalpark, er Fiordland også klassifisert som et verdensarvsted av UNESCO på grunn av sin unike flora og fauna. Det er her vi finner landets vakreste fotturer, og Milford Track er den største stjernen av dem alle. Her er naturvern viktigere enn turisme og antall besøkende begrenset, så du skal planlegge i god tid for å få adgang til den 53.5 kilometer langs ruten den nordlige enden av Lake Te Anau til fjorden Milford Sound. Men det er mange gode alternativer i området, hvor omgivelsene er som tatt ut av et grønt eventyrland – eller universet fra Ringenes Herre, om du vil.

LES OGSÅ OM EVENTYRLIG ROADTRIP I HOBBITLAND

Elefanter og verdensarv

Lengst nord i Zimbabwe er naturen så vakker at den har statur som verdensarv.
Foto: Runar Larsen

Zimbabwe

Med spennende dyremøter og luksuriøse lodger er nasjonalparken Mana Pools safari for den kravstore – milevis unna tråkket. Uten internett, telefonforbindelse og andre moderne selvfølgeligheter er det som å bli hensatt til et tidløst sted hvor dyrene bestemmer og mennesker har det med å oppføre seg deretter. Mana Pools er en av Zimbabwes beste safariparker – nesten helt uten lokal bosetting, og med færre enn 10 000 turister i året. Så synes du horder med ville dyr er mer spennende enn mengder med mennesker, har du kommet til riktig sted. Her finner du det meste av Afrikas dyreliv representert, og med den frodige Zambezielven i sentrum trives særlig elefantene godt her. Det gjør også kresne safariturister. 

Svev i ro

Jeg vil ha en luftballong, som blir en balkong over verdens underligste landskap.
Foto: Torild Moland

Kappadokia

Ingen veiviser til eventyrlige naturperler verden rundt kan ­styre unna Kappadokia midt i Tyrkia. Med hotell i huler, skorstein­lignende fjellformasjoner og generell høy wow-­faktor, er dette en vidunderlig og fortryllende region, skapt av vulkanen Erciyes Dagis lavautbrudd for flere tusen år siden. Erosjon av aske og lavastein har senere lagd et helt unikt landskap. For å få best mulig oversikt over herligheten,­ gjelder det å innta fugleperspektiv. Med luftig utsikt fra kurven under en diger luftballong blir det tidenes soloppgang over Kappadokias ­varierte og vidunderlige landskap – som ­forresten er et utmerket sted også for fotturer på trygg grunn. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN