Ta en dupp i bassenget på Fyri Resort etter skituren din. Foto: Fyri Resort

1. Skandinavias alper

Med snø eller bar bakke; Hemsedal er kjent som «Skandinavias Alper». Det er ikke bare naturen som gir assosiasjoner til den største fjellkjeden i Europa, her er også stemningen litt kontinental – særlig etter at FYRI Resort åpnet dørene som Hemsedals første helårsåpne hotell. Med egen Pool Club og særpreget interiør, er dette spydspissen i Hemsedals nye satsning som helårsdestinasjon. Hotellet kunne glidd rett inn i trendy alpebyer som Courchevel i Frankrike eller Cortina d´Ampezzo i Italia.

Tips: Varmt eller kaldt? Pool Club ved Fyri Resort har oppvarmet basseng som holder 33 grader hele året.

Skal det være litt stemningsfull musikk til maten? Foto: Will Lee-Wright

2. Britisk eleganse i Trondheim

Det var britiske lorder på laksefiske som først sjekket inn på Hotel Britannia for 150 år siden. Mye har skjedd både i Trondheim og verden for øvrig siden 1870, og etter storstilt oppussing i milliardklassen finansiert av den trønderske forretningsmannen Odd Reitan er den ærverdige storstuen i hjertet av Trøndelags hovedstad et sted som like godt kunne fått plass i Mayfair midt i London ved siden av The Savoy og Claridge´s. Hotellet er blitt en destinasjon i seg selv, med stilig velværeavdeling, flere gode restauranter – deriblant Speilsalen som har stjerne i Michelin-guiden – og tidløs luksus. Hit kommer du for å forsvinne inn i en boble av velvære, gourmet og komfort.

Tips: Hver lørdag ettermiddag serveres Afternoon Tea i Palmehaven restaurant.

Utforsk Inderøy på sykkel og nyt den vakre utsikten uten noe vindu imellom. Foto: Gjermund Glesnes

3. Trøndelags Toscana

Du kan kjøre E6 den strakaste vei, men da går du glipp av Inderøy og veistrekningen «Den gylne omvei». Dette er en smakfull tur som går innom alt fra mikrobryggeri til gårdsmatprodusenter bare en svipptur fra hovedfartsåren gjennom Nord-Trøndelag, og er et lite stykke Toscana midt i Trøndelag. Med kortreist mat, kunstgallerier og bølgende kulturlandskap er det lett å la tankene suse til Toscana i Italia – ispedd en solid dose trøndersk jovialitet. Og det er ingen dårlig kombinasjon!

Tips: Ta inn på Øyna landskapshotell (oyna.no), et helt spesielt overnattingssted «grav ned» i kulturlandskapet som nærmest troner over Trøndelags Toscana.

LES OGSÅ: MIDT-ØSTENS MATMEKKA

Man må ikke reise utenlands for å få følelsen av et sydhavsparadis. Steigen. Foto: Ronny Frimann

4. Bora Bora i Nord-Norge

Krystallklart vann, hvite strender og grønne fjell som strekker seg loddrett opp fra havet. Det kunne vært beskrivelsen på et eksklusivt sydhavsparadis, men Steigen i Nordland er Norges svar på Bora Bora og Fransk Polynesia. Selv om temperaturen i vannet er på et annet nivå, sommeren varer alt annet enn evig og værgudene er lunefulle, er dette et fantastisk sted for deilig sommerferie med sol og strand. Om sommeren lyser til gjengjeld sola døgnet rundt! Med holmer og skjær skjermet for storhavet, er dette et særlig sted egnet for padleturer. Kanskje finner du din egen paradisstrand, pyntet med nydelige skjell?

Tips: Eventyrerne Randi Skaug (naustholmen.no) og Børge Ousland (manshausen.no) har hvert sitt øyparadis med overnatting og aktiviteter i Steigen.

Middelhavet eller Hurumhalvøya? Foto: Runar Larsen

5. En bit av Middelhavet

Palmesus, hvit sandstrand og bølgeskvulp – og en restaurant som byr på friske smaker fra Middelhavet. Det er lett å drømme seg bort til et ferieparadis ved Spanias middelhavskyst, men dette er Villa Malla ytterst på Hurumhalvøya, bare en liten times kjøring fra Norges hovedstad. Hvitkalkede murer, en skjermet gjestehavn og lun bris fra sør setter stemningen for glade sommerdager med en fornemmelse av den spanske solkysten, også i Norge. Her er det utleie av padlebrett, gode bademuligheter med finkornet sandstrand, kunstgalleri og restaurant.

Mer info: Villa Malla (villamalla.no) åpner for sesongen i slutten av mars.

Visste du at du kan overnatte i Dyreparken i Kristiansand? Foto: Dyreparken Kristiansand

6. På safari

Savannen i Afrika er langt unna. Men det er gode muligheter for å reise på safari også i Norge. Dyreparken i Kristiansand er hjemmet til 127 forskjellige dyrearter, fra hele verden. Det er omtrent 650 dyr her, med alt fra løver til elg. Her har det også dukket opp et helt spesielt overnattingsalternativ og et strålende substitutt for eksklusive lodger i Afrika. Dyreparken Safaricamp er det nærmeste du kommer den afrikanske savannen i Norge. Det er nærmere 40 safaritelt i «campen» som åpnet i 2019 og utvides stadig, med soveplasser fra to til seks. Dette er for øvrig «glamping» med solide senger og høy komfort, noen med eget bad. Leiren er bare et steinkast fra inngangen til Dyreparken.

Tips: Dyreparken (dyreparken.no) er åpent året rundt.

I hele Norge er det mulig å finne deilig og autentisk thaimat. Foto: Istock

7. Smaken av Asia

Spennende matopplevelser er en viktig del av ferien. Men det er heldigvis ikke nødvendig å reise jorda rundt for å få en smak av verden. Den kulinariske variasjonen her på berget har blitt løftet mange hakk siden pizza ble regnet som eksotisk, og særlig asiatisk mat virker å ha etablert seg som en favoritt. Her er det mye å velge mellom; rundt omkring i hele landet byr thailandske innvandrere på autentiske smaker fra «Smilets land», både fra enkle gatekjøkken og gourmetrestauranter. Kjeden Yayas (yayas.no) har for eksempel både tordenskrall og strandfølelse i sitt konsept!

Tips: Finn inspirasjon til eksotisk gatemat i kokeboka «Asiatisk» av Jan Robin Ektvedt, og lag din egen «street food»-fest.

LES OGSÅ: GRØNT CRUISE I VESTERLED

Smøla fremstår som en hemmelig perle ute i havgapet. Foto: Runar Larsen

8. Øyhopping i vesterled

I  likhet med Shetland, Orknøyene og Færøyene er vestkysten av Norge et værhardt sted. Men hvor skal du ta turen for å komme lengst ut i havgapet, vekk fra turisttråkket og være i ett med elementene? Svaret er Smøla. Dette er en av de største øyene i den sørlige halvdelen av Norge, men framstår likevel som en hemmelig perle – særlig på grunn av de mange holmene og skjærene. Veiholmen er selve kronjuvelen. Dette var et av de viktigste fiskeværene sør for Lofoten i sin tid. Turen over til den gamle uthavna går nærmest rett ut mot havet, med et levende samfunn og gode forhold for ferieopphold er dette selve perlen i skjærgården til Smøla.

Tips: Smøla er et av landets beste steder for å komme tett på havørn. Smøla Naturopplevelser (smolanaturopplevelser.com) har havørnsafari året rundt. Sjekk ut Olsens Pensjonat (moloen.com) for hyggelig overnatting!

Orrestranda på Jæren er en av landets mest populære surfestrender. Foto: Torild Moland

9. Dansk strandlykke

Endeløse sanddyner, vaiende strå og bølgende hav så langt man kan se – Orrestranda på Jæren har absolutt alt. Et lite stykke Danmark – i Norge! Kanskje med unntak av varmt vann. Det blåser gjerne litt friskt her ute i vest, noe som også gjør Orrestranda til et av landets mest populære surfe- og kitesteder. Men på en stille solskinnsdag er det kanskje ingen som slår Orrestranda, som også er en av Norges lengste sandstrender. Borestranda er en nesten tilsvarende strand like ved, og nærmere Stavanger ligger Solastrand, som også er kåret til en av Norges vakreste.

Tips: Jæren er et ekte matfat: Kjøp Jærost hos Voll Ysteri, spis lokalmat hos Hå Slakteri og Edeståvå og nyt en softis med tomatsaus på Wiig gartneri.

I Stavanger finner du noe av Norges mest spennende gatekunst. Foto: Istock

10. Sydende storbyliv

Fysen på storbyferie? Se mot Stavanger. Oljehovedstaden er nemlig en vaskeekte metropol, med internasjonalt preg. Det er tydelig i utvalget av butikker. Fargegata, eller Øvre Holmegate, kalles ofte for Stavangers «Notting Hill», med unike butikker, kafeer og kunstutsalg. For moderne kunst holder det å spasere rundt i gatene. Stavanger er nemlig et av Norges mest spennende steder for gatekunst, mye takket være den anerkjente gatekunstfestivalen Nuart. De fleste veggmaleriene ligger i bykjernen fra sentrum og ut mot Pedersgata til kunstsenteret Tou.

Tips: Stavanger har Norges beste restaurant, Re-Naa (restaurantrenaa.no). Dette er den eneste i landet med to Michelinstjerner.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN