Ennå ikke planlagt juleferien? Hva med å ta skikkelig ferie på et koselig, historisk hotell, med knitrende bål på peisen, juletre i resepsjonen og masse deilig julemat? Det gir maksimal nytelse, men minimalt med innsats. Om dette høres ut som selve juledrømmen, har vi finnet fire forslag til små, koselige hotell med masse sjarm – hvor det fortsatt er plass i jula.

Det lille hotell Risør
Vinterfest i sommerbyen

De fleste forbinder Risør med sol, sommer og trebåtfestival. Men denne historiske byen er minst like fin om vinteren, når et tynt lag med snø dekker den hvite sørlandsbyen og man kan gå på Juleshopping i Storgata.

VINTER: Sommerbyen Risør er utmerket sted også for vinterlig høytidsstemning. Foto: Det Lille Hotell

Dessuten er byen 300 år i år. Her er ingen hus like, men alle er hvite. I over 30 år har Risør aktivt satset på kunst og kultur, så her er en rekke små og koselige gallerier og Risør Kunstpark i det som tidligere var Risør Gymnas. Og så Det Lille Hotel, da, som etter hvert ikke er så lite, men totalt har 19 suiter og 9 hotellrom fordelt på 5 adresser i byen – alle er gamle, autentiske bygninger fra 1850-tallet – noe som gir perfekte rammer for hotellfeiring i høytiden.

Selv historien til hotellet er verdt en feiring. For hadde det ikke vært for den lokale tannlegen Oddvar Halvorsen og hans antikvitetsglade kone Barbro Printzell, kunne Risør sentrum sett helt annerledes ut. Opprinnelig hadde kommunen planlagt å rive bygningene i Storgata 5, til fordel for et moderne betongbygg midt i sentrum. Men de lokale tannlegene hadde andre planer. På slutten av 1970-tallet søkte de om å få kjøpe og restaurere de gamle falleferdige bygningene, og etter en lang kamp med kommunen åpnet den første suiten til Det Lille Hotel i 1993. Derav navnet; for i starten var det virkelig et lite hotell.

SJARM: Med base på Det Lille Hotel får du både sjarm og stil. Foto: Det Lille Hotell

Alle rom og suiter har et tema som forteller om byens rike maritime historie. Drømmer du om en romantisk Carl Larsson-ferie, med florlette gardiner, stoppede stoler og stripete puter i barnas himmelseng, er Lossuiten stedet.

NORGES BESTE JULEMARKEDER

Seilentusiaster kan booke seg inn på Colin Archer-suiten, og kanskje ta et besøk på Risør Trebåtbyggeri i Buvika, som har bygget utallige Colin Archer-skuter. Er du opptatt av norsk-amerikansk historie er det verdt å bestille NAL-suiten (den Norske Amerika Linjen). Her bugner av amerikakofferter, vimpler og småting fra båtene.

Kos dere sammen i byens nydelige småbygater, ta en tur med hest og kjerre, og møt spennende dyreliv fra hele verden på Risør Akvarium og Den Lille Dyrehage.

HVITMALT: Den vitale 300-åringen har gode rammer for julefeiring. Foto: Det Lille Hotell

Men det er mye mer. Få inn et besøk i Risør kirke, også kjent som Den Hellige Ånds kirke. Kirken ble bygget som korskirke i tømmer i 1647, og unngikk etter det enkelte hevder er guddommelig inngripen, å gå med i bybrannen i 1681.

Risør Kunstpark er hjertet i kunstbyen Risør, etablert på 1990-tallet i det som tidligere var Risør Gymnas og består i dag av 14 atelier for aktive kunstnere samt utstillingslokaler og kafé. Et av Sørlandets beste visningssteder for samtidskunst.

Galleri Villvin er et helårsåpent galleri i sentrum som viser og selger skandinavisk kunsthåndverk fra mer enn hundre kunstnere som jobber med keramikk, tekstil, glass, metall eller tre. Embla smykkeverksted og galleri er en helårsåpen butikk og verksted i samme lokale midt i sentrum, der du kan vandre inn og se kunstnerne i arbeid mens de lager nydelige emaljesmykker.

Galleri Nylund Larsen er en helårsåpen butikk og galleri drevet av fotograf Rune Nylund Larsen og grafisk designer Heidi Nylund Larsen.

Mer info: Familiepakke suite en natt 4000 inkl. frokost og tur m hest & kjerre. Pepperkakeverksted hver lørdag.

Savalen Fjellhotell & Spa
Julenissens spa

Savalen har verken store slalåmbakker eller partypuber. Men de har Julenissen! Og et av landets fineste spa.

Tre timer sør for Trondheim og fire timer fra Oslo ligger hotellet der som en liten oase, vakkert plassert midt på fjellet i Nord-Østerdalen, ikke langt unna Rondane og Dovrefjell. Ved første øyekast ser det ut som et standard, norsk fjellhotell. Men det er før du entrer velværeavdelingen på nesten 800 kvadratmeter. Dette er etter vår mening Norges fineste velværebasseng, med stoler under vann for avslapning, massasjedusjer flere steder i bassenget, to store boblebad integrert i selve bassenget – og panoramavinduer i to etasjer med utsikt over Savalenvannet.

SNØSIKKERT: På Savalen Fjellhotell & Spa er det som regel svært gode snøforhold i jula. Foto: Ronny Frimann

På Savalen Fjellhotell & Spa kan du feire en tradisjonell jul, med julemiddag, synging og gange rundt juletreet – og bord som bugner av lokalbasert julemat. I 60 år har familien Hektoen gitt gjester eventyrlige opplevelser, og i størst mulig grad lokalbasert mat.

Julegrøt med mandel, gløgg, julekaker og kanefart hører også med.

Ikke minst kan du besøke Julenissen i selveste Nissehuset. Her har han bodd de siste 20 årene, sammen med Nissemor. I huset har de forestillinger, du kan gå Nisseskolen hvor du lærer å bli Julenissens lærling, og du kan se Julenissens fabrikk der råvarer går inn og leker kommer ut. Her er teater, sang og musikk, samt et eget gigantisk pepperkakehus.

DEILIG SPA: Savalen Fjellhotell & Spa har en av landets aller fineste velværeavdelinger. Foto: Ronny Frimann

Og det er hit mange av brevene barn skriver til Julenissen ender. Kanskje du finner ditt eget brev til Nissen her? 

HOLD KOKEN I EN BADSTUE

Savalen er dessuten et av landets mest snøsikre steder, hvor du både kan gå langrenn i fint preparerte løyper eller stå alpint eller snowboard i slalåmbakkene. Julenissen kommer også til skibakken, han aker og griller marshmallows med barna i lavvoen etterpå. I romjula er det også skikonkurranser for både store og små, samt kanefart.

Mer info: Julehelgen fra kr 3.190 per døgn for 2 voksne og 1 barn, 3.750 med to barn med fullpensjon. Ca. 500 kroner billigere i romjula. Inngang velværeavdelingen inkludert for gjester. Savalen er stengt 17-21. desember, men åpent selve jula. savalen.no

Fefor høifjellshotell
I polfarernes skispor

Tradisjonsrike Fefor Høifjellshotell har huset både polfarere og kongefamilien. Hit kommer folk fortsatt for skiløypene – og for å finne roen til fjells.

Det vakre hotellet ved kanten av Fefor-vannet ikke langt fra Vinstra og Gålå ble etablert som et såkalt sanatorium allerede i 1891, som et sted der byfolk kunne få frisk fjelluft.

– Fefor var nok et riktig fasjonabelt sted i sin første blomstringstid, og det har vi forsøkt å beholde så godt som mulig. Vi vil at man skal kunne fornemme den samme stemningen, sier vertinne Anne Grethe Horten.

HISTORIE: Noe på Fefor er uforandret siden 1891, mens resten bærer preg av å ha kommet til i ulike perioder igjennom 1900-tallet. Foto: Ida Anett Danielsen

Da Norge fikk en ny kongefamilie etter unionsoppløsningen i 1905, var det nettopp hit Kong Haakon, Dronning Maud og Kronprins Olav dro for å lære seg å stå på ski, sammen med polfarer Fridtjof Nansen. Han tipset deretter den engelske polforskeren Robert F. Scott, som valgte Fefor som stedet til å teste ut motorsledene han skulle ha med på sydpolferden sin.

De som vil kan bryne seg på de samme skiløypene som Nansen, Scott og Kongen, eller man kan stå alpint i Feforbakken. Hotellet har også svømmebasseng, gym, squashhall og ping-pong og biljardrom.

10 MORSOMME AKTIVITETER I VINTER UTEN SKI PÅ BEINA

Også interiøret er unikt på Fefor. Noe er uforandret siden 1891, mens resten bærer preg av å ha kommet til i ulike perioder igjennom 1900-tallet.

– Vi har lagt vekt på å ikke modernisere Fefor for mye, og bestreber oss på å beholde tidsidentiteten i de forskjellige fløyene, sier Anne Grethe.

FEFOR: Gode skiforhold lokket polfarere og kongelige til Fefor tidlig på 1900-tallet. Foto: Fefor

Aller flottest bor man i Dronningfløyen fra 1902. Da rommene, som tidligere bar preg av at de var innredet på 70-tallet, ble renovert i 2012 var fokuset å ta tilbake gamle tiders farger og herskapelige interiør, med prinsesseseng, lysekroner og blomster på nattbordet.

Moderne komfort til tross – her får du fortsatt smaken av «de gode, gamle dager» til fjells.

Jul på Fefor er ensbetydende med kos og ro. Her er det god gammeldags julestemning, hvor utsmykkinga er preget av «more is more». Vertskapet har utviklet sine egne måltidsrutiner, som er tilpasset stressfrie feriedager i høyfjellet. Det betyr at man ikke skal behøve å se så nøye på klokka for å rekke måltider innimellom aktiviteter eller hvilepauser. Sånt passer perfekt for late dager i jula, og brunsj serveres for eksempel mellom 08-12. Hotellet har også musikalsk underholdning hver dag i jul og romjul, før nyttårsaften feires med storband, festfyrverkeri og «bobler». Da er Tine Skolmen som vanlig hotellets faste nyttårsvertinne, som også underholder ved cocktailparty før festmiddagen denne kvelden.

Støtt Toppen av Helgeland
Se nordlyset på Helgelandskysten

Nordlys, historisk sus og mektig natur gir gode kulisser for julefeiring også i Nord-Norge. I et gammelt handelssted på en øy nord på Helgelandskysten har 4. og 5. generasjon eiere skapt en unik base for opplevelser i Nordland.

Dagens eiere tok over driften i 2011 da de flyttet fra Bærum til en liten øy med tre barn på 6, 9 og 11 år.

STÅR STØTT: Det gamle fiskeværet på Støtt er forvandlet til historisk hotell. Foto: Hans Petter Sørensen

Siden har de restaurert stedet som består av flere vakre hus, og skapt både et overnattingssted, restaurant og et sted for historiefortelling. Det er blitt restaurant i Gammelbutikken med et konferansemuseum i andre etasje. Stabburet, Rorbua og Bakeriet og også restaurert, det samme er den gamle Telegrafstasjonen og Væreiergården, og gjestene får virkelig følelsen av å være i ett med historien.

FLERE IDEER? HER ER VINTERENS MEST UNIKE OVERNATTINGER

Dette er historisk sus med moderne komfort, og ikke mektig natur. Foruten god stemning, mat av høy kvalitet, fisketurer, padleturer og nordlystitting, er det selve stedet og historien den største attraksjonen. Det har vært fiskevær på Støtt sannsynligvis siden slutten av 1500-tallet, men handelen langs kysten tok seg skikkelig opp på 1700-tallet da Støtt fikk status som handelssted.

Her lå fiskebåtene og ventet på Lofotfisket, og Støtt var et av de siste mulighetene for proviantering. Gamle bilder viser at fjorden på innsiden av Støtt er tettpakket av gamle båter og lekter. Her var både eget Bakeri, statsbrønner med godt vann, trandamperi og en stor butikk med fiskeutstyr og proviant. Støtt hadde også det første trandamperiet på Helgeland.

SE LYSET: Å se nordlyset er en skikkelig julegave i seg selv. På Støtt er forholdene for aurora borealis svært god. Foto: Alexander Kuhn

Hva så med julefeiring i det historiske handelsstedet som har åpent i romjulen? I tillegg til koselige rammer med kysthistorie i hver krik og krok handler jula om lavvo med bålkos, muligheter for trugeturer på snøen, og utflukter til sjøs – kanskje under nordlysets dansens lysmagi.

Mer info: Dobbeltrom i romjula fra kr 1850 inkludert frokost. 6100 med kajakker og 3-retters middag for to personer.  Støtt ligger en time med hurtigbåt sør for Bodø og et kvarter med hurtigbåt ut fra Ørnes på fastlandet. God og effektiv korrespondanse med Bodø, Ørnes og resten av Helgelandskysten.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN