Torild Moland, redaktør i Vagabond Reiselyst.

– Den største trenden heter budsjett, budsjett, budsjett. Trass i dårlig kronekurs og dyre huslån, så reiser vi nesten like mye som før. Men vi er blitt langt mer prisbevisste enn tidligere, forteller Torild Moland, redaktør i Vagabond Reiselyst, som synes det er enklere enn noen gang å peke på relevante reisetrender.

Vi velger i større grad billigere destinasjoner, noe som er en trend også blant andre nasjonaliteter. Albania er den mest økende destinasjonen i Europa i 2023, og fikk 56 prosent flere turister i 2023 enn samme periode i 2019 ifølge World Tourism barometer.

– Jeg tror også at nordmenn vil få øynene opp for Albanias naboer Montenegro og Nord-Makedonia, Europas desidert billigste ferieland. Og så går vi aldri lei av Hellas, der trenden i år blir å besøke mindre besøkte øyer, poengterer hun.

Reiselysten meldes å være like sterk som før pandemien, til tross for at mange har trangere økonomi enn på lenge. Foto: Runar Larsen

OPPDAG ALBANIAS RIVIERA
– Les mer her!

Overraskende pågang

Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise sier antall bestillinger av reiser nærmer seg nivåene fra før pandemien.
– Vi er kun noen få prosent fra 2019-volumet, noe som har overrasket oss stort. Trenden der mange ikke bestiller før ganske nærme avreise har også fortsatt, oppsummerer Berge.
Også Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket Feriereiser, registrerer at vi ikke alltid planlegger i like god tid før selve reisen.
– Etter pandemien ser vi en endring i bestillingsmønsteret da reiser bestilles tettere på avreise, sier Andresen.

DRØMMEREISER PÅ BUDSJETT
– Dette er årets hotteste reisemål!


Hun opplever også at reisene blir noe kortere.
– Gjennomsnittsreisen var på 8,4 dager i 2023, mot 9,6 dager i 2019. Unntaket er Bangkok/Thailand der man ønsker å bli like lenge som før. Grunnen til dette kan blant annet være økonomi, men også ønsket om å foreta flere reiser, og da må antall dager per reise reduseres. Reiselysten var stor i 2023, og denne trenden har vi sett fortsetter inn i 2024. Reiser prioriteres selv når folk får dårligere økonomi, sier Wolff Andresen.

Det kan lønne seg å reise utenom «euro-sonen» for å mest for pengene. Her fra Romania og Svartehavet. Foto: Runar Larsen

Glem euro og dollar

Reisefeberen har vært høy etter flere år med pandemi og 2022 som var preget av flystreiker og passproblemer og mange fikk ikke kommet seg på den etterlengtede ferien før i 2023. Som vanlig er det klassikere som Spania og Hellas som topper bestillinger på charterturen. 
– Nordmenn er vanedyr, slår Terje Berge fast – og legger til at det kan være smart å se mot land som ikke har euro eller dollar for å spare penger.
Det vises også tydelig i bestillingsoversikten til FINN reise.
– Sharm el Sheik er kommet på listene våre igjen, sammen med blant annet Polen, Sverige, Romania og Albania, sier han.

Her er alle ekspertene enige – «billige» land uten euro og dollar er vinnerne i 2024. 
– Her kan Landindexen til Forex være til hjelp. Den rangerer prisnivået på nesten 100 ferieland mot nivået i Norge, tipser redaktør Torild Moland.

HER ER DE NYE DIREKTERUTENE

Utenfor fellesferien

Tradisjonelt har skoleferien vært mest aktuelt for nordmenn på sommerferie. I tillegg til at vi blir mer budsjettbevisste ved å kutte antall feriedager, velger også mange å reise utenom høysesong for å spare penger. 
– Kantsesongen er billigere, samt at mange lærte av fjorårets hetebølge at de ikke ønsker å være i Middelhavet i juli når det er stekende varmt der. Det er jo både billigere og mer behagelig i Sør-Europa i mai og september enn midt i fellesferien, sier Torild Moland.
Samtidig er det fortsatt mange nordmenn som kommer til å feriere i eget land. Mens kortreiste eventyr ble mer relevante under pandemien, er det ingenting som tyder på at vi er gått lei av ferier i Norge. I tillegg er Norge en het potet i utlandet – mye takket være den lave kronekursen.

Det er ikke veldig rart at norgesferie fortsatt er i vinden. Foto: Torild Moland

Norge i skuddet

Christine Baglo, webredaktør for visitnorway.no. Foto: Privat

Norge er veldig i vinden om dagen! I høst har vi sett en solid økning i trafikken på Visitnorway.no. Antall sidevisninger har vært opptil 20-30 prosent høyere de siste fire månedene i 2023 i forhold til 2022. Den svake kronen gjør selvsagt norgesferie ekstra attraktivt for folk fra en rekke land akkurat nå, men vi ser også en økt interesse for norske opplevelser generelt i våre kampanjer og sosiale medier, sier Christine Baglo, redaktør i Innovasjon Norge.Valutakurs kan også være utslagsgivende for norske turister – og føre til at vi velger norgesferie heller enn den tradisjonelle familieferien til Danmark, hvor kronekursen kommer dårlig ut for tiden. 

– Det er blitt mye dyrere for nordmenn å reise til utlandet, spesielt for familier, som reiser mange sammen. For eksempel er den «klassiske» familieferien i Danmark blitt ekstremt mye dyrere de siste årene, og mange har oppdaget at du faktisk får mer for pengene her hjemme, påpeker Baglo som tror stram økonomi og «dyrtid» vil betyr flere mikroeventyr på hjemmebane.

UNIKE OVERNATTINGER I NORGE

– Flere ønsker også å reise mer bærekraftig, og under pandemien oppdaget mange nordmenn at man ikke trengte å fly ut av landet for å få et litt opplevelsesfylt og spennende avbrekk fra hverdagen, sier Christine Baglo og legger til at romantiske ferietips og unike overnattinger er det nordmenn søker mest etter på hjemmesiden til Visit Norway.
I tillegg er vi blitt en ekte sauna-nasjon! Ukentlig dukker det opp nye saunatilbud rundt i hele landet, og flere og flere blir hekta på å ta badstue – og isbade. Reiselysten lever i beste velgående, mener hun.

Preikestolen og Lysefjorden i sin vakreste sommerdrakt. Foto: Runar Larsen

FINN MER INSPIRASJON TIL SOMERFERIEN HER!