Holmen Rorbuer. Foto: Mari Bareksten

Holmen Lofoten, Sørvågen i Nordland

200 år gamle rorbuer møter stilig arkitektur i en kulinarisk oase helt ytterst i Lofotens øyrike.

– Maten vi serverer reflekterer Lofotens natur; ville urter og blomster, sopp i sesong, tang fra fjæra og oster fra de nærliggende gårdene. Og selvsagt mye sjømat, sier kjøkkensjef Richard Cox og serverer første rett av en seksretters meny; crispy fiskeskinn med en krem av røkt torskerogn og syltede grønnsaker. Selv om kvaliteten holder et skyhøyt nivå, har stjerne i Michelinguiden aldri vært noe mål for det som utvilsomt er en av Lofotens aller beste restauranter. Men fire ganger i året kan man spise stjernemat på Holmen, når verdenskjente kokker fra inn og utland overtar kjøkkenet ved Lofotens ende. Da arrangeres kulinariske temahelger, et konsept de har kalt «Kitchen On The Edge Of The World».
Nett: holmenlofoten.no

De 18 rommene på Øyna Kulturlandskapshotell er støpt ned i bakken og likner en grønn UFO. Foto: Runar Larsen

Øyna Kulturlandskapshotell, Inderøy i Trøndelag

Med beliggenhet midt i Trøndelags matfat har lokale matopplevelser blitt en viktig ingrediens også for Inderøys nye hotellstjerne.

Selv frokosten er en nytelse, med lokalbrent kaffe fra Øverbakken brenneri, brød fra Marens bakeri på Straumen, trøndersalat fra Inderøy, spekemat fra Inderøy slakteri og Gammel-Erik fra Elvekanten ysteri i Namsskogan. Målet er å by på matopplevelser, hele året.

– Vi bor jo midt i matfatet, og føler oss privilegerte som bare kan nyte av det omgivelsene gir. Her er akevittsmaking på Inderøy bryggeri, gin fra By Gård, spekemat, kaffebrenneri, oster, ysteri – hva vi ikke har her på Inderøy! Selv vil vi være navet i det hele, og sende folk ut på masse fine matopplevelser. I tillegg bor man jo midt i kulturlandskapet, fremhever kokk og eier Frode Sakshaug.
Nett: oyna.no

Juvet Landskapshotell er en trendsetter med fokus på lokale råvarer. Foto: Runar Larsen

Juvet landskapshotell, Valldal i Vestland

Norges første landskapshotell byr på et møte mellom rå, norsk vestlandsnatur, kulturhistorie, moderne arkitektur og lokalmat.

Landskapsrommene går i ett med naturen; skog og fjell reflekteres i enorme glassfasader. Så fort vi låser oss inn i de spesielle rommene trekker oppmerksomheten mot den samme veggen av glass; det framstår som et digert kinolerret hvor en film om idyllisk natur ruller over skjermen. Det er også omgivelsene som inspirerer mat og drikke. Med fokus på lokale varer tryller kokk Christopher Schøning frem det han kaller «et speilbilde» av Valldal, og om sommeren tusler han bare ned til Storstova i Valldalsbrauta og plukker det han trenger. Middag for gjestene på Juvet serveres ved langbord på låven, og med kokkens bakgrunn fra restaurant med Michelin-stjerne i Østerrike er kvaliteten sikret.
Nett: juvet.no

Storslagne Hotel Britannia er Trondheims stolthet. Foto: Runar Larsen

Hotel Britannia, Trondheim i Trøndelag

Midt-Norges mest eksklusive hotell har internasjonalt snitt, med trøndersk jovialitet. Og et av landets beste spisesteder.

Det var britiske lorder på laksefiske som først sjekket inn på Hotel Britannia for 150 år siden. Mye har skjedd både i Trondheim og verden for øvrig siden 1870, og etter storstilt oppussing i milliardklassen finansiert av den trønderske forretningsmannen Odd Reitan er den ærverdige storstuen i hjertet av Trøndelags hovedstad et sted som like godt kunne fått plass langs Champs Elysees i Paris. Britannia har seks forskjellige spise- og drikketilbud, hvor den nydelige Speilsalen er kronen på verket, som en av tre Trondheimsrestauranter med stjerne i Michelin-guiden. Her disker Bocuse d’Or-sølvvinner Christopher Davidsen og hans team opp fancy gourmet ispedd trønderske spesialiteter. Menyen er en reise i både geografi og kreativitet.
Nett: britannia.no

LES OGSÅ: MIDT-NORGES MATMEKKA

Bo i en glassiglo hos Lyngen North – og nyt god mat i den tilhørende gourmetrestauranten Solvind. Foto: Runar Larsen

Lyngen North, Troms og Finnmark

Det er lov å sove som en stein i glasshus. Men den som slumrer gjennom hele natta går glipp av lysets magi – og innovativ gourmetmat.

Rett ved Lyngenfjorden har tre igloer med 180 graders utsikt og to med 360 graders utsikt blitt bygget opp som fullverdige «hotellrom»: Inne i de 22-25 kvm store boblene er det varme i gulvene, klimaanlegg og en elektrisk justerbar dobbeltseng, samt et lite kjøkken. Alle igloene har eget bad med dusj og toalett, mens badstue og badestamp er tilgjengelig for gjestene. Siste skudd på stammen er gourmetrestauranten Solvind, hvor den italienske kjøkkensjefen disker opp med nordnorske spesialiteter – med en liten inspirasjon fra Italia – som laks marinert i espresso. Takket være regionens eminente råvarer og en innovativ kokk, er Solvind i ferd med å etablere seg som et spisested av internasjonal klasse.
Nett: lyngen-north.com

Nesten all maten på Ramme Fjordhotell er økologisk. Foto: Mari Bareksten

Ramme fjordhotell, Hvitstein i Viken

Nyåpnede Ramme fjordhotell oser av fordums prakt. Men det landlige hotellet i Hvitsten har også blikket rettet mot en grønnere fremtid. 

Etter flere år med oppussing har det eksklusive boutiquehotellet åpnet. Det er en reise tilbake i tid, til da Hvitsten var en av Oslofjordens eminente kunstnerbyer og Edvard Munch eide et lite trehus her. Som eneste hotell i Norge holder de Debios gullstandard, hvor kravet er at over 90 prosent av maten som serveres er økologisk. Kjøkkensjef Tom Vaagbø bruker både fjord og skog som spiskammer, og drar gjerne på matsanking i området rundt drivhusrestauranten.

– Jeg har stor lidenskap for unike råvarer og for at grønnsaken skal være stjerna på tallerkenen, sier kjøkkensjefen og serverer en høstlig rett: gresskarsuppe med einebærsyltet gresskar, chips av pastinakkskall og bronsjefennikel. I glasset får vi en økologisk eplemost lagd på epler fra Munchs hage. Munchs ånd lever i beste velgående på Ramme.
Nett: classicnorway.no og ramme.no 

LES OGSÅ: SØTE GLEDER PÅ BÅLPANNA

Verdens nordligste destilleri har utviklet seg til å bli et spennende reisemål. Foto: Runar Larsen

Aurora Fjord Cabins, Lyngen, Troms og Finnmark

Det tar to minutter å gå fra baren i verdens nordligste whiskydestilleri og ned til de moderne hyttene som hviler på påler over fjorden.

Smaken av Lyngen nytes best med utsikt over fjord og fjell. Heldigvis er det kort vei fra verdens nordligste whiskydestilleri til et av regionens mest unike overnattingssteder. 
– Tanken er at gjestene kan hygge seg med et glass mens de nyter utsikten, også når det er rufsete vær, forklarer Tor Petter Christensen – gründer og direktør for det ferske destilleriet i nord – som nå også er blitt overnattingssted.
Aurora Spirit Destilleri ble bygget opp tidlig i 2016. Snart var første «batch» med Bivrost whisky på fat, lagret i bomberommet i det som tidligere var et forsvarsanlegg. Destilleriet produserer også vodka, gin og akevitt. Lokale urter skaper karakteristisk aroma. Enn så lenge serveres det kun lokale smaker i flytende form, men siden hyttene har egen kjøkkenkrok er det en fin base for et smakfullt opphold i Lyngen, med boblebad, badstue og whiskydestilleri på dørstokken.
Nett: bivrost.com

LES OGSÅ: GLAMPING I SÆRKLASSE

Foto: Runar Larsen

Isfjord Radio, Svalbard

Rett sør for Nordpolen har en historisk radiostasjon blitt Svalbards heftigste hotell – og en arktisk gourmetopplevelse.

Selv om byggestilen fremstår som noe enkel, er det luksus på 78 grader nord. Her gir historien, den isolerte beliggenheten og arkitekturen spesielle rammer for eventyrlige opplevelser. Inne har kjendisstylist Halvor Bakke sørget for et moderne preg i beste boutiquehotellstil. Enkelt, men stilig. Isfjord Radio er også en gastronomisk høyborg. Dyktige kokker med kunnskap om lokale råvarer disker opp med arktiske spesialiteter, og både rein og sjømat er faste innslag på smaksmenyen. Med utsikt over sjø og fjell, høy komfort og kortreist gourmetmat er det et fristed fjernt fra sivilisasjonens kjas og mas, og et definitivt høydepunkt for den som vil unne seg det lille ekstra på et besøk til den arktiske øygruppen.
Nett: basecampexplorer.com

Finn roen i en hengekøye langt utenfor allfarvei. Foto: Runar Larsen

Tustna Ladestasjon, Møre og Romsdal

Også mennesker må lades opp. På øya Tustna i Møre og Romsdal er det fraværet av strøm og stress som gir ny energi.

Sørsiden av øya Tustna er utenfor allfarvei. Veien blir smalere, svingene er krappere. Jorder med gress strekker seg ned mot fjorden, rett bak ruver Tustnastabban nesten 1000 meter over havet. Her er landets fineste ladestasjon godt gjemt.
– Vi vil tilby det autentiske. Kall det gjerne kunsten å gjøre ingenting, sier Mona og Pål Kristiansen.

Ekteparet som selv bor på en gård en kilometer unna inviterer gjerne gjestene innom gården for å lære mer om bærekraftig jordbruk. På ladestasjonen tilbyr de «offline opplevelser» midt mellom fjord og fjell. Gjestene kan sjekke inn i det spesielle «svevehuset» for behagelig overnatting i luksusversjoner av hengekøyer – et kort steinkast fra sjøen. Vertskapet serverer vilt fra skogen, fisk fra fjorden, ferske bakervarer og gode tips til aktiviteter i nærområdet. Enkle smaker, store opplevelser.
Nett: tustnaladestasjon.no

Skål for en annerledes opplevelse! Foto: Torild Moland

Lerkekåsa Vingård, Gvarv i Telemark

Visst produseres det vin i Norge. Du kan til og med overnatte i en vintønne som tidligere rommet norsk rødvin.

Som et lite hobbithull ligger den der i hagen, en gammel vintønne med buet dør, hjerter i smijern og et vinkelformet tretak. Døra er liten, og det er akkurat plass til et par sko på gulvet foran en dobbeltseng med gode madrasser og tykke dyner.

– Gjestene pleier å si at det er litt som å sove ute, men under tak, sier innehaver Lill Gjestad Wollberg da hun lukker opp døra til vårt lille krypinn.

Over taket bretter et epletre sine beskyttende vinger over tønna, og fra senga kan vi skue utover vingården. Gården i fruktbygda Gvarv har 27 druesorter. Rosévinen vant førstepremie i norsk vinskue i 2018. Mormors hage og bringebær- og eplevinen Gulleple ble kåret til to av Norges beste fruktviner samme år. På Lerkekåsa produseres 1000 flasker vin i året. Det er ikke storindustri, men det er både smakfullt og koselig.
Nett: Lerkekasa.no

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN