Tett på naturen! Trenden er tydelig: Naturbasert reiseliv er i skuddet. Men samtidig som interessen for natur er rekordhøy, har det dukket opp et nytt fenomen. Overnattingssteder midt i naturen, med skyhøy komfort. Begrepet «glamping» er for lengst blitt en viktig del av norsk reiseliv, og takket være yurter, glassigloer, safaritelt og domer av kanvas er det nå mulig å slappe av i ett med naturen, uten at det går på bekostning av fasiliteter. Luksuslivet gjelder også ute i naturen. Her er 10 av landets fineste overnattingssteder og glampingsteder.

Foto: Runar Larsen

1. Hvilepust, Krøderen

På en høyde ved bredden av Norges 28. største innsjø ruver en kuppel som et øye over landskapet. En gjennomsiktig iglo med golv på 20 kvadratmeter har fått plass ytterst på en klippe, med 360 graders utsikt mot furuskog og sjø. Konstruksjonen rommer en sovesofa, to lenestoler, en benk med myke puter og en vedovn. Kontrasten er komplett, det samme er idyllen. I tillegg til to utgaver ved nordsiden av Krøderen, har reiselivsbedriften Hvilepust satt opp igloer i Lier, på Åsbygda i Romerike og i Aurskog, produsert av Tromsø-bedriften NorwegianEye.

Mer info: Fra kr 2300 per natt. hvilepust.com

LES OGSÅ: TETT PÅ NATUREN

Foto: Runar Larsen

2. Elements Arctic Camp, Rebbenesøya

En mongolsk teltcamp ytterst i havgapet på Rebbenesøya i Troms er kajakkpadlernes paradis. Det er langt fra en værhard øy i Troms til Mongolias sletter. Setter du kursen mot nord, ser du ikke land før Bjørnøya eller Svalbard. Men de karakteristiske teltene nomadene i Asia er kjent for, passer godt inn også på Rebbenesøya. Dette er luksusversjonen av nomadenes telt, og praktiske i det værharde klimaet ytterst i havgapet. Selv om det ikke er innlagt strøm eller vann, har utmarkscampen alle fasiliteter nødvendig for komfortable opphold.

Mer info: To netter i en yurt med soveplass til fire fra kr 6400. elementsarcticcamp.com

Foto: Ronny Frimann

3. Det gode teltliv, Toftemo

Med romslige tipi-telt på en egen øy nede ved en arm av Gudbrandsdalslågen på Toftemo turiststasjon, mellom Dombås og Dovre, er det lett å finne roen og lade batterier etter aktive dager i fjellheimen. De store kanvasteltene er innredet med et nydelig teppe i persisk stil, marokkansk-inspirerte puffer og lykter, nattbord, stoler og i midten – en kjempestor dobbeltseng med deilige dundyner og myke puter. Utenfor teltduken henger det romantiske lyslenker, og plattingen foran teltet har både lykter med stearinlys og to deilige fluktstoler. Toftemo turiststasjon er en av de mest tradisjonsrike overnattingsalternativene i Dovre-området.

Mer info: En natt i glampingtelt inkl. frokost fra kr 1440 for to. toftemo.no

Foto: Runar Larsen

4. Ladestasjonene på Tustna

Hengekøyelivet har også en mer eksklusiv side. Her ved idylliske omgivelser midt mellom fjell og fjord på øya Tustna i Møre og Romsdal kan gjestene sjekke inn i det spesielle «svevehuset» for behagelig overnatting i luksusversjoner av hengekøyer – et kort steinkast fra sjøen. Vertskapet kan stille med kortreiste matvarer, ferske bakervarer og gode tips til aktiviteter i nærområdet. Men selv om luftige fjell alltid roper på rastløse tinderanglere, er det ingen grunn til å svette for mye. Dette er først og fremst et sted hvor du skal ta livet med ro.

Mer info: Overnatting i luksushengekøye inkl. middag og frokost fra kr 1590 per pers. tustnaladestasjon.no

Foto: Mari Bareksten

5. Safari i Telemark

Safariteltene til Breiva Gjestegård og Glamping er et utmerket alternativ til den afrikanske savannen. Håndvevde marokkanske tepper står i god stil til rottingmøbler, amerikakister og arekapalmer i det kakifargede canvasteltet hvor det er sengeplass til seks. Bordet er dekorert med villblomster og kubbelys, og utenfor hører vi fuglene kvitre. Ettermiddagssolens gylne stråler trenger seg gjennom teltduken og for en liten stund farer tankene til Kenya, Tanzania og Botswana. Men dette er altså tradisjonsrike Telemark, som også kan være eksotisk!

Mer info: Fra kr 2000 per natt, opp til seks soveplasser. breivagjestegaard.no

LES OGSÅ: NORGES MEST SMAKFULLE UNIKE OVERNATTINGER

Foto: Ronny Frimann

6. Herlig i Hemsedal

Med innebygget toalett, oppredd dobbeltseng og spisekrok ute tar Dyrja Domes glamping til neste nivå.  Hit kommer du via gjengrodde stier, gjennom et skogholt og ut i en multemyr. I bakgrunnen stiger Hemsedals ikoniske Skogshorn opp. Fra panoramavinduene i selve domen er det utsikt mot vakre Nordfjella. Inne er det hjemmekoselig med myke puter, saueskinnsfeller og stearinlys. Domen har panoramavindu ut mot naturen, og gjennomsiktig tak så man kan se stjernene blinke om natten. Her er du inne, men samtidig ute.

Mer info: En natt i dometelt for to fra kr 3000. dyrjadomes.com

Foto: Ronny Frimann

7. Aktiv glamping

Luksuriøse mongolske yurter med peis og badekar i kobber, kombinert med masse aktiviteter, er konseptet til Canvas Hove. Bare ti minutter fra Arendal ligger en egen liten verden, med bobletelt i trærne og mongolske «yurter» satt i små, koselige tun. Teltet har tregulv, sengene har dyner og puter, og i hjørnet står en strategisk vedovn. Her er også eget toalett og vindu i taket så man kan ligge i dobbeltsengen og se på stjernene. Snakk om femstjerners camping! Med yurt, bobletelt i trærne, i tradisjonelle campinghytter eller i medbragt telt er ikke Canvas Hove som alle andre campingplasser.

Mer info: En natt for to fra kr 1350 per natt. canvashotel.no

Foto: Mari Barkesten

8. God natt i Lofoten

Flo Lofoten Eco Escape skal være en plass hvor man kan oppleve Lofoten i rolig tempo. Stress ned, la naturens ro være attraksjonen. Det grønne teltet nede ved Rolvsfjorden er en moderne versjon av en tradisjonell Sami Goathi – en litt mer solid versjon av en lavvo – og er utrustet med både dobbeltseng og vedovn. Men nesten like viktig: Teltduken er delvis gjennomsiktig, så du får full oversikt over den den arktiske himmelen med sine ulike fargepaletter. I nordlyssesong er det derfor mulig å speide etter aurora borealis fra senga.

Mer info: En natt fra kr 2880 for to pers, inkl. frokost. flo-pod-lofoten.norway-hotel.com

LES OGSÅ: GLAMPING UTENFOR ALLFARVEI

Foto: Ida Anett Danielsen

9. Eventyrlig i Gudbrandsdalen

Med naturen som soverom, «stuttreist» mat og hjertevarmt vertskap i idylliske Gudbrandsdalen, venter et overnattingseventyr både en prins og prinsesse verdig. Morgenlyset glimter vakkert mellom trekronene og det dufter herlig av granbar og furu. Nede på jordet gomler hestene i seg gress til frokost, mens vi fortsatt nyter varmen fra den gode dyna – i senga midt ute i skogen. Det er mange som tilbyr overnatting i pakt med naturen, men det er få steder du kommer like tett på den som her; enten i svevetelt, eller det flyttbare «rommet» som altså er en seng i åpent landskap.

Mer info: Fra kr 990 per pers inkl. frokost. eventyrligeopplevelser.no

10. Et godt øye til Trøndelag

Trones Eye er overnattingsstedet hvor gjestene får se på Trøndelag med nye øyne. Med 360-graders utsikt mot skog og sjø fra en iglo med gjennomsiktige vegger, et det lett å bli begeistret for trivelige Trøndelag. «Øyet» isolerer svært godt, mens ovn og pledd sørger for ekstra varme om det er kjølig i lufta. Stedet er bare noen meter fra Trondheimsfjorden, og har nærmest blitt et ikon for turistbransjen i Trøndelag. Med gjester fra nært og fjernt er det et godt eksempel på at særegne overnattingsopplevelser er attraksjoner i seg selv.

Mer info: Fra kr 2500 per natt, soveplass for 2-4. Trones-eye.no

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN