På en høyde ved bredden av Norges 28. største innsjø ruver en kuppel som et øye over landskapet. En gjennomsiktig iglo med golv på 20 kvadratmeter har fått plass ytterst på en klippe, med 360 graders utsikt mot furuskog og sjø. Konstruksjonen rommer en sovesofa, to lenestoler, en benk med myke puter og en vedovn. Kontrasten er komplett, det samme er idyllen. 

Tendy overnatting

Rolf Arne Leer ga slipp på storbylivet i New York, og flyttet hjem til Norge hvor han sammen med en rekke grunneiere satser på unike overnattinger i landlige omgivelser. Foto: Runar Larsen

– Det er jo nesten som en kunstinstallasjon, en urban boble i skogen, sier Rolf Arne Leer.

41-åringen fra Lier står bak det nye overnattingskonseptet «HvilePust». I samarbeid med grunneiere på fire ulike naturperler på Østlandet, åpnet han høsten 2021 hele seks «igloer»: I tillegg til to utgaver ved nordsiden av Krøderen, har de satt opp igloer i Lier, på Åsbygda i Romerike og i Aurskog, produsert av Tromsø-bedriften NorwegianEye. Disse føyer seg inn i rekken over en tydelig reisetrend og kortreiste opplevelser. Tilsvarende overnattingssteder er allerede etablert som populære reisemål for eksempel i Nordland og Trøndelag. I tillegg har det nærmest gått inflasjon i tretopphytter landet rundt, mens alt fra containere med glassfasader til luksushytter på stylter har skapt en helt ny verden av hotellvarianter. 

LES OGSÅ: DRLM SØTT I TOPPEN AV ET TRE

Fra New York til Krøderen

Med sine igloer i strategisk beliggenhet under halvannen times kjøring fra Oslo, håper Rolf Arne Leer at glamping skal bli enda mer tilgjengelig også rundt hovedstaden.

– Ambisjonen min er å skape sømløs tilgang til naturen. Og ikke minst tilby en natt med wow-faktor, beskriver han.

Et rom med utsikt, eller var det en utsikt med et rom? Høy komfort midt i naturen er blitt en vinneroppskrift. Her fra Hvilepust ved Krøderen. Foto: Runar Larsen

Den ambisiøse iglogrossisten er fersking i reiselivet, men har aldri vært fremmed for utfordringer. Da pandemien tok kråkefot på uteliv og kultur i New York, hadde han akkurat etablert seg i «Det store eplet» med livsstilsmagasinet Quoted. Fraværet av arrangementer og sosiale sammenkomster førte etter hvert til at magasinprosjektet måtte legges på hylla. At veien ut av skyskraperjungelen i Manhattan endte opp blant annet med en boble av utelivsluksus ved Krøderen, var noe av en tilfeldighet.

Hvile, puste 

Da Per Arne etter hvert bestemte seg for å flytte tilbake til Norge, ble friluftslivets gleder den store inspirasjonskilden, særlig i tiden hvor samfunnet var i lockdown. Men en gang gründer, alltid gründer. Han hadde fått med seg hvordan tilbudet av unike overnattinger hadde spredt seg som ild i tørt gress over det ganske land, og snart var ideen om HvilePust født.

– Det var en kreativ prosess, og veien ble til underveis. «Pust» fungerte ikke, og «Hvilepuls» høres litt kjedelig ut. Hvorfor ikke lage et verb, «å hvilepuste». Vi trenger å ta det litt rolig, nyte naturen og stress ned, filosoferer Per Arne om navnevalget.

LES OGSÅ: ROMANTISKE HELGETURER

Naturen selger

Førsteamanuensis Per Strömberg ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert i bærekraftig reiseliv ser med interesse på at steder som HvilePust har fått fotfeste i Norge. Han tror kombinasjonen av jakten på det spesielle og behov for nærkontakt med naturen er årsaken til at vi i stadig større grad søker et rom for natta, men vil ha minner for livet. 

Foto: Runar Larsen

– Det handler om individualisering i reiselivet. Vi vil gjerne ha opplevelsen for oss selv, uten for mye kontakt med andre turister, men samtidig ha det tilrettelagt, sier Strömberg om trenden med unike overnattingssteder.

Tretopphytter, glampingtelt og igloer har ulik design, men hensikten er mye av det samme.

– Noe av opplevelsen ligger i at det er noe uventet og kontrastfylt over det hele. Det blir spektakulært, forklarer reiselivseksperten – som tror interessen fra det internasjonale markedet er hovedgrunnen til at det er fornuftig å satse på slike konsepter.

Nå har pandemien stengt grensene i nesten to år, men etter hvert som reisende særlig fra Asia igjen vender tilbake til Nord-Europa, er det nettopp slike steder som skiller seg ut.

– Da kan de leve i ett med naturen, uten at de trenger å erfare hvor hard og vanskelig den kan være, påpeker han. 

Krøder i hverdagen

Det er fint lite som er vanskelig med livet i en boble. Det er bare noen kilometer i luftlinje til skibakkene i Norefjell, og ærverdige Ringnes Gård er en halvtimes spasertur unna. Foruten et par hytter utenfor synsfeltet, er vi fullstendig alene, midt i naturen. 

Foto: Runar Larsen

Klippen ved Krøderen er ikke et rom med utsikt, det er en utsikt med et rom. Her er vi inne samtidig som vi er ute. Formen til igloen er tuftet på iglo- og gammestrukturen kjent blant beboere på Nordkalotten gjennom flere tusen år, og sørger for at selv sterke vindkast ikke får tak. Veggene av polyetylen har derimot et mer moderne opphav, men er både robust og isolerende. Etter hvert som mørket senker seg og lufta blir kjølig, trekker vi inn i vår lille hule av transparent luksus. Vi hiver noen bjørkekubber inn i ovnen, det blir umiddelbart lunt og deilig. Venus viser vei blant himmelens lyskilder, før månen etter hvert overdøver dem alle. 

Det er ikke femstjerners luksus, det er tusen stjerner og sol­oppgang til frokost. 

Eller litt Krøder i hverdagen og en hvilepust i bakken, om du vil.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN