Hadde dere trehytte som barn, spør jeg turkameratene mine i det vi parkerer bilen på en liten skogsvei dypt inni de sørlandske skoger ikke langt fra Kristiansand.

Pannekaker med norske jordbær til frokost – bedre blir det ikke! Foto: Mari Bareksten

Alle tre nikker, og forteller om hvor deilig det var å ha sin helt egne oase som barn. Et gjemmested høyt oppi trærne. 

– Å klatre i trærne var noe av det beste jeg visste, sier fotograf Paul Hughson (35) og mimrer tilbake til den enkle tretopphytta han og barndomskameratene brukte hele sommerferien på å bygge. 

Samtlige i reisefølget er voksne, men vi gleder oss som barn til å tilbringe natten i toppen av et tre – akkurat som Nøtteliten. 

Men mens Alf Prøysens lille ekorn måtte nøye seg med å sove på en trestamme, er tretopphytta vi skal sove i utstyrt med både myke senger, spisebord, kjøkkenkrok og vedovn. Mye mer avansert enn barndommens hjemmesnekrede versjoner. Med andre ord en bekvem villmarksopplevelse– uten fare for å falle ned eller få tresmak i rumpa. 

LES OGSÅ: SOMMERENS 15 BESTE MINIFERIER

Fra Amazonas til Sørlandet

Det er ikke bare eventyrlystne barn, ekorn og fugler som søker lykken i tretoppene. Å sove mellom trekronene har blitt skikkelig trendy, også for voksne. Forseggjorte tretopphytter har dukket opp over hele landet de siste årene. Øyhytta i den lille bygda Konsmo i Audnedal, en drøy time nordvest for Kristiansand, sto ferdig for et drøyt år siden.

Knut Eivind Birkeland (41) og Knut André Fiddan (43) har bygd et helt unikt overnattingssted. Foto: Mari Bareksten

Det er imidlertid ikke så lett å få øye på den. Det er også litt av poenget: Fra parkeringsplassen kan vi så vidt skimte hytta i det fjerne, men den ligger godt gjemt bak furugreinene.

Hytta minner om en stor, velsnekret fuglekasse der den henger i trekronene på en egen øy, omkranset av gule velduftende vannliljer som speiler seg på det blikkstille skogsvannet. 

– Det har tatt oss rundt 2000 timer å bygge hytta, sier Knut Eivind Birkeland (41) og gir oss hjemmelaget rabarbrasuppe som velkomstdrikk. 

Det er ikke hver dag man padler til hotellrommet sitt! Foto: Mari Bareksten

Vi har fortsatt en liten padletur foran oss før vi når målet. Men først får vi høre historien om det spesielle overnattingsstedet som Knut Eivind har bygd sammen med sin gode nabo og barndomskompis. 

– Det er virkelig en guttedrøm som har gått i oppfyllelse, sier Knut Eivind og titter bort på Knut André Fiddan (43).

Som barn lekte de sammen i trærne, og når de sørlandske skogene ble for små førte eventyrlysten Knut André inn i regnskogen i den brasilianske delen av Amazonas. Der endte han opp med å drive en økolodge. 

Pannekaker med norske jordbær til frokost, selvfisket ørret til lunsj og økobiff fra Fiddan Økogård til middag. Måltidene rundt bålpanna er både kortreiste og smakfulle. Foto: Paul Hughson

– Lodgen jeg drev i Amazonas sto på påler, så jeg har jo litt erfaring med overnattingssteder over bakkenivå, sier Knut André og ler. 

Bærekraftig hytte

Da det var på tide å flytte hjem til Sørlandet igjen, startet idémyldringen med Knut Eivind. 

– Vi så mange episoder av tv-programmet «Treehouse Masters» for å få inspirasjon, sier Knut Eivind. 

Dokumentarserien følger den amerikanske trehyttebyggeren Pete Nelson, hvor han designer trehus for folk som ønsker å komme nærmere naturen. Det naturlige aspektet har vært svært viktig i planleggingsfasen også for Knut & Knut.

Vi nyter naturen til det fulle! Foto: Paul Hughson

Hytta er bygd av lokale materialer utvunnet fra egen skog, og solcellepanel på taket holder kjøleskapet kaldt.

– Det har vært veldig viktig for oss å tenke bærekraftig, sier Knut André.  

I tillegg til tretopphytta driver han også Fiddan Økogård, og gjestene er hjertelig velkommen til å hjelpe til på gården og lære mer om økologisk gårdsdrift.

Det er også mulig å kjøpe økologisk kjøtt fra gårdens sorte Angusokser som kun fôres med gress, urter og løv. Disse kyrne har en høyere grad av fettmarmorering, noe som gir ekstra mørt kjøtt.

Nydelig mat med nydelig utsikt. Foto: Mari Bareksten

Selv har vi på lagt inn forhåndsbestilling på fire stykker kalvemørbrad, som skal grilles på bålpanna foran tretopphytta til kvelds.

TIPS TIL LANGTUR PÅ SYKKEL

Vår egen øy

– Det er ikke hver dag man padler til hotellrommet sitt, sier fotograf Paul og finner balansen i den grønne kanoen med både kameraveske og bagasje. 

Venneparet Christina (30) og Callum Armstrong (31) følger rett bak oss i egen båt. For hvert padletak kommer vi nærmere barndomsminnene.

Hytta ser nesten ut som en liten fuglekasse på avstand. Foto: Paul Hughson

Voksenlivets stress og mas har vi lagt igjen i bilen. Her blant pustende trær, blafrende myrull og nysgjerrige øyenstikkere handler det bare om å slappe helt av i vår grønne oase. 

Vi parkerer kanoene inntil brygga og losser av ryggsekkene. De er pakket med gode råvarer og rødvin. Noen fordeler har jo voksenlivet. 

– Tretopphytta jeg snekret kan overhodet ikke sammenlignes med denne, sier Paul og ler. 

Den imponerende trekonstruksjonen hviler mellom tre urokkelige furutrær over fem meter over bakken, og en stødig trapp gjør klatreetappen oppover svært enkel.

Gjør som nøtteliten, og bo i toppen av et tre! Foto: iStock

Hytta rommer 18 kvadratmeter og går over to etasjer. Den har sengeplass til fem, med ytterligere en plass til den som vil sove i hengekøya Knut André har tatt med fra Amazonas. 

Scenen er satt for en eventyrlig kveld. Vi kommer til ferdigdekket bord, med stearinlys, en vase med blåbærlyng og engangstallerkener av bambus. 

Rett utenfor vinduet har eierne fylt opp fuglekassa med frø, så verandaen er full av piprende småfugler, mens ekornene leker på greinene rundt oss. 

Den lille øya er bare noen få meter i diameter og er dekt av et teppe av blåbærlyng. Dette kunne ha vært kulissene i et av folkeeventyrene til Asbjørnsen og Moe eller en av Prøysens eventyrlige barnesanger. 

LES OGSÅ: GLAMPING PÅ FJELLET

Middag i tretoppene

Mens vi står og griller de økologiske biffene på bålpanna hører vi en elg grynte i skogen. 

Her ute i de grønne omgivelsene kommer man virkelig tett på villmarken. Furuskogen som omkranser Bervannet er rik på mat, og det er vanlig å se både elg, hjort og rådyr fra hytta.

Det smaker også godt med nyfisket ørret til lunsj! Foto: Mari Bareksten

Vi har også fått tips om å holde utkikk etter en beverfamilie som bor i vannet og etter tiuren som pleier å sove i gammelfurua et par trær bortenfor hytta. Her er det naturen selv som står for det meste av underholdningen, men man kan også spille brettspill, dra på fisketur, ta badstue eller bade i den deilige vedfyrte badestampen.

Forskning viser også at naturen gjør oss mer kreativ, og det ligger til alt overmål instruksjoner til å snekre våre egne fuglekasser i vedboden.

Og hvem vet: Kanskje blir vi inspirert til å bygge egne tretopphytter i sommerferien? Man blir aldri for gammel til å bo i toppen av et tre.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN