Øyvind Wold (56) og Lars Erik Sira (42) er lidenskapelig opptatt av sykling. Wold har tidligere gitt ut flere bøker om sykkelturer i Norge, mens Sira blogger om langsykling på www.sirasverden.no. Nå har duoen laget e-boka «Langtur på sykkel i Norge – tips til planlegging og gjennomføring».

– Sykkeltur med oppakning kan gi en enestående frihetsopplevelse og sterke naturinntrykk, mener Øyvind Wold som selv ferierer utelukkende i Norge – med sykkel som framkomstmiddel.

LES OGSÅ: TRE NASJONALPARKER PÅ TO HJUL

Her er noen av ekspertenes praktiske tips til lange turer. 

1. Planlegging

Punkt en er å bestemme seg for et område du vil utforske. Det behøver ikke være «eksotisk» – det kan like gjerne være egen hjemkommune/fylke! Sjekk kart over området, hvor er de attraktive og trivelige småveiene, bygdeveiene, seterveiene, strendene, utsiktspunktene? Noen spesielle steder du vil besøke eller overnatte? Lag en plan for dagsdistanser, og se hvor langt du kommer i løpet av de dagene du har satt av til turen. www.ut.no/kart er en veldig nyttig kartressurs. Syklistenes landsforening har en egen nettside med turforslag, der man lett finner turer etter ønske om distanse og område: syklistene.no/turer.

2. Distanser

Mange lurer på hvor lange distanser man bør legge opp til per dag. Dette varierer mye, særlig avhengig av motbakker, underlag, sykkelerfaring – og selvfølgelig motivasjon og fysisk form. Som et anslag kan en gå ut fra at voksne i normal form kan legge opp til etapper på 50 – 75 km pr dag på asfalt, voksne i god form kan klare 75 – 100 km om dagen. Distansene bør legges opp kortere på grusveier eller ruter med mye motbakker. Sykkelvante barn fra 9- 10 års alder kan klare rundt 30 – 40 km om dagen på god vei. Distansene kan kortes betraktelig om det er grusveier og skogsstier. 

3. Bagasje

Mange har med mye mer enn de trenger på tur, særlig av klær. Turdagene skal være noe annet enn hverdagene og i sommersesongen trenger man få plagg og ganske lite utstyr for å ha det komfortabelt på tur. Bruk få og lette frilufts- eller sykkelklær, gjerne en tynn ulltrøye innerst. Tenk både vekt og volum når du skal se etter telt, sovepose og liggeunderlag. 

4. Mat og drikke

Flere timer sykling per dag gir forbrenningen en skikkelig «boost», og på tur trenger du mye mer mat enn i hverdagen. Ha med mat med høyt kaloriinnhold og som ikke må holdes kaldt. Brød, kjeks, havregryn, nøtter, sjokolade, pasta, rosiner, kjeks og potetgull er på lista til mange langtursyklister. Drikke er viktigere jo varmere det er, ha alltid en flaske tilgjengelig underveis.

5. Overnatting

Teltlivet er den optimale friheten på sykkeltur, og gir unike naturopplevelser. Å finne en fin teltplass langs strender, innsjøer eller elver, er et av dagens høydepunkter for en tursyklist. Med litt erfaring har man satt opp en leir på få minutter. Barn elsker å bo i telt, det kan ofte være en viktig motivasjon for å bli med på tur. Ønsker du mer komfort og plass kan DNTs hyttesystem, med flere hundre ubetjente hytter, være aktuelt. Det finnes også en del betjente overnattingssteder og hoteller som har tilbud for syklister, som trygg parkering, verktøy, sykkelvask, etc.

6. Sykkelen

Har du en vanlig terrengsykkel eller hybridsykkel kan du dra på langtur. Sett på bagasjebrett og to store vesker, pump dekkene harde – så er du klar til å dra. Skal du på tur bare på asfaltveier, vil sykkelen trille mye lettere med smale slicks- eller semislicks-dekk, som har lave knaster. Mange har lite luft i dekkene. For at sykkelen skal trille optimalt, fyll i anbefalt lufttrykk i dekkene, det står skrevet på dekksiden. Man trenger hardere dekk på asfalt enn på grus. 

7. Utstyr

I den grad du trenger spesielt utstyr, anbefales sykkelshorts, sykkelhansker og sykkelbriller, for ekstra og viktig komfort. Knelange shorts eller lette turbukser er behagelige å sykle i, det samme er tursko med litt solide såler. Speil er nyttig for å følge med trafikken bak. Skal du gjennom tunneler må du ha lykt både foran og bak, gjerne også refleksvest. Lappesaker, ekstra slange, pumpe og et lite multiverktøy for sykkel (veier bare rundt hundre gram) bør være på alle turer – men det er like viktig at man vet hvordan dette utstyret brukes.

8. Ta en prøvetur

Sykkelturer med overnatting er helt klart noe som blir enklere med litt erfaring, både på å pakke lett, finne ruter, lese kart, kjenne sykkelen, finne teltplasser, sette opp telt, bruke stormkjøkken, kle seg for dårlig vær, småreparasjoner og justering av sykkelen. Å ta en prøvetur med en overnatting før den «ordentlige» turen er et bra tips og kan gi masse nyttig kunnskap for de som ikke har mye rutine med denne formen for friluftsliv.

Kilde: Øyvind Wold, medforfatter av e-boka «Langtur på sykkel i Norge – tips til planlegging og gjennomføring».

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN