Cruise i Middelhavet er en svært populær ferieform. Foto: Runar Larsen1 Klassisk cruise
Passer for: Familier, den som liker store hotellresorter
Dette er som flytende hotellresorter, hvor det ikke er uvanlig med 4000 passasjerer. Skipene går typisk i rute i Middelhavet om sommeren, og flytter over til Karibia i vintersesong. Dette er på mange måter som en enorm resort på sjøen. Skipene har alt fra gourmetrestauranter og cocktailbarer til store treningsstudio, alt mulig av underholdning fra Broadway-aktige musikaler til heftige danseforestillinger – og alltid store uteområder med basseng, vannsklier og solsenger. For mange av gjestene er det livet ombord som lokker, men glem heller ikke utflukter til land. 
Aktuelle rederier: Norwegian Cruise Line, MSC Cruises og Royal Caribbean Cruises

FAMILIEFERIE MED CRUISEKONTROLL
– Les mer her!


Skal det være litt luksus til sjøs? Foto: Silversea Cruises


2 Luksus til sjøs
Passer for: Romantiske ferier, luksusturister
Mens milliardærenes superyachter sannsynligvis er utenfor rekkevidde, er det fullt mulig å kose seg med en dose luksus til sjøs på reiser med rederier hvor det er færre gjester og mer eksklusivitet enn de klassiske cruisene. Det koster mer, men siden skipene er mindre (100-200 passasjerer) blir reiseruten også mer allsidig. Her snakker vi butler-service, førsteklasses fasiliteter som state of the art spa, og spennende destinasjoner – gjerne til mindre havner. Silverseas motto «when perfect isn´t enough» gir en pekepinn på hva denne kategorien handler om. Her har dessuten som regel alle lugarene panoramavinduer med uforstyrret utsikt mot sjøen.
Mer info: Silversea, Seabourn og SeaDream.

I sus og dus! Mastnettet er det perfekte sted for avslapning på cruise med Star Clippers. Foto: Ida Anett Danielsen3 Vind i seilet
Passer for: Eventyrlystne, familier
Lykken er vind i seilet og stille ferd over havet. Men om du ikke er komfortabel med små seilbåter og trange lugarer, finnes det gode alternativer med luksuriøs sus og dus. Flåten til Star Clippers er kanskje det beste eksempelet med seilaser i eksotisk farvann – komplett med høy komfort og fine lugarer. De seiler i Middelhavet om sommeren, og drar over til Karibia når været blir kjøligere i Europa. Dette er ikke ordinære cruise, og skipene bruker seil så lenge vindforholdene tillater det. Som passasjer er du først og fremst med for å nyte tilværelsen på bøljan blå, eller klatre litt i masta og få et innblikk i gammeldagse sjøreiser. Her er ulike havner også en viktig del av reisen, med varierte utflukter på land. 100-150 passasjerer. For en mer «hands on» ferie til sjøs, er for eksempel norske Christian Radich et godt alternativ. Her er du med som medseiler, og bidrar til å heise seilet, gå sikkerhetsvakt, holde utkikk og til og med stå ved roret. Skipet seiler som regel langs norskekysten om sommeren – ofte med avstikkere ut til de britiske øyer. 
Mer info: Star Clippers, Christian Radich, Statsraad Lehmkuhl.

DET SØTE LIV TIL SJØS
– Les mer her!


Et cruise med Hurtigruten i Antarktis er en fantastisk opplevelse. Foto: Ronny Frimann

4 Ekspedisjonscruise
Passer for: Eventyrlystne, naturelskere, fotografer
Antarktis, Grønland, Svalbard, Galapagos … Det er destinasjon som gjelder for den som drømmer om ekspedisjonscruise. Spesialdesignede skip for eventyrlige seilaser i røffe farvann gjør at hvem som helst kan bli med på tokt i eventyrlig natur. Men det er alt annet enn enkle forhold om bord. Regn med høy standard på alt fra lugarer til matservering, og mye fokus på natur og dyreliv. Hurtigrutens ekspedisjonsskip er for eksempel spesialdesignet for at gjestene skal komme tett på ekstraordinære steder langt utenfor allfarvei – på naturens premisser. Om bord er det faglig påfyll relevant til geografien og historien skipet seiler i, men det blir fort nærkontakt med lokal fauna som setter spor. Nærmere de store oppdagelsesreisene kommer du ikke. Vanligvis maks 250 passasjerer.
Mer info: Hurtigruten Expeditions, Ponant, National Geographic.

MED HURTIGRUTEN TIL KARIBIA
– Les mer her!

Elvecruise i Dourodalen i Portugal. Foto: Runar Larsen


5 Elvelangs
Passer for: Historikere, gastronomer, storbyløver
Elvecruise er en helt annen kategori enn klassiske cruise. Her går ferden på spesialbygde elvebåter, hvor lugarene har utsikt mot landskapet skipet seiler gjennom. Skipene tar gjerne fra 40 til 150 passasjerer, og det går fort å komme seg på og av båten – og det er liten fare for å bli sjøsyk, siden seilasen helst går på rolige elver, kanaler og innsjøer. Skipene har som regel basseng og solstoler, restaurant, bar og store lugarer. I Europa er ikoniske elver som Donau, Rhinen og Mosel populære for elvecruise, i en kombinasjon av storbyer og landsbyer, vinsmaking og historisk sightseeing. Det finnes også mer eksotiske varianter, for eksempel elvecruise på Mekong i Sørøst-Asia – og ikke minst historisk sus langs Nilens vannveier.
Mer info: Viva Cruises, Viking River Cruises

FLYTENDE VELVÆRE PÅ RHINEN
– Les mer her!