Roma og Colosseum er et av turens høydepunkt for både store og små. Foto: Runar Larsen

Norwegian Epic gjemmer seg ikke akkurat bort. Det 329 meter lange skipet har tatt plass ytterst i havnebassenget et par kilometer fra Las Ramblas i hjertet av Barcelona. Køen av ivrige cruiseentusiaster strekker seg langt ut fra innsjekkingsområdet.

Mange er åpenbart rutinerte cruiseturister, brorparten amerikanske passasjerer, en miks av barnefamilier, godt voksne par og vennegrupper.

Fellesnevnerne på gjestene er kanskje få, men gleden over å gå om bord på den digre farkosten er unison. Dette er en ferieuke de har sett fram til.

LES OGSÅ: CRUISE FOR DUMMIES

Førstereis

I vårt reisefølge er alle skårunger: Førstereis på et gigantisk cruiseskip på tokt i Middelhavet, noen av oss belastet med fordommer, andre med grenseløs entusiasme i vissheten om at reisen kan by på uendelige mengder is. Elvira (6) og Amelia (5) er nok de mest entusiastiske. 

En uke, et hav, seks landhugg – og fem tusen passasjerer om bord. Førsteinntrykket er massivt. Det er som å lære en ny by å kjenne, hvor alt er komprimert på et relativt lite område og delt opp over flere etasjer. 

Middag til sjøs! Foto: Runar Larsen

Det flytende samfunnets naturlige sentrum er på dekk, hvor to basseng og fire boblebad skal vise seg som en spennende plass for våre ivrige badenymfer. 

Ut mot havet

Det går mot kveld da Norwegian Epic navigerer ut fra Barcelona. Etter hvert som stemningen stiger og «Macarena» dundrer ut av høyttalerne, kulminerer velkomstfesten med at hundrevis av gjester bryter ut i felles dans.

Vi får med oss herlig strandliv i Cannes. Foto: Runar Larsen

Velkommen til sjøs!

Vi rekker akkurat et par slag med «airhockey» i aktivitetsrommet, en rask dupp i bassenget og to iskrem etter middag før barna er klare for å sove.

Bølgene på Middelhavet merkes knapt gjennom skroget på det enorme skipet, og den jevne motorduren sender oss kjapt til drømmeland.

En alt annet enn søvnig uke senere skal vi være tilbake i Barcelona.

24 CRUISE I SUS OG DUS

Innholdsrikt

Cruise er blitt drømmeferien for veldig mange. De siste årene har interessen for ferieformen skutt i været: I fjor ble det estimert at over 28 millioner passasjerer var på cruise, nesten ti prosent mer enn året før, ifølge Cruise Lines International Association.

Tiden i land er begrenset, men for den som vil kombinere mange reisemål på en uke er cruise en ypperlig ferieform. Elvira (6), Amelie (5) og mamma Linda fikk med både «fotosession» foran Colosseum, strandliv i Cannes og shopping i Napoli på bare tre dager. Foto: Runar Larsen

Skipene blir større og mer innholdsrike, de er flytende resorter med så mange aktivitetstilbud at det er til å bli svimmel av. 

Norwegian Epic har på sin side blant annet klatrevegger, basketballbane, utendørs kino, 23 ulike barer, deriblant en «Ice Bar» med konstante minusgrader, casino, shoppingområder, broadway-forestillinger, bowlingbane og utendørs vannpark.

Yihaaa – bassengene om bord blir flittig besøkt. Foto: Runar Larsen

Om mor og far vil nyte badstue med utsikt rett ut mot havet i velværeavdelingen eller svette på treningsstudioet, er det mulig å sette igjen barna i Splash Academy, skipets «barnehage». 

Eksperthjelp

Første dag til sjøs byr på blått hav så langt vi ser. Dette er en gyllen mulighet til å prøve ut fasilitetene, men også en fin anledning til å snappe opp noen gode tips fra noen av de mer erfarne passasjerene.

Philip Cote (68) ble bitt av cruisebasillen i voksen alder, men har rukket 105 cruise på Norwegian Cruise Line (NCL) sine skip i løpet av de siste sju årene.

Vi seiler inn i flere vakre solnedganger. Foto: Runar Larsen

Norwegian Epic er favoritten, og nå går han inn i sin siste av åtte uker ombord. 

– Du kan ikke mønstre på og tro at alt vil gå automatisk. Det er essensielt å sette seg inn skipets rytme, ellers kan det bli en frustrerende ferie, sier Philip.

Selv kjenner han denne skuta som sin egen lomme: Han har seilt med skipet 40 ganger.

Skipet byr på badesklier som sørger for adrenalinkick også for de eldste. Foto: Runar Larsen

– Ja, cruise kan være en logistisk utfordring. Men det gjelder bare å vite hvor du skal gå på hvilke tidspunkt, at du må bestille plass til noen forestillinger og bord til enkelte restauranter, sier entusiasten – som mener alt for mange er dårlig forberedt til ferien på skipet.

Han råder oss til å sette av minst en dag om bord mens skipet ligger i havn.

– Da er det virkelig stille og fredelig.

Underholdningstilbudet om bord er både rikt og variert. Foto: Runar Larsen

Mat og drikke

Lærekurven er bratt, men ikke komplisert. For å unngå det verste kaoset som utspiller seg i den store frokosthallen i toppen av skipet hver morgen, pakker vi i stedet tegnesaker og spaserer ned til dekk fem og gourmetrestauranten Taste Room, hvor vi kan bestille hva vi måtte ønske fra en meny og blir servert ved bordet.

Også dette er inkludert i «matpakken» om bord; det er fleksible muligheter til alle måltider – en del av konseptet «freestyle cruising». 

Vi bor rett så bekvemt. Foto: Runar Larsen

Og nettopp her er en av forsene til NCL: Til tross for at gjestene teller like mange som en liten by, er det stor fleksibilitet, og du slipper å spise på samme sted til samme tid dag etter dag.

Dette gjelder også til lunsj og middag, og i løpet av de neste dagene skal vi spise på flere restauranter enn vi ville gjort om vi ferierte midt i en metropol.

Napoli er første landhugg på cruiset. Pizzaens hjemby er en upolert perle, med stolte innbyggere og gode smaker. Dette er også utgangspunktet for utflukter til Pompeii, Sorrento og Capri. Foto: Runar Larsen
THAILAND MED SEIL

På land

Med 64 nasjonaliteter fra 0 til nesten 90 år, er det innlysende at gjestene har ulike forventninger og krav. At store som små ser ut til å kose seg på samme båt under Middelhavets sol, sier derfor mye.

– En veldig praktisk ferie, synes Aman Bindrat (46) som er på sitt første cruise sammen med venner og familie.

Ship o’hoi! Foto: Runar Larsen

Reisefølget fra New Dehli i India teller 14, inkludert åtte barn. De trives godt.

– Alt er lagt til rette for oss. Og hver dag kan vi ta nye bilder på et nytt sted. Det er jo så lett og enkelt, oppsummerer han.

Et cruise i Middelhavet handler om mer enn livet til sjøs. Skipet er i praksis et flytende hotell, og med nye havner på løpende bånd er det en god måte å oppleve flere land og byer på kort tid – uten å pakke kofferten.

En gelato (eller to) i Roma er en selvfølge! Foto: Runar Larsen

Vi rekker å skrape i overflaten på noen av Europas mest ikoniske metropoler.

Vi spiser pizza i Napoli en dag, hiver en mynt i Trevifontenen i Roma den neste.

Så velger vi å ta det med ro i bassenget da skipet legger til havn i Livorno og hopen reiser halvannen time innover i Toscana for å se på renessansekunst i Firenze. Dermed er vi uthvilte og klare for nye byvandringer og litt etterlengtet strandliv i Cannes dagen derpå.

Bystranden Barcelona er i gangavstand fra byens historiske sentrum. Foto: Runar Larsen
FLERE CRUISESAKER

Underholdning

Siste kveld finner vi fram finstasen og drar på ellevilt Cirque du Soleil-inspirert middagsshow. Barn og voksne får hakeslepp – det er førsteklasses underholdning med grensesprengende akrobatikk.

Fotoshoot i Cannes. Foto: Runar Larsen

Avslutningen på cruiset blir på mange måter symbolsk for vår opplevelse på Norwegian Epic: Det er et ekte sirkus, men med behagelige og rolige interludium. 

Boblebad fylt av passasjerer med paraplydrinker i begge hender, middagsbuffet med lange køer, larmen av spillautomater, barnslig moro i full fart på vannskliene, deilig spa, show i verdensklassen og severdigheter på løpende bånd på land. 

Mulighetene er endeløse, og familieferien til sjøs blir akkurat så behagelig som du gjør den til selv.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN