Det kan være lurt å gjøre litt research før man skal på cruise, men viktigst av alt er å nyte turen! Foto: Ida Anett Danielsen

Det kan være lurt å gjøre litt research før man skal på cruise, men viktigst av alt er å nyte turen! Foto: Ida Anett Danielsen

LES OGSÅ: PAKKELISTE CRUISE

Booking

1. Vær bevisst på hva slags cruise dere vil dra på. Noen skip er store med tusenvis av folk, andre skip er betydelig mindre. Er komfort viktigst, aktiviteter om bord, eller står havner og steder dere besøker underveis øverst på lista? Noen cruise er kun for voksne, mens andre passer utmerket for barnefamilier. God research på forhånd øker sjansen for å bli fornøyd.

2. Ved valg av lugar gjelder samme prinsippet, for bare å sove der klarer man seg fint med den billigste varianten, mens noen vil sette pris på sjøutsikt, balkong eller større plass.

Før avreise

3. Når cruiset først er booket, er det vel bare å lene seg tilbake og glede seg? Feil! De fleste cruiseselskap krever at du fyller ut skjema for både det ene og det andre før reisen. Du får ofte innlogging til din personlige cruisewebside, der du fyller inn info osv. Men selv om det virker som uendelig med arbeid, gjør det faktisk bare cruiset ditt enklere og mer tilpasset dine ønsker og behov – når du først kommer så langt.

4. Merk også at du flere steder bør booke utflukter, show, og bord på restauranter før avreise, spesielt på de største og mest populære skipene der ting kan bli fullbooket.

5. Sjekk ut hva som er inkludert av mat og drikke om bord. Noen ganger kan det være billigere å bestille drikkepakke på forhånd, andre ganger ikke.

6. Husk også å printe ut bagasjelappene om du får tilsendt det. Disse skal festes på bagasjen før ombordstigning.

SPASTRESSET? DETTE ER ETIKETTEN 

Ombordstigning

7. Vær ute i god tid. Mange cruisehavner er store og uoversiktlige, og kanskje må du ta flere shuttlebusser for å komme til riktig havn. Ha billett, eller i hvert fall navn på skipet i hodet, så er det enklere å komme seg til riktig sted.

8. Ha også alle papirer, pass og billett i orden. Det gjør innsjekken lett som en plett. Har du i tillegg festet bagasjetaggen på kofferten fremstår du som dreven.

9. Pakk det viktigste, som verdisaker, medisiner, badetøy og solkrem, i håndbagasjen. Bagasjen blir som regel sjekket inn som på en flyplass, og fraktet til lugaren. Det kan ta noen timer før du ser den igjen, og da vil jo du allerede være godt i gang med å nyte sol, bad og paraplydrink på dekk.

Om alle følger normal folkeskikk og etikette, både ved bassenget, i restauranten og ellers på båten, vil turen bli mye hyggeligere for alle. Foto: Torild Moland

Om alle følger normal folkeskikk og etikette, både ved bassenget, i restauranten og ellers på båten, vil turen bli mye hyggeligere for alle. Foto: Torild Moland

Om bord

10. Her er det litt etikette å forholde seg til. Som regel holder sunn fornuft og god folkeskikk lenge. Men det er noen ting å merke seg:

11. Flere cruise har ulike kleskoder, noen strengere enn andre. På dagen gjelder gjerne vanlig fritidstøy, mens til middag mer pent tøy. Badetøy er helt fint ved bassenget, men bør unngås ellers på skipet. Flere har også gallakvelder i de fineste restaurantene, der dress og penkjole gjelder. Og kanskje arrangeres det hippieparty en kveld?

12. For ikke å skape dårlig stemning om bord er det fint å dele på godene. Ikke legg håndkleet ditt på solsenga, om du ikke kommer tilbake før om flere timer.

13. Tenk på miljøet. Ikke dusj i evigheter, ikke forsyn deg med mer av buffeten enn du orker å spise opp, og for Guds skyld ikke kast noe over bord. Verken sneiper, søppel eller andre ting.

14. Med hundrevis av mennesker på et lite område er hygiene ekstra viktig. Vask hender ofte og ta en ny tallerken hver gang du forsyner deg i buffeten.

15. Tips er et uendelig spørsmål, også på cruise. Sjekk ut om tips allerede er inkludert i prisen, er det ikke det, er 10-15 prosent en fin tommelfingerregel. Cruiseselskapene har ofte retningslinjer for hvor mye det er vanlig å tipse.

I land

16. For mange er det morsomste på cruise å besøke stedene skipet legger i land underveis. Gjør research på forhånd for å bestemme dere for hva dere vil se og gjøre på de ulike stedene. Vil dere være med på en organisert utflukt? Eller er det best med litt tid på egenhånd? Tiden på land er forholdsvis knapp, så det er dumt å bruke den tiden på unødig orientering.

17. Husk kleskode også her. Kort shorts og singlet passer like dårlig i en kirke på land som i skipets restaurant. Ha gjerne et sjal med i veska, og ta det opp når det blir kjølig, eller når skuldrene bør dekkes til.

18. Noter deg tiden for når du må være tilbake, ikke regn med at du husker det i hodet! For det er vel unødig å si at det er kjedelig å bli seilt fra i ukjent havn?

SLIK TAKLER DU FLYSKREKKEN 

Avstigning

19. Når det går mot cruisets siste dager kan det være lurt å følge litt ekstra godt med. Er du på et stort skip kommer dere mest sannsynlig til å bli loset ut i puljer, og det kan være lurt å notere seg klokkeslettet for din gruppe (de kan variere stort).

De som jobber på et cruiseskip gjør alt de kan for at du skal få en fin ferie. Husk derfor å tipse om du er fornøyd! Foto: Ida Anett Danielsen

De som jobber på et cruiseskip gjør alt de kan for at du skal få en fin ferie. Husk derfor å tipse om du er fornøyd! Foto: Ida Anett Danielsen

20. Sjekk om bagasjen skal settes utenfor døren, som oftest kvelden før, og husk å sette på bagasjelappene.

21. Om ikke tips har vært inkludert i prisen, må du huske å legge igjen tips på lugaren. Noen skip har også egne postkasser for tips og tilbakemeldinger.

22. Du vil også mest sannsynlig få en oppsummert regning for hele cruiset, som det kan være lurt å dobbeltsjekke at stemmer.

23. Det kan være kjekt å sjekke transportmuligheter før du går av skipet, så du ikke plutselig står på terminalen med kofferten i hånda uten noe videre mål. De fleste cruiseselskap tilbyr shuttletransport, enten til nærliggende kollektivtransport eller helt til flyplassen. Det er også muligheter for taxi, men de er som regel billigst om man har bestilt på forhånd.

24. Så gjenstår bare å kose seg med feriebildene, og å lengte seg bort til neste cruise.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN