1.

Unngå høysesong

Europa er folksomt i høysesongen fra juni til august, og det av en god grunn. Hvem vil vel ikke nyte heten som ligger som et teppe over hele Europa? Men, det er langt bedre å oppleve Europas kjente og ukjente perler i kantsesongene i mai og september. Da har du mulighet til å oppleve byer og attraksjoner uten å måtte gnisse inntil andre som sild i tønne – og samtidig unngå den verste heten. De lokale er mer synlig, og det vil rett og slett være et mer autentisk Europa du vil møte på.

2

Vær fleksibel

Europa er full av opplevelser: Med tusenvis av fine destinasjoner i hele 33 land er det greit å kunne være litt fleksibel, så ikke book hele reisen før du drar. Med en åpen togbillett kan du reise i Interrails ånd – langsomt og med nysgjerrigheten som fremste reiseleder. Vent med å bestemme hvor du skal reise videre, og se på nettsidene til landenes egne togselskap for å få med deg eventuelle kanselleringer og endringer. Snakk med lokale underveis og få tips. Du kan hoppe av hvor enn du måtte ønske, for så å reise videre når du vil utforske mer.

3

Sett av nok tid

Å reise med tog er ikke den mest effektive måten å komme seg rundt på, men det kan definitivt være den mest givende. Det handler bare om å sette av nok tid. Om du skal reise på tvers av Europa, er to uker litt for knapt. Skal man først oppleve livet på langsomme skinner i Europa, bør du gjerne sette av en måneds tid – og det er lett å fylle tre måneder med opplevelser også. Sjekk interrail.eu for informasjon om de ulike billettypene og pris. En voksenbillett inkludert flere togturer koster fra kr 3090.

4

Plassbillett og forhåndsbillett

Selv med en interrailbillett krever noen av togstrekningene at du kjøper en egen plassbillett. Les mer om dette så du kan være sikker på at du får plass på de enkelte strekningene dette gjelder. Reiseplanleggeren til tyske DB (bahn.com) har den beste oversikten. Book helst forhåndsbillett på nattog for å være sikker på at du vil få plass, dagsturer vil det ofte gå fint å ta på sparket.

5

Lag din egen reiserute

Om du ikke er helt innstilt på å reise hvor enn magefølelsen drar deg, kan det være fint å planlegge en liten reiserute på forhånd. Nettsiden bahn.com og appen railplanner er gode hjelpemidler du kan utnytte for å planlegge din perfekte Europa-reise. Et tips kan være å dele opp søket mellom de enkelte byene du vil besøke, slik er det lettere å planlegge den mest effektive og best skreddersydde reisen.

6

Fordeler

En interrailbillett kan gi deg rabatter rundt om i Europa. Ta en titt på benefitsportal.eurail.com for å se en oversikt over hvor du kan spare penger på overnatting. I tillegg vil noen byer gi deg by-rabattkort som blant annet vil kunne gi deg gratis inngang på museer. Et tips er å ta en titt på Togferiegruppen på facebook (facebook.com/groups/togferie) – her vil du kunne hente mange gode råd fra andre togreisende. Seat61.com er en av verdens beste togsider, her kan du også få masse tips.

7

Nyt

Viktigs av alt – husk å nyt! I NSBs brosjyre i 1973 stod det «Du kan bade i Cannes. Kjøpe ost i Amsterdam. Bli forelsket i Roma. Gå på discoteque i London. Og danse Zorbas dans i Athen», og hvem vil vel ikke alt dette? Interrail handler om å reise med avslappede skuldre, og allikevel oppleve det mangfoldige Europa. Reisemåten handler like mye om hva du kan oppleve fra selve togvinduet som på hvert enkelt stoppested.

Tre apper som hjelper deg på veien:

Rail planner

Med denne appen kan du enkelt skreddersy din perfekte reise gjennom Europa, enten du vil planlegge den fra sofaen hjemme eller velge ut ditt neste reisemål fra perrongen.

Tripadvisor

Kjent for mange, og det av en god grunn. Tripadvisor vil hjelpe deg med gode tips og råd for attraksjoner, spisesteder og alt du må få med deg på turen din.

Maps.me

Med maps.me kan du enkelt komme deg rundt i de europeiske byene. Appen kan finne beste reiserutene med ulike transportmidler, eller finne frem til ønskede restauranter, hotell eller attraksjoner – helt uten behov for internettilgang!

I 1972 vedtok den internasjonale jernbaneunionen å åpne opp for reise mellom de europeiske landene, kun med én enkelt billett. Siden har Interrail vært populært. Om du ennå ikke har opplevd Europa fra togvinduet – her er tips som som hjelper din neste Europa-tur å gå på skinner.