Togtur i Skottland er både rimelig og nydelig. Foto: Runar Larsen


1 Ta ferien på skinner
Meld deg inn i Facebook-gruppa «Togferie» og la 57 000 svært kunnskapsrike togreiseentusiaster vise vei til ferier på skinner. Langhelg eller langtur? Unn deg en ferie med tog.

EKSPERTENS TIPS TIL FINE TOGTURER

2 Alternativ overnatting
Den aller største utgiften på ferie, ved siden av transport, er overnatting. Så tenk alternativt – har du et hus eller leilighet du kan bytte bort, er du villig til å dele rom med andre på et hostell, eller kanskje du er sosial og vil teste ut «sofasoving» – konseptet coachsurfing der du får en gratis seng hos helt ukjente. Sjekk nettsider som couchsurfing.com og homeexchange.com

Joggetur kombinert med sightseeing i København. Foto: Torild Moland

3 Husk joggesko
Klar for storbyferie? Husk joggesko! Ingenting er som en grytidlig treningstur mens metropolen er i ferd med å våkne opp. Da kan du også nyte hotellfrokosten med ekstra god samvittighet, før det blir ytterligere sightseeing i roligere tempo. Er du ekstra ivrig, kan du jo melde deg på en guidet joggetur med lokale gjennom gorunningtours.com.

Matvandring i Heraklion på Kreta. Foto: Runar Larsen


4 Smakfull suvenir
Ta med smaken av reisemålet hjem igjen. Du blir ikke mesterkokk av et par timers kurs i lokal gastronomi, men det gir solid innsikt i råvarer og tradisjoner, og alltid gode smaker. Og ikke minst inspirasjon. Et kokkekurs kan være en evig suvenir. Du finner lokale kurs i den minste avkrok, Culinary Backstreets har gode turer i flere av verdens mest spennende matbyer.

NI LANDLIGE RESTAURANTPERLER

5 En runde i buss
Styr unna de typiske turistbussene som transporterer massene fra den ene overfylte severdigheten til den andre. Se etter rutebuss som går i sirkel. Kanskje har den to etasjer. Plutselig har du orkesterplass til byens attraksjoner – for småpenger. 


Ta deg tid til å nyte kunsten. Her fra MACA i Alicante. Foto: Mari Bareksten

6 Dra på museum
Når var forrige gang du satte av god tid til et museum? Kunst, historie og populærkultur er mer enn selfier foran ikoniske bygninger eller malerier. Følg pilene, les, lytt og tenk – og spis lunsj på kulturinstitusjonens restaurant eller kafe. Mange museer er gratis, eller har i det minste gratis inngang en gang i uka eller måneden.

7 Lek luksuslivet
Det er ikke alltid nødvendig å sjekke inn på luksushotell for å nyte livet i glamorøse omgivelser. Ofte er selv de mest ikoniske hotellene tilgjengelige for folk flest, for eksempel for lunsj eller middag. Eller bare ta en drink i baren for å få følelsen av la dolce vita. Sjekk om relevante restauranter hyllet av Michelin-guiden har åpent for lunsj. Da har det vanligvis langt rimeligere (og enklere) menyer – men fortsatt krydret med kulinarisk stjernestøv.

For den som vil ha en rimeligere og enklere smak av Michelin-hyllet mat, er Angler i London også åpent for lunsj. Foto: Runar Larsen

FLY RETT TIL VARMEN. HER ER VINTERENS DIREKTRUTER TIL SOLA!