01. Restaurant Under
Lindesnes, Rogaland

Gourmet under vann: Norges mest spesielle Michelinrestaurant byr på måltid omgitt av havets gleder. Foto: Torild Moland

Norges første undervannsrestaurant byr på spennende sjømat og maritim utsikt.

Du trenger ikke lenger å dra til Maldivene eller Dubai for å spise på undervannsrestaurant. Nå er det Norge som har den aller største! I mars 2019 åpnet restauranten Under sine dører i værbitte omgivelser i Lindesnes, og ble da Europas aller første undervannsrestaurant og verdens største. Et snaut år senere fikk den sin første stjerne i Michelinguiden, en særdeles imponerende prestasjon etter så kort tid. Den spektakulære restauranten, som er signert arkitektkontoret Snøhetta, stuper ned i havet og ender fem og en halv meter under vann. Her spiser du i et slags omvendt akvarium fem meter under vann, med utsikt til livet i sjøen. De innovative rettene kan nytes mens mange av ingrediensene på tallerkenen svømmer forbi. Rettene tilpasses etter sesong og de lokale råvarene i nærområdet, men hovedfokuset er selvsagt sjømat. Smaksmenyen består av 18 retter, og matches med deilige viner. VidUNDERlig!

Mer info: under.no

02. Bekkjarvik Gjestegiveri
Bekkjarvik, Vestland

IDYLL: På en øy sydvest for Bergen ligger idylliske Bekkjarvik Gjestgiveri, som også har en av landsdelens beste restauranter. Foto: De Historiske

Bergens Tjøme. Enten man velger bil eller båt for å komme ut til Bekkjarvik i den vestlandske skjærgård, er forventningene høye. Kjøkkenet på Bekkjarvik Gjestgiveri styres nemlig nemlig av Ørjan Johannessen og broren Arnt. Ørjan vant Bocuse d´Or i 2015 og Arnt ble kåret til «Årets Kjøkkensjef» i 2014. Omgivelsene er også nydelige, med flere mindre hus i tillegg til Bekkjarvik Gjestgiveri, en stor u-formet havn, uteserveringer og liv og røre. Bekkjarvik er flere år på rad kåret til Vestlandets beste havn, og kalles på folkemunne bare «Vestlandets Tjøme».  

Stedet har nylig gjennomgått en større renovering, men både mat og sted er fortsatt det samme, på et vis – gamle retter i ny (og langt bedre) innpakning.

– Her serverer vi torsk, lysing og alt det havet har å by på. Denne breiflabben har vært på menyen siden moren min sin tid, forteller Ørjan Johannessen mens hvitkledde kelnere setter fint danderte tallerkener på bordene.

Bekkjarvik er et sted for å nyte havets delikatesser i en trivelig og rolig havn. Her har det ligget siden Kongen en gang på 1600-tallet befalte at det skulle bygges gjestgiverier for hver halve eller heldagsreise i skipsleien. Siden 1982 har det vært drevet av familien Johannessen.

Mer info: bekkjarvikgjestgiveri.no

03. Cornelius  
Bergen, Vestland

En liten perle: Snakk om perfekt beliggenhet – helt i vannkanten, 25 minutter med båt utenfor Bergen. Foto: Giovanni Tagini/Visit Norway

Hopp på et båt og ta turen til Cornelius, en sjømatrestaurant i skjærgården utenfor Bergen. Båtturen er en opplevelse i seg selv, og etter 25 minutter ankommer du Holmen, langt unna byens kjas og mas. Her kan du kose deg med deilig lokal sjømat rett fra havet, enten ute i sola eller inne bak store glassvinduer i ruskevær, året rundt. Restauranten har fantastisk utsikt mot fjell og fjord, og tilbyr overnatting for de som ønsker å bli litt lenger. For de som er ekstra interessert i mat og drikke tilbys både vinsmaking og skalldyrkurs.

Mer info: corneliusrestaurant.no

LES OGSÅ: JÆREN HEVER SMAKEN

Hvitmalt hvile: Utenfor Frosta ligger nydelige Klostergården og innbyr til deilige dager. Foto: Marius Bua

04. Klostergården
Tautra, Trøndelag

Nydelige Klostergården er et herlig sted med både gårdsutsalg, bryggeri og servering, i særdeles spesielle omgivelser. Den lille øya Tautra ligger omtrent midt i Trondheimsfjorden, og er kjent for sitt frodige klima, og har gode forhold for dyrking av frukt og grønt. I tillegg til lokale råvarer rett fra jord til bord, kan du også handle varer fra en rekke gårdsutsalg andre steder i Trøndelag. Klostergården har for øvrig eget bryggeri, og det er vel verdt å prøve en flaske av den særegne varianten Stjørdahls – en essensiell del av trøndersk bryggeritradisjon. Det er også muligheter for overnatting i historiske gårdsbygg, og ikke minst sykkel- og fotturer langs kysten. Gården ligger dessuten rett ved Tautra Mariakloster, som har besøkssenter og åpen kirke.

Mer info: klostergårdentautra.no

Hullet i hatten: Far og datter Hatten har skapt gull av grønnsaker (og lokal fisk) ute i havet ved Torghatten. Foto: Torild Moland

05. Torghatten Camping og Strandrestaurant
Torghatten, Nordland

– Om vi skal få gjestene ut av bobilen, så må vi lage noe de ikke kan lage selv, mener Kamilla Hatten, 9.generasjon driver av det som i dag er Torghatten Camping og Strandrestaurant – og sjefskokk ved en av landsdelens aller beste restauranter.

Da restauranten i det grå huset ved havet åpnet i 2017 var det ingen lokale som hadde trua. Campingplass med gourmetmat? Ideen fikk ikke akkurat bifall. Nå strømmer folket til, det er ventelister og bookinger for neste år allerede. Godt komponerte retter, smakssammensetninger, og alt med fokus på gode, ekte og lokale råvarer. Det er hemmeligheten. Samt en lang historie og røtter godt planta i jorda.

Far drar selv opp all fisken som serveres i restauranten, og som spesiell gjest og deltaker på Torghatten Inside blir man med ut i båten for å hente kveldens middag, der det gjerne vanker særdeles kortreiste og ferske smaksprøver rett fra steikepanna i byssa, før dagens fangst bæres inn til Kamilla. Som Per Kåre liker å si:

I strandrestauranten vår er det gjestene som er bereiste, ikke maten.

LES OGSÅ: NORGES CHAMPAGNE

Mer info: torghatten.net

06. Til Elise fra Marius
Utskarpen, Nordland

Fra beite til bord: Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen byr på gourmetmat i svært landlige omgivelser. Foto: Fotoriet

Det krever en stor porsjon mot å gi slipp på trygge jobber på anerkjente storbyrestauranter for å realisere drømmen om noe eget. Men det var nettopp det Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen gjorde da de kjøpte gården Utskarpen på Helgelandskysten mellom Nesna og Mo i Rana i 2015. Sju år senere er «Til Elise fra Marius» etablert som et gourmetsentrum på Helgelandskysten, med konseptet «Fra beite til bord» i sentrum. Paret har erfaring fra både Britannia i Trondheim og Oro i Oslo, og er tidligere medlemmer av Kokkelandslaget. Nå er nordnorske råvarer stjernene på menyen i restauranten, som altså er blitt en kulinarisk attraksjon og et reisemål med god mat i fokus.
Mer info: tilelise.com

07. Kvitnes Gård
Vesterålen, Nordland

Gourmetgården: Stjernekokk Halvar Ellingsen og sommelier Cathrine Thorsen ønsker velkommen til vakre Kvitnes Gård, der de selv produserer mesteparten av råvarene. Foto: Torild Moland

I den gamle prestegården på Kvitnes har tidligere Norgesmester og medlem av kokkelandslaget Halvar Ellingsen skapt sitt drømmested.

Rett fra naturen: Selvdyrket, selvsanket, kortreist og lokalt er stikkord for alt som serveres på Kvitnes gård. Foto: Torild Moland

Om vi er kreative? Alltid. Vi må bruke det vi har, sier Halvar og smaker på en nyplukket nepe ute i kjøkkenhagen bak den hvite hovedbygningen.

Noen timer senere skal vi finne grønnsaken på tallerkenen som servering nummer fem, i en risottolignende rett med mango og neper, med skum på røkte kveitebein og kjernemelk.

Selvdyrket, selvsanket, kortreist og lokalt er stikkord for alt som serveres på Kvitnes gård. Halvar er oppvokst i en familie som har sanket og slaktet, og har en dyp respekt for det som vokser. Filosofien er å benytte alle deler av produktet og ikke la noe gå til spille.

Den tidligere Norgesmesteren hadde jobbet mange år på flere av Oslos beste restauranter som Ylayali og Arakataka, da han bestemte seg for å flytte hjemover og åpnet restaurant en måned før pandemien stengte landet. På Kvitnes Gård har han god hjelp av et stødig team med restaurantsjef, sommelier og gartner (!) Cathrine Thorsen i spissen.

Gjestene kan vandre rundt i kjøkkenhagene og jordene og hilse på gårdens to oksekalver, grisunger, villsau og «noen avdanka industrihøner». Som de i en eller annen form vil finne igjen på menyen. For på Kvitnes går ingenting til spille.

Mer info: kvitnes.com

08. Trasti & Trine
Altadalen, Finnmark

Kortreist: Johnny Trasti jakter det perfekte måltid med fokus på kortreiste, økologiske råvarer og unike smaker. Foto: Sara Johannessen

Hos Trasti & Trine står både kortreist mat, hundekos og aktiviteter i naturen i fokus.

Gourmet med en ekte smak av Finnmark. Det lyder fristende ut. Og er akkurat det du får servert om du tar turen til kjøkkenet hos Trasti & Trine. Mannen bak smaksopplevelsene er eier Johnny Trasti, som i over 30 år har jaktet på det perfekte måltid med fokus på kortreiste, økologiske råvarer og unike smaker. Med både havfiskere, bønder, jegere og reindriftssamer som kontakter har han tilgang på det beste av sesongens varer, og den skiftende menyen vil gi de fleste vann i munnen.

Men det er ikke bare maten som lokker! Trine er nemlig en erfaren hundekjører og i hundehuset kan du hilse på hundene, dere kan bli med på hundekjøring, på vandretur med valpene eller på telttur med kløvhund. Og selvfølgelig kose med dem!

Paret tilbyr også flere typer overnatting, for de som ønsker å bli litt lengre. Og med både gode mat– og naturopplevelser er det stor sjanse for at du vil nettopp det.

Mer info: trastiogtrine.no

9. Huset
Longyearbyen, Svalbard

Kald fisk: På Huset får du deilig mat med nordiske og arktiske ingredienser. Foto: huset

Oppi dalen over Longyearbyen ligger Huset, et flott hus fra 1951 som byr på gourmetmat i arktiske opplevelser. Huset er tegnet av Jakob Hansen, arkitekten som også tegnet Colosseum Kino i Oslo. Tidligere har bygget huset alt fra kirke og postkontor til flyterminal og sykehus, men i dag er det deilig mat og drikke som står i hovedfokus. Restauranten serverer gourmetmåltider med nordiske og arktiske ingredienser som blant annet kommer fra overvintrende fangstmenn på Svalbard. I tillegg kan Huset skilte med Skandinavias største vinkjeller! Samlingen ble startet på 80-tallet og inneholder i dag over 15 000 flasker, så dette er en destinasjon for vininteresserte, midt i den arktiske ørkenen.

Mer info: huset.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN