Standarden blir satt allerede før avgang. Vel om bord den vakre damen Viva Moments får vi et glass med edle dråper og en ­sjenerøs kakebuffet i salongen, og vinker i praksis farvel til alle tanker om at vi har mønstret på en helsereise. «Wellness, Viva-style» lyder bedre. Det beste er å ta i bruk rederiets eget slagord; «Enjoy the moment». I løpet av de neste fire dagene på seilasen fra Düsseldorf til Boppard, Rüdesheim, Bonn, Köln og retur Düsseldorf det bli nok av øyeblikk ladet med nytelse.

ET FLYTENDE HJEM. Skipet Viva Moments ble bygget i 2018 og kan ta 176 passasjerer. Her er alt man trenger, og litt til, om bord – restaurant, spa, basseng og bar for å nevne noe. FOTO: Heidi Rovén

Vær og velvære

Düsseldorf, der cruiset starter, viser seg fra en varm og solfylt side selv om det bare er mars. Værgudene spiller på lag helt fra start, noe som gjør at vi kan blotte vinterblek hud og bade i det lille ­bassenget på dekk, og etter hvert dra på utflukter i kortermet og shorts. Vi fniser begeistret, men også litt overrasket, over at Tyskland framstår som en behagelig sol- og badedestinasjon – selv om vi forstår at de milde temperaturene skyldes en god porsjon flaks. Men været omfavnes for alt det er verdt. Vi er klare.

Det er mye som handler om velvære på denne reisen. I tillegg til å tine opp vinter­kalde skandinaver, har cruiset et velvære­tema som byr på massasjer i skipets lekre spa, sunne og fargerike smoothies, og en egen velværemeny til hvert måltid. Om du ikke er så nøye på å redusere inntaket av karbohydrater, er det bare å holde seg til den ordinære menyen. Begge er like gode.

DET GODE LIV. Du har råd til et «seil-bort» glass ekte champagne – all drikke er inkludert. På dekk er det solsenger og et lite basseng hvor du kan ta vare på deg selv og slappe av på velvære-cruise. FOTO: Heidi Rovén

I tillegg til det gode liv med spa og velvære er det selve ruten som har lokket oss ombord.

LES OGSÅ: DER ELVENE RENNER

Vin og vann

Mesteparten av seilasen går i den verneverdige Øvre mellomrhindalen, som står på UNESCOs verdensarvliste. I tillegg til ulike historiske bygninger, er ­vinproduksjonen det store trekk­plasteret for turisme. Her langs Rhinens bredder er forholdene for vindyrking svært gode. Skråningene langs elva er dekket med vinranker, i et vakkert kulturlandskap.

HYSTORISK HYGGE. Marksburg over landsbyen Braubach, bygget rundt 1117, er ett av de imponerende slottene som du flyter forbi på et cruise på Rhinen. FOT0: Heidi Rovén

Første stopp er nydelige Boppard, en by som egentlig består av ni små byer, fylt med romerske ­katedraler og middelalderbygninger – og på den mindre pittoreske siden; rester etter bombing under første ­verdenskrig da Boppard var okkupert av nazistene. Her lærer vi at det har vært vinproduksjon i området helt tilbake til 600-tallet. Det er først og fremst Riesling, Müller-­Thurgau og Pinot Noir som trives ved ­Rhinen.

Det er mye god helse i gode opplevelser

Om du ikke vil jakte edle dråper på land, er det alltids muligheter for å nyte et glass om bord. På reisene med Viva Cruises er ikke bare maten inkludert i prisen, her er også all drikke en del av pakken. Det betyr kaffe og te, øl og vin. Hva med en forfriskende drink på dekk når du nyter bassenget i den varme vårluften? Ta gjerne en utendørs velværeøkt mens skipet er i Boppard. Landsbyen er nemlig kjent som «luftspa», takket være helsefremmende klima og luft.

NYT LIVET PÅ DEKK. Ta deg noe godt å drikke eller å spise på, mens du nyter vårsola og alt skipet passerer. FOTO: Heidi Rovén

Vannfeen Loreley

På cruisets tredje dag glir skipet gjennom den storslagne Loreley-passasjen, og den mytiske klippen ved samme navn. Allerede etter frokost samles passasjerene på dekk for å nyte utsikten. Dette strekket av Rhinen er blant de aller mest krevende for båtførere, siden strømmen er både smal og ­steinete.

Mens vi seiler rolig langs vannveien på vårt ­flytende hotell er det kanskje litt vanskelig å se for seg at det er en krevende del av elva, men faktum er at mange skip har endt sine dager akkurat her. De mange havariene har gjennom tidene skapt ­legenden om vannfeen Loreley. Det heter seg at hun sitter alene og synger på en stein ute i vannet, og når sjømenn først blir trollbundet av hennes skjønnhet og sang, drukner de i elva.

Den eneste lyden da vi passerer klippen, er heldigvis stemmen til cruisedirektøren som forteller nettopp denne historien over høyttaler­anlegget. Så vinker vi til et ­passerende elveskip, og gjør klar for landhugg og lunsj i berømte Rüdesheim.

Til fots i Rüdesheim

Med et solid stykke kalkun og soppsaus med spätzle (tysk pasta) i magen er det klart for utflukten vi har sett mest fram til. Temaet for pilegrimsreisen til fots er Hildegard von Bingen, som ble erklært helgen så seint som i 2012. Hildegard var en driftig kvinne som levde i Middelalderen, og hadde klare tanker om hvordan vi best kan finne balansen mellom kropp og sjel. Hun var både abbedisse, komponist, predikant og forfatter. I tillegg hadde hun visjoner som hun trodde var budskap fra Gud.

VARIERT CRUISE. På bare fire dager rekker man å oppleve mye, fra å hvile ved bassengkanten til vinsmaking og vandring, spabehandling, gode måltider og besøk i de historiske byene Boppard og Rüdesheim. FOTO. Heidi Rovén

Hele pilegrimsvandringen på sporet av Hildegard er på 137 kilometer, men vi nøyer oss med den tiende etappen, på en vandring til kirkene og klostrene knyttet til Hildegard von Bingen. Vår veiviser i natur og historie leder oss gjennom Rüdesheims ­svingete smug, hvor Drosselgate er den mest kjente. På motsatt side av landsbyen starter ­stigningen, og snart er vi midt i vinrankene regionen er så kjent for.

Nonnevin

Her oppe går vi innom klosteret hvor Hildegard sine ­relikvier oppbevares, før fotturen fortsetter til klosteret i Eibingen – opprinnelig grunnlagt av den samme damen. Dagens klosterbygning er riktignok fra 1905. Hele turen opp til høyden er ikke mer enn et par kilometer, men pausen på toppen gjør likevel godt. Her er ­belønningen smaks­prøver fra ­nonnenes vinproduksjon, samt en legenda­risk ­urtelikør hvor produksjons­metoden fortsatt følger Hildegards oppskrift. Vi vil ­naturligvis ikke bestride helseråd fra en ­helgen, så tømmer glassene med søtt og sterkt innhold pliktoppfyllende.

I VINLAND. Langs bakkene over landsbyen Rüdesheim vokser vinrankene i lange rekker. Herfra har du en vakker utsikt over elven Rhinen. Toppturen belønnes med smaksprøver fra nonnenes vinproduksjon, samt en legendarisk urtelikør hvor produksjonsmetoden fortsatt følger helgenen Hildegard von Bingen oppskrift. FOTO: Heidi Rovén

Rolig stunder

Det føles også godt å ta livet med ro, så mitt aktivitetsnivå er ganske lavt. Med et travelt hverdagsliv er det lov å sette pris på fraværet av annet stress enn det et par runder med minigolf, en økt i solsenga og utsikten over skiftende kulturlandskap gir. For dette er noe av kjernen ved elvecruise. Livet går sin gang; om bord Viva Moments skal du slappe av. For de som likevel vil ha et visst aktivitetsnivå, er det verdt å nevne det lille treningsrommet – og daglige fotturer i land. På dekk er det muligheter for en økt med yoga.

VÅR I LUFTEN. Takket være skipets gratis sykkelutleie kan du enkelt komme deg rundt destinasjonene (hvis du ikke vil gå) – kanskje for å nyte blomstringen i Düsseldorf? En av fordelen med et elvecruise er at du ikke trenger å bekymre deg for høye bølger eller sjøsyke. Her er det alltid flatt vann og rolige dager. FOTO. Heidi Rovén

Skipet har også tilbud om s­­ykkelutleie i hver havn. Det er bare å bestille i ­resepsjonen, og så får du tilgang på sykkel når skipet ligger ved kai. Det er en perfekt løsning, særlig om du har lite tid.

OPPLEV VARM VELVÆRE I EGET LAND

Siden vi har massasjebehandling samtidig som skipet seiler inn til Bonn, blir det litt mindre tid i land. Det er en perfekt anledning til å tråkke rundt på to hjul. Men vi kommer ikke langt før vi har havnet midt i kirsebærblomstringen i en sidegate. Det vårlige fenomenet byr på en bryllupslignende følelse hvor de hvite bladene laver ned som vårsnø. For et utrolig vakkert skue!

OPTIMAL VELVÆRE. Nyt massasjebehandlinger ombord mens skipet seiler inn til Bonn. FOTO: Heidi Rovén

Reisens slutt

Vel tilbake på det ­f­lytende hotellet er det tid for mer velvære. Det er bare å lukke øynene og bearbeide inntrykk fra de siste dagene. Og sist, men ikke minst: En avsluttende festmiddag. Rødbetcarpaccio, tigerreker i hvitløk og chiliolje, en deilig, varm sjokoladefondant. Da vi sjekker ut og forlater skipet, er det i unison begeistring over at velvære på Viva-måten er helt på høyden.

Og til tross for kulinariske nytelser på løpende bånd, er både den mentale og fysiske formen svært god etter noen dager på elvecruise. Det er mye god helse i gode opplevelser.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN