Nå skal duoen straks på et nytt Afrika-eventyr for å finne UNESCO-vernet natur og kultur. Denne gangen er det Zimbabwe som blir åsted for jakten på kulturarven.
– På mange måter har vi så vidt startet på Afrika, og har vel vært på de «enkle» reisemålene, sier Svein.
Kun 139 av verdens 1157 verdensarvsteder befinner seg på det afrikanske kontinentet.
– Til nå har jeg sett 46 av disse, Randi har ytterligere to. Vi har vært i henholdsvis 12 og 13 land i Afrika, forteller han og henter fram en formidabel bunke med bildebøker som «dokumentasjon» på tidligere reiser.
BLI ABONNENT PÅ VAGABOND REISELYST!
Hele verden i stua
I stua hjemme på Ammerud er en stol fra Ghana, en giraffskulptur fra Namibia, hatter og capser og kjøleskapsmagneter suvenirer fra hele verden. Peishylla er pyntet med et bilde fra Stonetown på Zanzibar. Så fylles bordet med en stabel av bøker hvor reiseruter er beskrevet i detalj – illustrert med bilder av både verdensarven og alt det andre de møter på sine reiser over store deler av verden. Det er ikke småtteri! For fire år siden reiste samboerparet på en roadtrip fra Namibia til Botswana samt en avstikker til Victoria Falls på grensen mellom Zambia og Zimbabwe. I fjor sommer var de på en lengre rundreise i Sør-Afrika/Eswatini/Lesotho, samt utforsket både Tanzania og Malawi. I tillegg har de flere reiser i den nordlige delen av kontinentet, hvor både Marokko, Egypt og Tunisia har levert høydepunkt i fleng.
– Noen turister vil til stranda og bassenget i 2-3 uker. Det er jo helt greit, men sånn er ikke vi. Gi oss heller en unik nasjonalpark hvor vi kan vandre. Vi liker å få et innblikk både i naturen og i gammel kultur og reise litt utenfor allfarvei, smiler Randi.
– Beste måte å se et land på er å kjøre på egen hånd. Da kan vi stoppe når vi vil. Namibia er ikke så stressende, og da er bil en fin måte å se landet på. Her er ørkenlandskapet i Namib Sand Sea virkelig en attraksjon. Noe helt for seg selv, veldig kul natur, synes Svein.
DRØMMEREISER FOR STRANDLØVER
Verdensarvlisten som veiviser
Verdensarvlisten ble opprettet i regi av FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) i 1978. Hensikten var å fremme og bevare kultur- og naturarv med såkalt «fremstående universell verdi». I Norge er åtte steder inkludert i listen, i spennet fra vestlandske fjordlandskap med Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, industriarven på Rjukan og Notodden, Bryggen i Bergen og bergkunsten i Alta. I Roma er eksempelvis gamlebyen og Colosseum en del av det gode selskap, det samme er Jurakysten i England. Det er altså svært allsidige steder, og for Svein og Randi har det blitt en rød tråd på alle reiser – nært som fjernt.
KLAR FOR EKSOTISK FERIE? FINN INSPIRASJON HER!
– Det er verdensarvstatus som bestemmer hvor vi reiser. Vi kom nettopp hjem fra Japan. Da fikk vi krysset av 24 steder over fire uker, og samtidig opplevd et kulturelt og historisk tverrsnitt av hele landet. I tillegg ble oppholdet forlenget med drøyt to uker i Malaysia med 4 steder. Neste tur går til Zimbabwe, blant annet for å se steinruinene i Great Zimbabwe og oppleve nasjonalparken Mana Pools, forklarer Randi.
En sosial hobby
Det begynte litt som en tilfeldighet, og har etter hvert blitt noe av en besettelse.
– Du kan vel si at det er en slags samlemani. Vi har et genuint ønske om å se så mye av verden som mulig, og da er denne lista en fantastisk rettesnor. Verdensarven kan være alt fra gamle arkeologiske funn til industristeder og nasjonalparker. Dessuten må vi jo stoppe underveis, og ofte betyr det en småby utenfor tråkket. Veien blir turen, gjerne på ukjente stier som folk normalt ikke oppsøker. Det liker vi godt, sier Svein.
Verdensarven handler ikke bare om historisk sightseeing. Det norske paret er blitt en del av et internasjonalt nettverk med «verdensarvsamlere» gjennom nettsiden worldheritagesite.org – hvor medlemmene registrerer sine verdensarvbesøk. Over 1000 personer er oppført på listen. Randi Thomasen er foreløpig på 21. plass med sine 653 ulike oppføringer, mens Svein Heltberg følger et par plasser bak med 633.
– Vi har klare mål, men det er viktig å understreke at det ikke er noen konkurranse, sier Svein og legger til at nettsiden har skapt mange nye vennskap.
– Det er årlige møter, og vi har blitt kjent med mange likesinnede. Stadig vekk tar vi imot andre på besøk, og da drar vi selvsagt ut til verdensarvlister i nærheten, som den gamle radiostasjonen i Varberg i Sverige, forteller han.
Utforsker Afrika
Mens verdensarvstedene i Europa i stor grad er tilgjengelige som en del av klassiske reisemål, er situasjonen annerledes i andre verdensdeler.
– Enkelte av verdensarvstedene i Afrika er sammenfallende med typiske safaridestinasjoner, men i grunn ikke så mange, forklarer Svein og viser til at Serengeti og Ngorongoro i Tanzania er både på verdensarvlisten og er blant de mest besøkte stedene i landet.
– Safari er helt fantastisk. Det er noe spesielt å få være i dyrenes naturlige habitat og det er umulig å bli lei av natur, men så er det også massevis av gammel historie i Afrika. Det første verdensarvstedet vi reiste til i Tanzania var Kilwa Kisiwani. Dette er ruinene av et stort handelssamfunn fra 800-tallet, beskriver Randi.
Kilwa Kisiwani var et sentrum for handel med både Asia og Midtøsten.
– Men så kom en viss Vasco da Gama innom og så all rikdommen, og det var starten på slutten for det samfunnet, forteller hun om det som er et spennende arkeologisk sted cirka fire timer sør for Dar Es Salaam.
– Et godt eksempel på at det finnes mye kultur også her. En tur til Kilwa Kisiwani kan for øvrig kombineres med safari i Selous nasjonalpark, tipser hun.
Blir aldri ferdig
Selv om både Randi og Svein har sett omtrent halvparten av alle verdens UNESCO-vernede verdensarvsteder, så har de ingen ambisjon om å fullføre listen.
– Vi har begge fulltidsjobber og har normal økonomi, og reising er kun en hobby for oss. Men realiteten er at det nærmest er umulig å besøke alle på grunn av krigsområder eller av andre politiske årsaker – eller fordi det tar for lang tid og koster for mye. Kanskje klarer vi å besøke så mange som 1000, tror Randi.
EN SKÅL FOR VERDENSARVEN I TYSKLAND
Etter eventyr i Zimbabwe kombinert med et fremtidig besøk i Uganda og Kongo, er Etiopia og Madagaskar neste land på ønskelisten.
Med verdensarven som inspirasjon er det ingen grunn til å følge det opptråkkede sporet.
– Før så vi etter verdensarven mens vi var på tur, nå er det den som bestemmer reiseruten. Det er både gøy og lærerikt, oppsummerer det eventyrlystne paret fra Oslo.
NB! Denne artikkelen ble først publisert i Vagabond Reiselyst Afrikaspesial i 2023. Randi og Svein har vært på flere spennende reiser siden den gang – og har nå henholdsvis vært på 718 og 698 verdensarvsteder.