Budapest er spesielt vakker fra elven Donau, der skipet passerer den karakteristiske Parlamentsbygningen. Foto: Runar Larsen

1. Storbycruise på Donau

En båt, sju land og fem herlige hovedsteder – elvecruise på Donau er spekket med høydepunkt. Det høres kanskje litt slitsom ut å besøke Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria og Romania på halvannen ukes reise, men med base på ditt eget flytende hotell er det både avslappende og innholdsrikt. Dette er et utrolig variert cruise, hvor man får sett svært mye av Europa på kort tid. Wien, Bratislava, Budapest, Beograd og Bucuresti er alle spennende høydepunkt – i tillegg til massevis av småbyer underveis. Dette er en reise i både geografi, historie og kultur, og selvsagt mye god mat og drikke på vannveien i vårt vakre Europa med en fin elvebåt.

Mer info: Escape Travel har flere avganger, deriblant en tur hvor journalistparet Terje Svabø og Astrid Versto er med som foredragsholdere. Pris fra kr 24 980 for 11 dager.

LES OGSÅ: ELLEVILT VAKKERT

En uvanlig ferie! Lei en såkalt narrowboat og tøff rundt på de smale kanalene i England. Foto: Runar Larsen

2. Kanalbåtferie i England

Opplev den britiske landsbygda, i egen båt! Koselige puber, britisk landsbyidyll og ærverdige slott er noe av det som venter på kanalbåtferie i England. Elven Themsen bukter seg som en slange i den sørlige delen av landet. Langs vannveien bugner det av kulturelle høydepunkt, som Windsor Castle, universitetsbyen Oxford eller koselige Marlow. Kanalbåten leies av Oxfordshire Narrowboats (eller Le Boat for litt større båter) og den kjører dere selv, så tempo er helt opp til dere å bestemme. Båtene kommer i ulik størrelse, men felles for dem alle er at de er enkle å styre. Det kreves altså ingen forkunnskaper eller båtførerprøve.

Mer info: Oxfordshire Narrowboats (www.oxfordshire-narrowboats.co.uk) med base like nord for Oxford tilbyr utleie og opplæring. Leie av kanalbåt koster fra kr 1700 per dag, og du må bare være over 18 år for å kunne styre skuta selv. Båtene er forskjellig utstyrt, noen er laget for barnefamilier, andre for par på romantisk ferie. Ikke luksushotell, men har det man trenger. 

Fra storby til storby: På 11 dager reiser du langs tsarens vannveien fra Moskva til St. Petersburg. Foto: Marte Veimo

3. Tsarens vannveier

Elvene Svir og Volga samt innsjøene Ladoga og Onega utgjør det som populært kalles for Tsarens vannveier. Er du opptatt av kunst, kultur og ikke minst historie, er dette elvecruiset for deg. På det populære 11-dagerscruiset står storbyene i fokus i begge ender av reisen. Først St. Petersburg, med sitt nydelige sentrum og spesielt Eremitasjen med Vinterpalasset, så en vakker reise på vannveiene, før avslutningen i Moskva med Kreml og Den røde plass – eventuelt i motsatt retning. Opera- og ballettforestillinger besøkes også så fremt det er billetter å få tak i, både i St. Petersburg og Moskva.

Mer info: Både Escape Travel, Albatros og Elite Travel har satt opp flere elvecruise mellom Moskva og St. Petersburg i 2022. Priser fra kr 21.480 for 11 dager.

LES OGSÅ: PÅ TSARENS VANNVEIER

Seil i historien: Turen går innom mange av Egypts høydepunkt, fra Luxor med Kongenes dal og pyramidene i Giza. Foto: Runar Larsen

4. Luksus på Nilen

Cruise på Nilen er det beste av to verdener – hektiske kulturelle og historiske inntrykk på fastlandet, og det gode liv på vannet i en forlokkende miks. Cruise og sightseeing går hånd i hånd langs Afrikas viktigste vannvei! På denne reisen fra Aswan til Kairo får du mulighet til å se graven til Tut Ankh Amon, vakre templer og nubiske landsbyer. Det finnes ingen bedre måte å oppleve historien rundt Luxor enn i kombinasjon med deilige dager på soldekket til en herlig cruisebåt med både svømmebasseng og solstoler. Dette er en behagelig seilas i historien, samt et møte med samtiden.

Mer info: Det er en del usikkerhet omkring elvecruisene i Egypt akkurat nå, men både Elite Travel og Escape Travel har satt opp en reise langs Nilen høsten 2022, priser fra kr 30 000 for 10 dager.

Historisk: Cruiset er også reise i Sveriges historie fra vikingtiden via Sveriges storhetstid på 1900-tallet og til den moderne industri. Foto: Ronny Frimann

5. Sommer hos «söta bror»

Göta kanal er kanskje ikke den raskeste veien fra Gøteborg til Stockholm, men det er definitivt den vakreste og mest avslappende. Bli med på en 340 kilometer lang historisk reise tvers gjennom Sverige fra Kattegat til Østersjøen. Ferden går via tre kanalsystemer, over åtte innsjøer og gjennom totalt 66 spennende sluser. Det er rett og slett en episk reise gjennom hjertet av vårt naboland, som man bør gjøre minst én gang i livet. Vel om bord er tilværelsen både moderne og komfortabelt, med selvbetjent bar, oppredde senger og tre måltider om dagen. Du kan fint seile hele eller deler av Götakanal i egen båt, men skal man på elvecruise er det tre båter som tar hele ferden. God svensk sommer!

Mer info: Book direkte med gotakanal.se eller gjennom et selskap i Norge som for eksempel Vista Travel. Det finnes 2, 4 og 6 dagers alternativ. Fire dager fra kr 13 320 per person inkludert helpensjon.

Storslagent: Rhinen renner gjennom nydelig landskap og passerer vakre slott som Katz castle i st Goarshhausen. Foto: Istock

6. Klassiske Rhinen

Bli med på en klassisk reise gjennom blant annet Rhindalen fra Amsterdam til Basel, med flytende hotell. Du kan velge om du vil starte i Basel eller i Amsterdam, men høydepunktene og stoppene er de samme: sykkeltur blant blomster og vindmøller i nederlandsk landskap, vinsmaking i «rieslingland» og historisk vandring i fargerike Strasbourg. Om bord venter utmerket service, gode måltider som reflekterer de ulike regionenes mat- og vinkultur, utendørs boblebad, soldekk med 360-graders utsikt – og behagelige lugarer med fransk balkong slik at du kan nyte landskapets endringer fra godstolen eller senga. Dette er svært populære turer, så her gjelder det å være tidlig ute med bestillingen!

Mer info: Elite Travel, nester Tove Voss sitt nye selskap, har en rekke forskjellige cruise på Rhinen, inkludert sykkelcruise med utflukter mellom slott og festninger. Åttedagers cruise fra kr 17 490.

Det gode liv: Om bord på elvecruise er det fokus på kos og hygge! Her fra et cruise utenfor Porto.  Foto: Runar Larsen

7. Smakfulle Portugal

En uke på elva Douro i Portugal byr på godbiter i form av deilig mat, vakker natur – og mye god vin. Fra portvinshovedstaden og kystbyen Porto går ferden motstrøms inn mot grensen til Spania. Elvecruise på Douro er en reise inn i Portugals stolte mat- og vintradisjoner, og en svært behagelig måte å oppleve en av landets vakreste regioner på. Elvecruiset går inn i den frodige dalen og Portugals vakreste kulturlandskap, før skipet gjør vendereis og følger strømmen ned igjen tilbake til Porto. Denne byen er for øvrig verdt et par dagers besøk i seg selv – rik på gode smaker og spennende historie.

Mer info: Flere selskaper selger elvecruise i Portugal, sjekk både Elite Travel, Vista, Albatros og Escape Travel. Syv dagers cruise inkludert fly og helpensjon og drikke, fra kr 15 000.

LES OGSÅ: ALLE ELSKER ALGARVE

8. Mektige Mekong

Lokalt liv: Vannveien fra Vietnam til Kambodsja er ikke bare en transportåre, men også lokalbefolkningens levebrød.
Foto: Runar Larsen

I motsetning til klassiske rundreiser hvor man kanskje flyr fra sted til sted, handler elvecruise om å la omgivelsene synke inn litt etter litt. Få steder passer det bedre enn på Mekong og vannveiene gjennom Vietnam og inn i Kambodsja. Elvebåten er som et flytende luksushotell gjennom hele eventyrreisen. Og mens flytende samfunn, nydelig natur og lokal gastronomi er godbiter du serveres fra start til slutt, er selve høydepunktet for veldig mange langt inne i Kambodsja: Historiske Angkor, et enormt område med templer som har historie tusen år tilbake i tid. Men Kambodsja er mer enn tempel og flytende samfunn. Hovedstaden Phnom Penh har for lengst reist seg etter den vonde tiden under Røde Khmer og Pol Pot, og framstår i dag som en spennende og fremadstormende storby.

Mer info: 13 dagers cruise med Escape Travel koster fra kr 37 000 per pers (inkl. fly fra Oslo). De har flere avganger hvor Asia-ekspert Torbjørn Færøvik er med som guide og foredragsholder. Også Vista Travel og Elite Travel har Mekong-cruise i sitt program.

Historisk: Den vakre middelalderbyen Saint Emilion er et obligatorisk stopp på «vinruten». Foto: Gjermund Glesnes

9. Langs vinruten i Bordeaux

Bordeaux er en av verdens mest klassiske vinregioner, og på elvecruise i regionen Nouvelle-Aquitaine er druens edle dråper noe av høydepunktet. Seilasen starter som seg hør og bør i hyggelige Bordeaux, hvorfra turen går elvelangs på Garaonne, La Gornede og Dordogne. Elite Travel har alliert seg med vinekspert Annika Groven, og inviterer til vincruise med elegante MS Cyrano de Bergerac i oktober. Her blir det kåserier om vin, og selvsagt mye god vin i glasset. Men det er naturlig nok ikke bare økologi som står i fokus, turen går gjennom vakkert landskap, og det blir lagt opp til utflukter, blant annet til middelalderbyen Saint-Emilion.

Mer info: Elite Travel har tur til Bordeaux med vinekspert Annika Groven, fra kr 16 790 for fem netter.

Fargerikt høydepunkt: Se den berømte tulipanblomstringen i Nederland. Foto: Istock

10.  Blomstrende Nederland

Våren er en spesiell tid i Nederland. På denne tiden av året virker det som om naturen feirer at varmere tider er i anmarsj ved å ikle seg sin mest fargerike drakt. Europa i vårskrud er et fascinerende skue, særlig i «tulipanladet» Nederland. Så hva passer vel bedre enn å mønstre på en elvebåt, og gli sakte langs kanaler og elver gjennom årets vakreste kulturlandskap? Blomsterparken Keukenhof utenfor Amsterdam er hovedattraksjonen for mange, og om bord skipet MS Crucebelle er det et av mange fargerike høydepunkt på den vårlige turen – som inkluderer hyggelige småbyer og landsbylykke i Nederland – samt en avstikker til «diamantbyen» Antwerpen i Belgia.

Mer info: Avreise i april, priser fra kr 14 700 per person med Escape Travel, Vista Travel eller Elite Travel. Albatros setter også opp flere turer i 2022.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN