Sol i sikte! Portugal havner fort i skyggen av sitt større og mer populære naboland hva gjelder sol, strand og slaraffenliv. Men den lille sjarmøren ytterst på Den iberiske halvøy er slettes intet dårlig valg for den som jakter sommerlivets gleder. Her får du alt fra historiske byer og flotte turområder til spennende landskap og deilig strandliv – omtrent på samme plass. For det er nettopp det som er Algarvekystens store forse, hvor det aldri er langt til neste høydepunkt. Her får du ti fristende grunner til å legge ferien til Portugals solskinnskyst!

Hvor strandliv er Alvor

Strandliv i Alvor. Foto: Runar Larsen

Morskt navn, idyllisk natur. Alvor er den fineste resortbyen langs hele kysten av Portugal. Dette er selve drømmen av portugisisk strandidyll, både tilgjengelig og skjermet på samme tid. På den lange, brede Meia Praia-stranden finner du alt fra klassiske strandstoler til stilige lounger, mens klippene ved Praia de Tres Irmaos skjuler grotter og bukter med sand, samt en fin restaurant bygget inn i selve fjellet. En fin kombinasjon av tilrettelagt turisme og muligheten for jakten på den skjult strandperle. Det er ingen som tuller med strandliv i Alvor.

LES OGSÅ: 10 PÅ TOPP I PORTUGAL

Grottemagi i Benagil

Grottene i Benagil. Foto: Runar Larsen

Praia de Benagil ligger omtrent midt mellom de to feriebyene Portimao og Albufeira, og har alt du trenger for en deilig dag under Portugals evige sol, enten du vil ut i bølgene eller bare slappe av i sanda. Men Benagil har også noen helt spesielle attraksjoner: Her bør du leie kajakk eller bli med på guidet båttur for å utforske de nærliggende grottene som ofte brukes i markedsføring av Algarvekystens særegne landskap. Pass på at det er lavvann om du vil inn i grottene. Dette er en eventyrverden i randsonen mellom jordas indre og havet.

LES OGSÅ: ROMANTISK GÅRDSFERIE I PORTUGAL

Livlige Lagos

Lagos. Foto: Runar Larsen

Det er ikke storbylivet som lokker turister til Algarve, men det er likevel mulig å få en smak av det urbane livet. I Lagos får du følelsen av å være på et avslappende sted, samtidig som det tradisjonelle og historiske er tydelig i hver bygning. 15 000 innbyggere betyr at infrastrukturen for sosialisering er utmerket. For kombinasjonen av by og beach er det hit du skal reise, med et vakkert sentrum flankert av en solid bymur fra 1500-tallet. Men like viktig: Klippeformasjonene Ponta de Piedade er lett tilgjengelig med kajakk eller til fots fra sentrum.

Taviras skatter

Tavira. Foto: Runar Larsen

Ikke langt fra grensen til Spania lokker nydelige Tavira med trange smug og gater med brostein, et 30-talls vakre kirker og ruinene etter en borg bygget på 700-tallet, samt en romersk bro skaper historisk sus. Rundt hvert hjørne åpenbarer det seg nye arkitektoniske severdigheter, og når kveldssola bader Tavira i et dust og romantisk lys er det lett å skjønne hvorfor mange trekker fram nettopp dette stedet som Algarves perle. Strandliv på Ilha de Tavira er tilgjengelig med båt.

LES OGSÅ: ALGARVEKYSTENS BESTE STRENDER

Toppen av turer

Med sine fjell og turstier er Monchique et fint avbrekk fra strandlivets uutholdelige letthet. Foto: Runar Larsen

Syklister kan boltre seg på veier i det relativt flate landskapet langs Costa Vicentina. Dette er heller ikke et dårlig valg for fotturer. Er du av typen som gjerne vil opp i høyden, er det fint å spasere fra fjellandsbyen Monchique og opp til Foia, 902 meter over havet. På grunn av de store telemastene er det ikke spesielt fint der oppe, men utsikten er fenomenal – og turen opp likeså. Tilbake i Monchique er det gode muligheter for å finne både flytende og fast føde fra en av de hyggelige serveringsstedene i de bratte gatene.

LES OGSÅ: LOFOTENS KREMTOPPER

Vinsmaking

På druen i Portugal. Foto: Runar Larsen

De siste tiårene har vinprodusentene i Portugal fått en ny vår. Vininteressen blant utenlandske feriegjester så vel som lokalbefolkningen er stigende, og for vinkulturen betyr det nye tider og høyere nivå. Selv om Algarve har liten produksjon i den store sammenhengen, er kvaliteten høy. Vingården Quinta dos Vales (quintadosvales.eu) i Estombar omtrent midt mellom Silves og Portimâo har vinsmaking og åpent utendørsgalleri, og er vel verdt et besøk. 

Surf i vest

Surf´s Up! Foto: Runar Larsen

Den vestlige delen av Algarve har rykte som den siste utpost, ganske uoppdaget av turister flest. Det er ikke vanskelig å komme seg hit, men det er en region som passer best for den som liker å oppdage strender litt utenfor tråkket – og ikke er avhengig av de store feriebyenes infrastruktur.  Strekket fra Cape St. Vincent i Sagres og nordover Costa Vicentina har noen av Europas beste surfesteder. Men dette er også en skikkelig perle for solslikkere og strandløver, med gjemte strender og rolige feriebyer. 

Stil og sjarm

Skål for Casa Modesta. Foto: Runar Larsen

Det er ikke nødvendig å være opptatt av arkitektur for å sette pris på det elegante boutiquehotellet Casa Modesta (castamodesta.pl). Men med stilig design og dempet luksus krydret med hjemmekoselig atmosfære mellom Tavira og Faro, må dette være et av de hyggeligste overnattingsstedene i regionen. Her får du en smak av trend og tradisjon, med landlig beliggenhet i gangavstand fra stranda. Fra takterrassene er det god utsikt med det særegne landskapet Algarve er så kjent for, mens bassenget er perfekt for en dukkert i varmen. Et nydelig sted!

Vernet og vakker

Ria Formosa. Foto: Runar Larsen

Naturvernområdet Ria Formosa ligger som et belte av sand og vann utenfor fastlandet fra Faro og øst mot Spania. På grunn av status som beskyttet våtmarksområde er denne regionen sparsomt utbygd, og er et eldorado for både fugletittere og badeløver. Ta båt fra Tavira eller Olhao over tidevannskanalene og ut til permanente sandbanker – som selv midt på sommeren kan by på øde strandliv, for eksempel på Farol og på utsiden av Ilha da Culatra. Bilfritt og avslappende, som i en annen tidssone. Dette er et lite stykke Karibia!

LES OGSÅ: NORGES BESTE STRENDER

Turistfavoritten

Turistfavoritten Praia da Rocha. Foto: Runar Larsen

Praia da Rocha ved Portimao er en av de mest kjente turiststedene i hele Portugal. Her er det ofte livlig stemning. Selve stranda er enorm – bokstavelig talt. Her er det kilometer på kilometer med vide, vakre strender, og en promenade strekker seg fra den ene strandrestauranten til den andre. Byene bærer preg av at den har vært på charterkartet siden 60-tallet, og er fortsatt et av de mest populære reisemålene. For den som trives best med åpne kystlandskap er det uansett lite som måler seg med Praia da Rocha.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN