– Det er virkelig, virkelig fint, hvisker to albanske damer til meg i det jeg tar bilde av dem på en brygge på østsiden av innsjøen Ohrid.
Som om det var en hemmelighet. Men alle med åpne øyne kan se sannheten: hvorfor albanere, som selv har nesten 500 km med kyst og ferskvannsperler som Blue Eye, likevel velger å reise til en innsjø i nabolandet.
For Ohrid er selve bildet på sommeridyll. Her er små, trivelige tavernaer i strandkanten. Rullesteinstrender nesten uten folk. Fjell som stiger opp av vannet. Vakre kirker med utsikt. Frisk luft og godt klima.
Europas eldste
Og kanskje var det derfor de kom hit i historiske tider også. Kristne og muslimer, lærde og handelsmenn. For det var en gang en tid da Ohrid var sentrum i denne delen av verden, som et av de viktigste stoppestedene langs Via Egnatia – romernes hovedvei fra Bysants i øst til Dyrrhachium/Apollonia i vest, og derfra sjøveien over til Brindisi og Roma.
Byen Ohrid ved den nordlige bredden av sjøen er en av de eldste menneskelige bosettinger i Europa. Her er også det eldste slaviske klosteret, St. Pantelejmon, bygget hovedsakelig mellom det 7. og 19. århundret, og over 800 bysantiske ikoner.
MER SOL OG BAD? HER ER EN GUIDE TIL ALBANIAS 10 BESTE STRENDER
Den store stjerna
Og så selve dronninga da – innsjøen Ohrid, den eldste eksisterende innsjøen i Europa som har ligget her et sted mellom to og tre millioner år, helt siden før første istid. Selv UNESCO kaller Ohrid et «superlativt naturfenomen», kanskje litt på grunn av skjønnheten men mest for de endemiske ferskvannsartene som stammer helt fra innsjøens opprinnelse for flere millioner år siden.
LES OGSÅ OM MIDDELHAVETS UKJENTE ØYPERLER
For livsnytere
Alt dette tenker de neppe på, alle turistene som strømmer til Ohrid i sommersola. De tenker verken på Via Egnatia eller småkryp fra tertiærtiden.
De kommer for å nyte en cappuchino i vannkanten, besøke de berømte klostrene, kanskje gå en fottur i Galičica nasjonalpark og bade i det krystallklare vannet.
Og det er grunn god nok.
MER INFO: Selve Ohrid by er ganske hektisk, så vi anbefaler å bo på utsiden av byen i en av de roligere fiskelandsbyene på østsiden av innsjøen. Vår favoritt er Lagadin sju kilometer sør for Ohrid. Vila Bisera (vilabisera.com) ligger i høyden over byen, har to svømmebasseng og fantastisk utsikt. Dobbeltrom fra kr 1100 i sommer. Vi bodde på Villa Dionis (facebook.com/dionislagadin), et koselig lite hotell med restaurant ved svømmebassenget og 20 meter til vannkanten på andre siden av veien. Dobbeltrom fra kr 550 i juli, deilig frokost kr 50. Her bor vi gjerne igjen.
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!