01. Italia
Panarea, De eoliske øyer

Den trendy lille øya Panarea er den mest ­eksklusive av De eoliske øyer utenfor Sicilia.

Foto: Istock

Panarea er en vakker øy. Fantastisk natur, flotte strender og mye historie, i tillegg til et spennende natteliv, gjør at jetsettere og kjendiser reiser hit for å kombinere avslapping og moro. Øya er ikke det billigste reisemålet, men om du drømmer om en luksuriøs ferie litt utenfor allfarvei bør du absolutt ta turen til Panarea. Bilfrie San Pietro er den største landsbyen, kjent for sine hvite hus med blå dører og vinduer og sine vakre hager. I San Pietro finner du eksklusive butikker og klubber, ­restauranter med sjøutsikt og et livlig natteliv. Noen av de vakreste strendene på Panarea er Cala Junco, Spiaggia della Calcara og Cala degli Zimmari. Dra gjerne på båttur for å utforske vakre bukter, bortgjemte strender og små øyer, som blant annet ­spektakulære Basiluzzo. For de som liker å dykke er det ­spennende å utforske skipsvraket Lanishen nær Lisca Nera, mens de som er ­interesserte i historie bør ta turen til ruinene etter den pre­historiske landsbyen Punta Milazzese. Øya har flere spennende fotturer, som turen til Punta del Corvo.

Komme hit: Flyr starter en ny rute fra Oslo til Palermo 14. juni, med opptil fire avganger i uken. Liberty Lines har én daglig avgang fra Palermo om sommeren. I tillegg går det båt fra Milazzo flere ganger om dagen, året rundt.

Her bor du: Quartara Boutique Hotel er et sjarmerende hotell i et tradisjonelt hvitt hus. Hotel Lisca Bianca er et annet flott alternativ.

02. Hellas
Folegandros

Fredfull, sjarmerende, vakker og uoppdaget. Lille Folegandros byr på Kykladenes mest autentiske atmosfære. 

Foto: Ida Anett Danielsen

Da reisemagasinet Cond Nast Traveler kåret Folegandros til Hellas’ vakreste uoppdagede øy for noen få år siden, førte det til en viss økning i antallet besøkende. Men dette er fortsatt som en annen verden sammenlignet med de store favorittene på øyhoppernes løype i Kykladene. Folegandros er en av de best bevarte hemmelighetene i Hellas. «Hovedstaden» Chora har dramatisk beliggenhet på en klippe midt på øya. Overalt bugner det av rosa blomster, det lukter nygrillet fisk og butikkvinduene prydes av lokalt håndverk. Om kvelden våkner restaurantene og barene til liv, og hele byen, som er delt inn i fire små torg, lyses vakkert opp med lyslenker. Sugen på strandliv? Livadaki er en av de fineste, nordvest på øya. Sjekk også ut Agali, Agios Nikolaos og Katergo. Det er turstier over alt, så her trenger du altså både badeklær og gode sko.

Komme hit: Det går ferge daglig fra Pireus/Athen i sommermånedene, og fergeforbindelser med flere av øyene i Kykladene, se bl.a. ferries.gr for tider og priser.

Her bor du: The Farm (thefarm.com.gr) er et fint pensjonat rett ved fra havna. Ampelos er et fint alternativ i Chora.

LES OGSÅ: SOLKYSTENS GODBITER

03. Italia
Pantelleria

Pantelleria ligger litt utenfor allfarvei. Kanskje er det derfor øya tiltrekker seg verdenskjente stjerner og andre som søker fred og ro?

Foto: Club Levante

Den vulkanske øya midt mellom Sicilia og Tunisia er virkelig en bortgjemt perle, hvor kjendiser som Giorgio Armani nyter stille feriedager. Her er det en fin balanse mellom aktivitet og hvile, og mye deilig mat og drikke. Pantelleria har rundt 7500 innbyggere, der halvparten bor i hovedbyen med samme navn. Dette er ikke stedet for deg som søker lange strender, for her er det bare én: ved den kjente innsjøen «Specchio de Venere», Venusspeilet. Den er til gjengjeld utrolig vakker og omgir en vulkansk innsjø som er en varm kilde med blågrønt vann.

Komme hit: Flyr starter en ny rute til Palermo 14. juni. DAT har flere daglige avganger fra Palermo til Pantelleria. Det går også fly fra Trapani. Ferge fra Trapani på Sicilia (carontetourist.it).

Her bor du: Lei et tradisjonelt steinhus «dammuso» eller ta inn på en av øyas flotte resorter, som bærekraftige og ­luksuriøse Club Levante.

04. Tunisia
Kerkennah-øyene

Kerkennah-øyene utenfor Tunisia byr på vakker urørt natur og en unik mulighet til å bli kjent med lokalbefolkningen.

Foto: Alamy

Kerkennah-øyene er 20 km øst for kystbyen Sfax. De idylliske og tradisjonelle øyene er mest kjent blant tunisiere, så her er det ikke mange europeiske turister. Den viktigste næringen er fiske, og de lokale benytter en spesiell teknikk som kalles charfia. Turister kan gjerne bli med på fisketur. Etterpå blir det muligheter til å smake på fangsten, tilberedt på tradisjonelt vis. Det er få veier på øyene, og den ideelle måten å utforske dem på er ved å leie sykkel. Kerkennah-øyene er mer eller mindre flate, og det er fint å sykle mellom strender, bukter og koselige landsbyer mens man utforsker det palmekledde landskapet. Andre steder å besøke er festningen Borj el-Hissar og ­Abbassia-museet, der man kan lære om historien, lokalbefolkningen, kulturen og livet på øyene. En reise til ­Kerkennah-øyene er en reise tilbake i tid.

Komme hit: Fly til Tunis (med mellomlanding) og lei bil eller ta tog til Sfax. Det går ferge fra Sfax i Tunisia til Kerkennah flere ganger om dagen (sonotrak.tn).

Her bor du: Gjestehuset Manaret Kerkennah ligger rett ved sjøen. Det er mange feriehus- og leiligheter til utleie på Airbnb.L

05. Tyrkia
Gökçeada/Imroz

Gökçeada, Imbros, Imroz – kjært barn har mange navn. Siden 70-tallet har Gökçeada, som betyr himmelsk øy, vært det offisielle navnet. Så da er det vel ingen tvil om hvorfor du bør legge turen hit?

Foto: Istock

Tyrkias største øy har en komplisert historie på grunn av nærheten til både Hellas og Tyrkia. Vulkansk, karrig og farge­rikt. Det bor flest tyrkere her, men de greske lands­byene er symbol på andre tider. Ta turen til Bademli, Tepeköy, Dereköy eller Zeytinliköy, fjellandsbyer med gamle steinhus, kirker og fantastisk utsikt. Hver søndag er det marked med salg av lokale spesialiteter som honning, mandelkjeks og cicirya, en type pai med geitost og urter. Øya har en rolig og avslappet atmosfære, det gjelder også strendene. Gökçeada har gode forhold for vindsurfing og kiting. Doruk Tepe er 673 meter over havet, og øyas høyest punkt. Gökçeada er full av sauer og geiter – og flamingoer som holder til ved den salte innsjøen på øya. Ta en tur til restauranten Imroz Poseidon for å se solnedgangen.

Komme hit: Fly til Istanbul, leiebil eller buss til kysten. Ferge fra Kabatepe (gdu.com.tr) eller Çanakkale.

Her bor du: Petrada Imbros hotel har moderne rom med balkong og utsikt. Kotinos Beach hotel er et stilig hotell ved Kefalos-stranden. Mange familieeide pensjonater å velge mellom.

06. Hellas
De små Kykladene

Kykladene er kjent for mange, med kjente øyer som Santorini og ­Naxos. Men for den kresne øyhopper er Iraklia, Skhinousa, Koufonisia og Donousa i De små kykladene det beste valget.

Foto: Istock

Stillhet er stikkordet for disse øyene. Å reise hit er som å reise tilbake i tid, til Hellas for 20 år siden. De små paradisøyene blir ofte oversett, til tross for at de er perfekte postkortmotiver. Her finner du fred og ro og strandliv og sol, midt mellom flere større og mer kjente øyer, men med færre turister. Dette området er perfekt for seilferie og øyhopping. Koufonisia er øya med flest innbyggere. Det er enkelt å komme seg hit, og byen har en hovedgate full av restauranter, kafeer, barer og gallerier. En rekke strender innen 2 km fra byen, og om du går enda litt lenger kommer du til den flotte bukten Pori (som har en fantastisk soloppgang). De andre øyene er roligere og har færre tilbud, noe som gjør dem enda mer attraktive for deg som søker en avslappende ferie. Iraklia har god mat, fine strender og flotte turmuligheter. Her bør du ikke gå glipp av muligheten til å utforske den magiske Agios Ioannis-grotten. Skhinousa har et majestetisk landskap, bortgjemte strender og bukter og koselige små landsbyer. Donousa er mest avsidesliggende av øyene. Her finner du strender som Stavros og Livadi, naturskjønne klipper ved Fokospilia, fine fotturmuligheter i fjellene og livlige kvelder med livemusikk i lille Stavros. Det er lite biltrafikk på øyene, så det er best å utforske dem til fots eller leie sykkel eller motorsykkel.

Komme hit: Fly til Aten eller Naxos. Det går ferge fra Pireus utenfor Aten (bluestarferries.com). Express Skopelitis (smallcycladeslines.gr) kjører mellom Naxos og øyene mandag til lørdag.

Her bor du: Pahivouni Studios & Suites har rom og leiligheter med fantastisk beliggenhet ved Stavros på Donousa. Aeolos Hotel er et koselig lite hotell på Koufonisia.

07. Frankrike
Porquerolles

Île de Porquerolles ved den franske rivieraen er liten, men innholdsrik.

Foto: Runar Larsen

Den er bare 7 km lang og 3 km bred, men har allikevel masse å by på. Øya ble kjøpt av François Joseph Fournier i 1912, som bryllupsgave til kona. For å gjøre gaven enda flottere anla han vingårder på øya og bygget Hotel Langoustier. Den eneste byen på Porquerolles ligger på nordsiden, mens sørsiden av full av klipper og bukter tilgjengelig med båt, til fots eller på sykkel. Nydelige Plage Notre-Dame byr på klart vann, uberørt natur og skyggefull granskog. Courtade og Plage d´Argent er også fine strender. Den kunst­interesserte bør besøke Villa Carmignac, der både villaen og hagen har vakker og spennende kunst. Fort Sainte Agathe har fantastisk utsikt, mens både den tradisjonelle vindmøllen Moulin du Bonheur og Emmanuel Lopez sin hage er verdt et besøk, med palmer, oliventrær og andre planter fra regionen, samt eksotiske planter fra hele verden.

Komme hit: Fly til Nice. Båt fra La Tour Fondue utenfor Hyères med TLV flere ganger daglig. Bil parkeres i havnen på fastlandet. Båten går hver dag om sommeren.

Her bor du: Le Mas du Langoustier , også kjent for god mat. Søk etter leiligheter for lengre opphold.

LES OGSÅ: KRETA FOR ALLE

08. Kroatia
Dugi Otok

Den langstrakte øya utenfor Zadar er en av Kroatias best bevarte hemmeligheter.

Foto: Kroatias turistbyrå

Den rundt 45 kilometer lange øya er omgitt av tre nasjonal­parker og hundrevis av små øyer, og er på mange måter et uoppdaget paradis. Det er likevel overraskende enkelt å komme seg hit, takket være daglige fergeavganger fra Zadar. Dugi Otok handler om ro og fred, og selvsagt sol, strand og sjø i bøtter og spann. Kontrasten mellom karrige fjell og det knallblå Adriaterhavet skaper en idyllisk stemning. Vel inn­losjert på et hyggelige gjestehus eller en ferieleilighet er alt lagt til rette for en behagelig ferie. Avsidesliggende vakre bukter med krystallklart vann og gylne, små strender er hovedattraksjonen. Brbišćica er en lokal favoritt for strandløver, mens det også er verdt å padle inn mot Golubinka-grotten, populært for dykking og snorkling. Gå heller ikke glipp av fyrtårnet Veli Rat og naturreservatet Telašćicas majestetiske klippeformasjoner.

Komme hit: Fly til Zadar. Derfra går det bilferje (jadrolinija.hr) til Brbinj på Dugi Otok to ganger daglig i lavsesong og tre i høysesong.

Her bor du: Azure Bay Apartments (Airbnb) og Gorgonia Apartmens (er fine leilighetshotell med selvhus­hold. For skikkelig luksus skal du sjekke ut Villa Na i 3.3.L

09. Spania
Formentera

Har du alltid drømt om å reise til ­Maldivene? Formentera er det nærmeste man kommer Det ­indiske hav i Middelhavet.

Foto: Mari Bareksten

Formentera er den minste og sørligste av Balearene, og ligger rett sør for Ibiza. Men stemning er helt annerledes. Her er det ingen høye bygninger, bare hvite landsbyer, vakker natur, god mat og friske aktiviteter. Det er fint å utforske øyas mange stier til fots eller med sykkel. Ved lavvann kan man gå over sandbanken til Espalmabar, en opplevelse som får deg til å føle at du er på en tropisk øy i langt mer eksotiske farvann enn Middelhavet. Solnedgangene på Formentera er av en annen verden. Sett deg på en strandbar eller en restaurant med sjøutsikt eller hva med å leie kajakk for en helt unik ­opplevelse? Gastronomer bør ta turen innom en vingård og noen av øyas spennende restauranter.

Komme hit: Fly til Ibiza. Ferge fra Ibiza til havnen La ­Sabina, hver halvtime i høysesongen (bl.a. trasmapi.com). Andre alternativer er å fly til Alicante og ta ferge fra Denia eller å fly til Barcelona og ta ferge derfra (balearia.com).

Her bor du: Familieeide Hotel Es Mares ligger i en stilig og tradisjonell bygning i Sant Francesc. Gecko Hotel & Beach Club ligger rett ved Migjorn-stranden.

LES OGSÅ: SJARMTRIOEN PÅ COSTA BLANCA LA VALL DE LAGUAR

10. Kroatia
Lastovo

Naturskjønne Lastovo er en av ­Kroatias mer ukjente destina­sjoner. Ta turen hit for å nyte freden og roen, den deilige maten og det vakre kroatiske landskapet.

Foto: Istock

Lastovo er en av Kroatias mest avsidesliggende øyer. Siden øya er en tidligere militærbase, åpnet den for først for turister i 1988. Nå er hele øya en nasjonalpark, og dette er virkelig stedet å besøke for alle natur­elskere. 70 prosent av Lastovo er dekket av skog, så her er det mange muligheter til å oppsøke stillhet og frisk luft. 200 km med turstier gjør det enkelt å utforske øya til fots eller på sykkel. For de som liker å bade er det mange flotte bukter, som Velo Lago, Skrivena Luka og Malo Lago, innimellom klippene som preger kyst­linjen. Det er også gode snorkle- og dykkemuligheter på Lastovo. De største byene er Ubli, som er havnebyen man ankommer med båt fra fastlandet, samt Lastovo og Zaclopatica. Landsbyene har et beskjedent utvalg av supermarkeder, butikker, kafeer og restauranter. Sjømat står øverst på menyen her, blant annet hummer, som Lastovo er kjent for. Øya har også mange vingårder, så etter en aktivitetsfylt dag bør du absolutt prøve et glass med Lastovo Marastina, den tørre og deilige lokale hvitvinen som er kjent over hele Kroatia.

Komme hit: Fly til Split og ta katamaran eller bilferge til Ubli (jadrolinija.hr). Fly til Dubrovnik og ta ferge til Ubli (tp-line.hr).

Her bor du: Hotel Solitudo er det eneste hotellet på øya. Mange gjestehus og private utleiemuligheter.

11. Hellas
Symi

Pastellfargede hus og unik arkitektur er det første som møter deg når du ankommer havnen Gialós på Symi. Eventyrøya Symi kalles ofte juvelen blant Dodekanesene.

Foto: Istock

Symi har ingen flyplass, så hit reiser man med ferge fra Rhodos (eller Kos). Mange turister drar hit på dagstur, men om morgenen og kvelden er det en stille og rolig stemning på øya. Den største byen består av to deler; havnen Gialós og gamlebyen Chorio, som ligger 550 trappetrinn opp fra havnen og byr på fantastisk utsikt. Øyas største turistattraksjon er klosteret Panormitis. Det anbefales også å dra på båttur for til bortgjemte strender og bukter som St. Nicolas, Nanou og Agios Georgios Disalonas.

Komme hit: Fly til Rhodos og reis videre med båt, opptil 27 ­avganger i uken. Se blant annet bluestarferries.com og ­seadream.gr.

Her bor du: Både Ving og Apollo arrangerer reiser til Symi. Thea Apartments (har koselige rom med fin utsikt, mens Symi Nautilius byr på litt mer luksus.

12. Italia
Alcudi, De eoliske øyer

Rett nord for Sicilia ligger De eoliske øyer, en øygruppe som står på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin vulkanske historie og aktivitet.

Foto: Istock

Alcudi, den minste, vestligste og mest avsidesliggende av De eoliske øyer er ukjent for de fleste, noe som gjør den til en enda mer spennende destinasjon. Den runde øya har mye urørt natur. Her bor det bare 120 mennesker, de fleste fiskere og jordbrukere. Øya fikk først strøm på 90-tallet og er fri for biler, så transporten skjer til fots eller med esler. Den er isolert fra omverdenen og det perfekte stedet for å slippe unna hverdagslivets kjas og mas. De fleste besøker øya på dagstur fra en av de større øyene i øygruppen, men om du vil ha en virkelig unik opplevelse bør du bli her i noen dager. Det er kun noen få spisesteder på øya, der du får servert dagens fangst fra fiskerne og annen lokal mat.

Komme hit: Flyr starter en ny rute til Palermo 14. juni, med opptil fire avganger i uken. Liberty Li-nes (har én daglig avgang fra Palermo om sommeren. Båt fra Milazzo flere ganger om dagen, året rundt.

Her bor du: Hotel Ericusa (alcudihotel.it) er eneste hotell. Enkle rom, restaurant og ved sjøen. Enkelte feriehus til leie.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN