Sommeren kommer tidlig til den store øya lengst sør i Middelhavet, så hit kan du reise allerede tidlig i mai og være trygg på varmt og fint klima.

PARADIS: Med alt fra øde rullesteinstrender til livlige beachbarer og vakre laguner har Kreta en strand for alle. Gjør litt research før du velger reisemål. Foto: Apollo

For strandløven

Kreta har noen av verdens vakreste strender, og selve postkortdefinisjonen på en gresk strandperle er nydelige Elafonissi i vest. Denne er ganske avsidesliggende, men med bil eller buss er det lett å komme seg hit fra de fleste turistbyene vest på øya. Det samme gjelder Balos – en tropisk lagune og en av øyas mest iøynefallende strender.
De fleste turistene velger hotell i nærheten av flyplassene i Chania og Heraklion. Her er det også førsteklasses strandliv. Rethymnon er den hyggeligste basen for den som vil kombinere by med beach. Er du på jakt etter pulserende uteliv i tillegg til late dager på stranda, er det Hersonissos utenfor Heraklion som gjelder.  Platanias er blitt de norske barnefamiliens favoritt, mens Elounda i øst er stedet med de mest luksuriøse hotellene. Her er det noe for alle!

Til tross for at fire millioner turister ferierer på øya hvert år, er det fortsatt mulig å oppsøke gjemte perler. Den sørlige kysten har mer karrig landskap, men vel så vakre strender som i nord. Dette er stedet for deg som jakter strandliv litt utenfor tråkket: Ierapetra og Myrtos er litt som Kreta var før i tiden, med avslappet stemning og familiedrevne gjestehus og tavernaer – og førsteklasses strandliv. Vil du virkelig oppsøke øde idyll er det bare å ta båten videre til øyene Gavdos eller Chrissy.

AKTIV: Kreta er mer enn sol strand. Dalførene ned Samariaravinen og Agia Irini er flotte fotturer – som kan avsluttes med strandliv. Foto: Runar Larsen

For den aktive

Det sier seg selv at det er smart å pakke badetøy for ferien på Kreta, men visste du at gode sko også er et must? Stadig flere innser at øya byr på fenomenale muligheter for fotturer, og de dramatiske dalene som strekker seg fra innlandets fjellområder og helt ned til havet er flotte steder for aktive dager.
Naturen er rett og slett spektakulær.
Samariaravinen er den mest populære dagsturen, men litt mer ukjente Agia Irini er minst like spennende. Begge turene er på sørsiden av Kreta, men det finnes flotte alternativer over hele øya. Det er også verdt å merke seg at de fleste fotturene på Kreta ender opp med behagelig badeliv. Selv strandperlene Elafonissi og Balos fungerer fint som endestasjoner for noen timers vandring.

LÆR Å LAGE GYROS SOM PÅ KRETA

ROMANTISK: Både Chania og Rethymnon er smellvakre byer verdt et besøk. Med sjarmerende brosteinsgater og hyggelige restauranter er det ypperlige steder for kjæresteferie. Foto: Runar Larsen

For historikeren

Du trenger ikke lete med lupe etter historiske severdigheter på Kreta. De er over alt! Kretas viktigste arkeologiske sted er Knossos, like utenfor storbyen Heraklion. Dette var politisk og seremonielt hovedsete for den minoiske folkegruppen som rådet over Egeerhavet og var på sitt høydepunkt rundt 2000 år f. Kr. Både ruinbyen og museet er et obligatorisk høydepunkt på den historiske rundreisen på øya.
Men også Kretas viktigste byer er historiske attraksjoner i seg selv. Øya er tross alt en miks av venetiansk, ottomansk og gresk arkitektur. Særlig Chania og Rethymnon er eldorado for historiske byvandringer og romantiske middager. Begge byene har trange gater med utallige restauranter, delikatesseforretninger og suvenirsjapper. I høysesong kan det bli folksomt, men reiser du seint eller tidlig om sommeren får du virkelig nyte det disse sjarmerende byene har å tilby. Avslutt vandringen med fersk sjømat servert fra spisestedene i byenes respektive venetianske havner. Snakk om idyll!

LES OGSÅ: 10 PÅ TOPP KRETA

SUNT OG GODT: Lokal og sunn mat. Det er lov å la seg friste av Kretas kulinariske tilbud. Foto: Runar Larsen

For gastronomen

Det greske kjøkkenet flommer over av godsaker. Fra helstekt lam i innlandets småbyer til havets delikatesser ved bryggekanten: Her har du mye godt i vente. Kretas kjøkken er for øvrig kjent for å være spesielt sunt, så da er det lov å spise med god samvittighet.
Bestill gjerne mange småretter (meze) for å få et tverrsnitt av øyas gode smaker. Det er også verdt å merke seg at Kretas historiske vinkultur har fått en oppsving. Flere vingårder har lagt til rette for omvisning og smaksprøver. Sjekk for eksempel ut Lyrarakis (www.lyrarakis.com) utenfor Heraklion samt Manousakis (www.manousakiswinery.com) en kort kjøretur sør for Chania.

URBANT: Heraklion er i ferd med å bli en storby å regne med. Kretas svar på Athen byr på både urbane gleder og historiske severdigheter. Foto: Runar Larsen

For den urbane

Hva så med storbyliv? Øyhovedstaden Heraklion har kanskje et litt rufsete rykte, men «Kretas Athen» har opplevd en aldri så liten renessanse de siste årene. Flere gågater betyr mer sjarm, og med et internasjonalt snitt over både restauranter og shopping er det et fint sted for storbylivets gleder. Her får du trendy shoppinggater, men også tradisjonelle marked, stilige hotell (sjekk ut takterrassen til Hotel Megarons nede ved havna!) og kule barer. Med nydelig strandliv bare minutter utenfor sentrum er jo det et godt utgangspunkt for en deilig ferie.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN