Innsidertipset! Ekteparet Rebecca Wagner (36) og Alberto Martinez (37) driver Ali-Oli Tours, som tar med turister til ukjente perler i Alicanteprovinsen. De arrangerer både tapasturer, kokkekurs, vingårdsbesøk og rideturer.

Alberto Martinez (37) og Rebecca Wagner (36). Foto: Privat

– Vår hemmelige perle i Alicanteregionen er La Vall de Laguar, samlebetegnelsen på de tre sjarmerende landsbyene Campell, Fleix og Benimaurell. Vi elsker naturen og søker alltid det genuine i stedene vi besøker. La Vall de Laguar er en naturskjønn dalregion som oser av autentisk sjarm, sier ekteparet.

Alle gode ting er tre. På grunn av stygge blokkhus, norske menyer og fårikål på matbutikken har ikke Alicanteregionen alltid hatt et godt rykte. Men i dag er Costa Blanca på god vei til å gjennomgå den samme forandringen som Las Palmas og Mallorca har lyktes med, og har flere overraskelser i ermet. Ja, visst kan du fortsatt få en vaffel på Den Norske Bok Cafe´n i Albir og kjøpe VG på kiosken, men du kan også spise innovativ tapas, bo på bærekraftige designhotell, gå vakre fotturer og besøke sjarmerende landsbyer nesten helt uten turister.

LES OGSÅ: INNSIDERTIPS SOGNEFJORDEN

FOTTURSPARADIS: Den nordlige og fjellrike delen av Costa Blanca er et fottursparadis.
Foto: Mari Bareksten

Landsbytrioen La Vall de Laguar ligger i Marina Alta, den nordligste regionen av Costa Blanca. Dette er det ideelle reisemålet for folk som elsker natur, fotturer og sykling. Utsikten mot Middelhavet fra landsbyene er fantastisk, forteller ekteparet Rebecca og Alberto entusiastisk.

Fotturer og lokalmat. Det er mange flotte fotturer i La Vall de Laguar, men det turglade ekteparet har en favoritt:

«Barranc del infern» også kjent som Hell’s Ravine er en 14 km lang rundtur med middels vanskelighetsgrad og vakker natur, tipser ekteparet.

Fotturen tar rundt fem timer og følger i hovedsak steintrapper gjennom en Grand Canyon-lignende ravine langs elven Girona. Man kan starte i Fleix eller Benimaurell. Etter mange timer og 1690 høydemeter kan det kanskje være deilig med et bad i Middelhavet?

– Sandstrendene i Dénia og Oliva er bare en kort kjøretur unna, sier Rebecca.

STRANDLIV: Costa Blancas strender kommer i alle størrelser og fasonger.
Foto: Mari Bareksten

Smaken av Costa Blanca. Dénia er en koselig gammel fiskerlandsby, og i havneområdet er det flere barer og restauranter man kan spise nyfanget fisk. Men også innlandet frister med god lokalmat.

LES OGSÅ: INNSIDERTIPS KRAKOW

La Venta del Collao i Benimaurell er uten tvil den beste restauranten i området, med vakre omgivelser i dalen og fantastisk lokalmat. Prøv den lokale anderetten «fidua de pato» eller det sprøbakte lammet. To andre favoritter er Alahuar og El Nou Cavall Verd, sier Rebecca og Alberto. Ekteparet er også svært glad i vin, og tar ofte med turister på guidet tur på sporet av edle dråper.

– De siste åtte årene har vin fra Alicante blitt mer og mer populært. Kvaliteten er også bedre. Før ville alle ha vin fra Rioja. Men i dag er det mer populært å tenke lokalt, sier Alberto. 

Til sammen 37 vingårder produserer vin under merket Alicante DO. 

LOKAL VIN: Alberto Martinez driver guideselskapet Ali-Oli Tours med kona Rebecca og tar gjerne med turister på vinsmaking. Foto: Mari Bareksten

– Ta turen innom vingården Pepe Mendoza Casa Agricola i byen Lliber, som produserer bærekraftig vin. De arrangerer også vinsmaking hvor man også får smake et utvalg av spanske oster og ibéricoskinke, råder Alberto.

Lokale markeder. Men hva med shopping?

– Dra til byen Gato de Gorgos rett i nærheten for å kjøpe tepper og vevde kurver. Loppemarkedet i Jalon på lørdagene er også et lokalt tips, hvor du kan finne alt fra klær og antikke møbler til fossiler og kurver, tipser Rebecca.

LES OGSÅ: INNSIDERTIPS TRONDHEIM

Storbyen Benidorm ligger dessuten bare en liten time unna, med et stort shoppingtilbud i flotte handlegater. Vil man på skoshopping ligger Elches berømte skofabrikker halvannen time unna La Vall de Laguar. Den lille landsbyen står for hele 42 prosent av landets skoproduksjon, med merker som Pura Lopez, Panama Jack og Ana Roman i tet. 

STORBYLIV I BENIDORM: Benidorm er kjent som «Europas Manhattan», med høye skyskrapere og et yrende uteliv. Foto: Istock

Hvis du vil shoppe i byen Alicante bør du se mot kjøpesenteret El Corte Inglés eller handlegatene Calle del Teatro og Calle Jerona.

Sov i landlige omgivelser. Og når dagen er omme og man skal finne et sted å overnatte har Rebecca og Alberto spesielt en favoritt i La Vall de Laguar.

– Vi elsker å bo hos La Casota i Fleix, en gammel gård og som nå er restaurert til et gjestehus og drives av et lokalt kjærestepar. Her har du vakre utsikter til fjellene rundt, svømmebasseng til å avkjøle deg i og en vakker hage. De har også hester og kyllinger. Andre fine steder å overnatte er Hotel Alahuar eller campingplassen Camping and Bungalows Vall de Laguar, forteller de lokale guidene.

I landlige La Vall de Laguar – langt vekk fra turisttråkket – er det enkelt å senke skuldrene i naturskjønne omgivelser.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN