01. Ksamil
Strandparadiset

Albanias Maldivene byr på kritthvite strender og badebrygger på påler. 

Foto: Mari Bareksten

Albania overrasker på mange måter, men er det ett sted som har ekstra «wow-effekt» så er det Ksamil like ved Saranda, helt sør mot grensen til Hellas. Strandstedet har solbrygger på påler og sand like finkornet som melk, og på riktig fine sommerdager kan det hele gi assosiasjoner til eksotiske øyparadis. Strendene har navn som Bora Bora og Paradise, men den aller mest fotogene er den som er tilknyttet Abiori Beach Bar. Over det krystallklare vannet er det satt opp et stort soldekk på påler, som er fylt av nydelige stråparasoller. De tre øyene som omkranser Ksamil er innen svømmelengdes avstand, men man kan også få skyss med båt.

Mer info: Ta buss eller taxi fra Saranda til Ksamil – 20-30 minutter. Noen få hotell og ferieleiligheter i nærheten, f.eks. Hotel Luxury

Foto: Ronny Frimann

02. Saranda
Klassisk ferieby

Saranda er en fin base for både strandliv og ­historiske utflukter, og knutepunkt for reiser til Korfu. 

Saranda er Albanias aller første og største turistmål, med en hyggelig havnepromenade, en steinstrand, en ­sjarmerende fiskehavn og en rekke koselige barer og restauranter. Drar du til Lëkurësi Castle på toppen av Saranda har du ­utsikt over store deler av strandbyen, og mot Korfu ute i­ ­Middelhavet. Havnebyen er dessuten en fin base for å ­utforske den sørlige delen av kysten, med ­verdensarvstedene Butrint og ­Gjirokastër en liten kjøretur unna. Saranda har også fått en nødvendig ansiktsløfting de siste årene. Langs ­havnepromenaden ligger en god miks av strandklubber og deilige fiskerestauranter, som Mare Nostrum og La Petite.

Mer info: Fly til Korfu og ta ferja over til Saranda. Delfini og Harmony er fine hotell.

03. Porto Palermo
Historisk bad

En bortgjemt bukt med historisk sus gjør Porto ­Palermo til et yndet sted for strandløver.

Foto: Istock

Omtrent midt mellom Himara og Qeparo troner en gammel festning ute på en halvøy. Fortet stammer fra tidlig 1800-tall, og er en labyrint av ganger og murer ute ved havet. Dette var for øvrig sovjetisk ubåt-base under den kalde krigen. Men det er mer enn historiens vingeslag som lokker; Porto Palermo har urørte bukter og berg, samt en liten strand med krystallklart badevann. Det er verdt utflukten alene. Så blir historisk sightseeing en bonus. Ta med mat og drikke. Foruten en liten kafe ved festningen, er det få fasiliteter i Porto Palermo. Her er det rolig, men behagelig.

Mer info: 45 kilometer fra Saranda. Kjøreturen tar ca. en time. 

LES OGSÅ: VIETNAMS STRANDPERLE

Foto: Mari Bareksten

04. Himara
Noe for alle

En undervurdert strandby med alt du trenger for deilige dager med sol, sjø og strand.

Allsidighet er en styrke, og Himara er kanskje det aller fremste eksemplet på en albansk strandby som passer for de fleste, men som verken vil ha det for livlige eller rolig. Her har store deler av lokalbefolkningen greske aner, så den som er glad i Hellas vil kjenne seg igjen i både gjestfrihet og gastronomi. En levende og autentisk strandby, med flere strender av både rullestein og sand. Hamara har faktisk seks ulike strender, og med alt fra barer og restauranter til butikker og sanitær­anlegg er det lagt til rette for førsteklasses strandliv. Alt fra fancy hotell til enkle leiligheter.

Mer info: Sea View Hotel er et av byens stiligste hotell. Himara er 53 km. fra Saranda. God buss­forbindelse.

05. Livadhi
Førsteklasses strandliv

Om det blir for hektisk i Hamara, skal du ta beina fat tog spasere nordover til Livadhi.

Foto: Mari Bareksten

Det er selvsagt mulig å komme seg hit også ved hjelp av bil, men fotturen langs kysten er en fin opplevelse i seg selv, gjerne via gamlebyen i Himara. Vel framme ved den langstrakte stranden er det lett å skjønne hvorfor de lokale selv foretrekker å sole seg akkurat her: Dette er en lang, romslig og vakker sandstrand. Skulle du virkelig la deg begeistre av Livadhi og finne ut at dette er stedet å være over tid, er det greit å merke seg at det er flere overnattingssteder her i ulike prisklasser, alle med stranda omtrent på dørstokken.

Mer info: Miamar Hotel byr på luksus rett ved stranda. 5-10 min med bil fra Himara, eller en 30-40 min fottur langs kysten.

06. Jala
Rivende utvikling

Det bygges mye i Albania, og Jala er et av de ­stedene du neppe kjenner igjen om du var der for noen år siden. 

Foto: Istock

For all del: Jala er smellvakker; blått hav som en sterk ­kontrast til grønne åser. Men det er ingen skjult perle, til tross for at Jala er litt utenfor allfarvei. Om sommeren er det livlig ­stemning på strandklubber som Soleil (som også har stilige rom til utleie), og stedet er kjent for å lokke litt yngre klientell. De sover ikke bort sommernatta. Men samtidig er det mulig å utforske kysten i nærheten, for eksempel med kajakk. Da finner du helt sikkert en rolig bukt. Alternativt er det bare å bli med på festen.

Mer info: Fint som dagstur fra Himara eller Livadhi, som begge er rett rundt hjørnet.

Foto: Visit Albania

07. Gjipe
For den spreke

Pakk gode tursko og legg ut på en «Tour de beach» til fots.

Eventyrlystne strandløver skal sette Gjipe på sin liste over aktuelle reisemål, tilgjengelig med båt eller via spreke fotturer. Denne figurerer ofte på lister over Albanias vakreste, og siden det krever en liten innsats for å komme hit er det lurt å ha litt proviant i sekken. Parkerer bilen ved Saint Theodore-klosteret og følg kyststien ned til stranden i cirka tjue minutter. Det er ikke akkurat Samariaravinen, men litt i samme gate. En annen og lenger rute er å følge stien igjennom Gjipe Canyon. Det er også mulig å klatre over klippene ved enden av stranden. Eller benytt taxibåt eller kajakk fra en av de nærliggende strandbyene. Vel framme er det krystallklart vann, fløyelsmyk sand og varme kilder – litt utenfor tråkket, og midt i Albanias indrefilet av strandperler.

Mer info: Gjipe er ca. 4 km til fots fra Dhermi. 

LES OGSÅ: TRENDY COSTA RICA

Foto: Apollo

08. Dhermi
Fiffens favoritt

Albanias mest trendy feriested handler om hippe barer og fine strender.

Ved foten av Ligora-fjellet venter Dhermi som et lite stykke Saint Tropez. Landets mest trendy feriested har livlig ­stemning på hippe strandbarer, kule kafeer og ikke minst nydelige strender. Kjøreturen ned fra fjellet er også verdt å nevne: Fra Llogorapasset omtrent tusen høydemeter over Det joniske hav er det spektakulær utsikt over den 85 kilometer lange kyststrekket de lokale kaller «bregu», albansk for kyst. ­Turister har raskt døpt området «Albanias riviera», der rundt 20 strender ligger som perler på en snor, noen mer tilgjengelig enn andre. Lekre Dhërmi er kjent for å være elitens favoritt, og her blir det både livlig og folksomt om sommeren. Sjekk ut strandklubbene Havana Beach Club og Yacht Club, og spis deilig sjømat hos Luciano.

Mer info: Hele strandpromenaden er flankert av barer, restauranter og hotell. Empire Beach Resort er i en klasse for seg selv.

09. Drymades
Laidback og vakker

Et steinkast nord for Dhermi er dette et litt roligere, men enda vakrere alternativ.

Foto: Mari Bareksten

Det er ikke mange år siden Drymades framsto som et urørt paradis, men med sine fine kalksteinklipper og lange strand rett ved populære Dhermi har det skjedd mye her på kort tid. Drymades er mye av det samme som storesøster ­Dhermi, men fortsatt litt på lavgir. Om du ikke er særlig opptatt av ­festligheter, er det bare å traske videre nordover til et mer ­karrig og område med rullesteinstrender og camping, og ­kanskje ta fotturen helt nord til vakre Grama Bay. Siden det ikke er mye sand på denne delen av kysten, er vannet ­usedvanlig klart. Ta med dykkermaske og snorkel.

Mer info: Summer Dream Hotel har suveren beliggenhet ved enden av stranden, i en litt usjenert del av Drymades. 

LES OGSÅ: DEN NYE CHARTERFAVORITTEN

10. Durres
Charterfavoritten

«Ny» ferieby med barnevennlige strender og hotell – og lavt prisnivå.

Foto: Mari Bareksten

På jakt etter billig «Sydenferie»? Da er Albania et godt valg. Og om du er bekymret for at det fortsatt litt ukjente ferielandet skal passe for en familie med barn i reisefølget, er dette stedet for deg. Durres har en bred og langgrunn sandstrand og store familievennlige hoteller, bundet sammen av en trillevennlig strandpromenade. Inne i Durres by er det også litt å finne på; her ligger blant annet Balkans største amfiteater. Det er også verdt å ta turen opp til takterrassebaren Torra Veneciane, på toppen av byens venetianske borgtårn. Selve byen er kanskje ikke den mest sjarmerende, men hit reiser du første og fremst for å nyte sol og strandliv – og spise godt og billig.

Mer info: Durres en liten time fra flyplassen i Tirana, og er tilgjengelig som pakketur fra Norge med Apollo.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN