Toppen av Norge! Lofoten er selve postkortbildet på norsk natur, og et sant fottursparadis.

Pustepause fra Torsketunga. Foto: Mari Bareksten

Få steder i landet er det mulig å gå så mange ulike fjellturer på et så komprimert område.

De spisse Lofotfjellene som stiger rett opp av havet danner svært gode rammer for en aktiv norgesferie.

Her er det naturskjønn utsikt fra første skritt, ofte uten alt for mye slit.

De fleste turene kan gjennomføres på én dag, så det er fullt mulig å bestige mange av Lofotens «kjendistopper» på en og samme ferie. Vi viser vei til noen av de aller fineste fotturene det vakre øyriket lengst nord i Nordland har å by på.

Sherpatrappene i Svolvær

En fjelltur opp de nyanlagte sherpatrappene til Fløya er en fin måte å få oversikt over både Svolværsgeita, byen og Vestfjorden. Fra toppen kan man også gå videre til Djevelporten, som er Lofotens svar på Kjeragbolten. Steinen, som er fastkilt i en fjellsprekk, er et yndet fotomotiv for turister på tur i Lofoten. Her er det øde holmer og spisse fjell i bakgrunnen. De mer vågale kan også bli med på en guidet klatretur opp til hornene av den karakteristiske Svolværgeita, som ruver over Lofotens hovedstad. 

Mer info: Sherpatrappene i Svolvær starter ved barnehagen i Blåtindveien. Nordnorskklatreskole.no og alpineguides.no er blant aktørene som arrangerer klatreturer opp Svolværsgeita.

En fjelltur opp de nyanlagte sherpatrappene til Fløya er en fin måte å få oversikt over både Svolværsgeita, byen og Vestfjorden. Foto: Mari Bareksten

Festvågtinden 

Toppen av henningværingenes byfjell 541 meter over Vestfjorden byr på 360 graders utsikt over det sjarmerende fiskeværet på sørspissen av Austvågøya, komplett med fisketrålere, tørrfiskhjeller og rorbuer. Turen opp starter to kilometer utenfor Henningsvær, tar halvannen time og foregår i bratt og steinete terreng. På vei opp er det verdt å svinge innom Heiatinden, mens på vei ned frister det kanskje med badestopp på Heiavannet. Dette er et idyllisk ferskvann, som tidligere var Henningsværs drikkevannskilde. 

Mer info: Turen starter to kilometer fra Henningsvær i Urvika. Totalt er turen 2.9 km lang, regn rundt 3 timer t/r. Middels vanskelighetsgrad.

Lofoten er selve postkortbildet på norsk natur, og et sant fottursparadis. Her fra Festvågtinden. Foto: Mari Bareksten

Torsketunga

Nord-Norges svar på Trolltunga er Lofotens nye Instagramfavoritt. I motsetning til Vestlandets Trolltunga, som har vært en kjent fottur i flere tiår, er Lofotens Torsketunga et relativt nytt fenomen som turmål. Emneknaggen #trolltunga har 193 000 innlegg i skrivende stund, mens #torsketunga har færre enn 100. En av grunnene til det er nok tilgjengeligheten. Her er det eksponerte partier langs bratte fjellsider, og noen steder bør det sikres med tau. Derfor er det lurt å la erfarne fjellgeiter. Bli med på en guidet tur med Trevaretur.no. Trygt fremme er det bare å nyte utsikten over det vakre og turkise havet rundt Djupfjorden, en fjordarm til Vestfjorden. 

Mer info: Turen til Torsketunga koster kr 980 per pers og varer i 5-8 timer. Inkluderer også stopp innom Heiatinden, Festvågtinden og et badestopp ved Heiavannet. trevaretur.no

Nord-Norges svar på Trolltunga «Torsketunga» er Lofotens nye Instagramfavoritt. Foto: Mari Bareksten

Helvetestinden 

Den 662 meter høye toppen med det noe skremmende navnet er en luftig og krevende tur. Mange kombinerer med et besøk innom den øde og vakre Bunesstranda. Startpunktet er ved den fraflyttede bygda Vindstad, en 20 minutters fergetur fra Reine. Derfra følger man en tydelig markert sti mesteparten av veien, med unntak av den siste biten opp til ryggen. Fra toppen er det utsikt mot både fjellene på Moskenesøya og ned Bunesstranda, som forøvrig er et ypperlig sted å sette opp telt etter endt topptur. 

Mer info: Cirka 8.4 km t/r. Regn 3-4 timer. Starter ved Vindstad, en fergetur fra Reine. Vanskelighetsgrad regnes som krevende. 

Reinebringen

1566 er mange trappetrinn, men de som tar turen opp til Reinebringen har mye godt i vente. Den populære (og noen ganger folksomme) fotturen er en av Lofotens «kjendistopper», og utsikten over det sjarmerende fiskeværet Reine er et kjent motiv på Instagram. Frem til sherpatrappen som snirkler seg oppover fjellet åpnet i 2019, var turen opp de 448 høydemetrene relativt farlig. For å sikre stien og redusere sjansen for ulykker er det montert fine steintrapper nesten helt opp, og prosjektet skal ferdigstilles når nepalske sherpaer igjen kan reise til Norge. 

Mer info: Parkeringsplass ved Reine Ytre Havn. Totalt er turen 2 km lang. Regn 1.5-2 timer t/r. Passer ikke for de med høydeskrekk.

De som tar turen opp til Reinebringen har denne utsikten å glede seg til! Foto: Mari Bareksten

Hoven

På Gimsøya på yttersiden av Lofoten kan man bli med på guidede rideturer fra Hov gård, forbi fornminner fra vikingtiden, ut på kritthvite strender og til koselige fiskevær. Men man kan også ta beina fatt og legge ut på den korte og familievennlige fotturen til Hoven, 368 moh. Det tar kun en times tid opp, og om sommeren er det en fin kveldstur for å se midnattssola gynge i horisonten mot nord. Fra toppen er det 360 graders utsikt, så dette er en enkel tur med stor gevinst. Turen starter ved parkeringsplassen ved den unike golfbanen Lofoten Links.

Mer info: 3.5 km t/r, regn cirka 2 timer. Vanskelighetsgraden regnes som lett til middels.

Kaffepause på toppen av Mannen. Foto: Mari Bareksten

Mannen 

Mannen troner 400 meter over Hauklandsstranda, tidligere kåret til landets fineste strand. Her minner omgivelsene mer om Karibia enn Norge. Det gir fine rammer for en tur til fjells. Turen opp er ikke særlig lang, men ikke mindre spektakulær av den grunn. Hele tiden har man luftig utsikt over det turkise vannet og til andre spisse fjelltopper på Vestvågøy. Start ved parkeringsplassen ved Hauklandsstranda og følg kjerreveien på andre siden av veien. Etter noen hundre meter vil du se en sti som strekker seg opp fjellsiden, ofte forbi gressende sauer. Regn rundt to timer opp og ned. Ta gjerne med en liten nistepakke til toppen. Her snakker vi lunsj med utsikt! 

Mer info: Turen er 3.9 km t/r. Middels vanskelighetsgrad på grunn av noen luftige partier.

Mannen troner 400 meter over Hauklandsstranda, tidligere kåret til landets fineste strand. Foto: Mari Bareksten

Himmeltinden 

Himmeltinden på 962 meter over havet er Vestvågøys høyeste fjell. Her går man fra hav til himmel på en dag! Startpunktet er ved Haukelandsstranda, akkurat som  for turen til Mannen. Herfra går det en fin sti, så det er vanskelig å gå seg vill. Dette er en tur man vil kjenne i låra, på grunn av alle høydemetrene man skal legge bak seg. Melkesyre er nærmest unngåelig! De fleste stopper på platået på 931 meter og nyter matpakken sin der. Et bad på Haukelandsstranda etter fotturen er også en god idé etter denne lange turen! 

Mer info: 6.2 km t/r. Regn 4-6 timer t/r. Vanskelighetsgrad regnes som lett til middels, men er lang. 

Ryten 

Du har kanskje sett det klassiske bildet av turister som henger fra en steinklippe, tilsynelatende med livet som innsats, med en vakker paradisstrand i bakgrunnen? Dette bildet er knipset på toppen av Ryten (543 moh.), men fotomotivet er slettes ikke så skummelt som det ser ut som. Det er nemlig en liten fjellknaus under klippen man kan hvile beina på. Selv om bildet er en illusjon, er omgivelsene imponerende, med stupbratte fjell, rå natur og uforstyrret utsikt mot storhavet i den naturskjønne nasjonalparken Lofotodden. På samme tur kan man også gå ned til Kvalvika, den hvite øde sandstranden man ser fra toppen. 

Mer info: Cirka 7 km t/r. Regn cirka 3 timer, ekstra tid hvis du både skal til Ryten og Kvalvika. Vi startet ved parkeringsplassen ved Sletten gård. Relativt enkel topptur.

De spisse Lofotfjellene som stiger rett opp av havet danner svært gode rammer for en aktiv norgesferie. Her fra toppen av Ryten, 543 moh. Foto: Mari Bareksten

Vågakallen 

Vågakallen er blant de tøffeste fotturene i Lofoten og krever både kunnskap, styrke og utholdenhet. Derfor kan det være lurt å gå med guide. Fjellet ble besteget for først gang i 188, og er kjent fra flere sagn. Tradisjonen tro skulle man ta av seg lua og vise fjellet respekt under Lofotfiske. Turen til fots starter utenfor Henningsvær, på nordsiden av Djupfjorden. Visse partier er svært bratte, så både tau og hjelm kan være nødvendig. Rutas mest kjente punkt er det berømte «hustaket», et fjellområde som ligner et hustak. Her kan man enten kave seg over eller ta seg forbi på siden av taket på et sva som ender med en 20 meter klippe. Fra toppen er det utsikt både mot storhavet og mot Henningsvær. 

Mer info: Cirka 7.6 km, regn rundt 6 timer. Krevende tur.