Flere saker i samme serie:
HJELP, VI SKAL PÅ BILFERIE MED EN BABY
MED ELBIL PÅ LANGTUR
HUND INGEN HINDRING

Han kan glede seg over både plan­leggingen og selve kjøreturen, med det er når Per Roger Lauritzen kan losse kajakken fra bilen og utforske storslått natur til sjøs at han virkelig er i sitt ess.

– Jeg er en lidenskapelig padler, og har som mål å padle i flest mulig land. Så jeg har ofte kajakk på taket når jeg drar på bilferie. Det gir mange morsomme og fine opplevelser, og ikke minst hyggelige menneskemøter, sier NAFs veibokredaktør.

LES OGSÅ: PLANLEGG NORGESFERIEN – ROADTRIP I SØR

Fleksibel

Lauritzen erkjenner at en plasskrevende kajakk kanskje ikke er det folk flest bør prioritere i bagasjen, men slår uansett et slag for å være ekstra fleksibel når gjelder aktiviteter.

– Om ikke kajakk er din greie, gir jo både sykkel og fotturstøvler en helt annen fleksibilitet. Poenget mitt er at bilen kan være en flott «lastebærer», og gi flere muligheter, påpeker han.

Den 66-årige bilferieentusiasten er kjent for sine mange bøker om friluftsliv på land og vann i Norge, men er også godt kjent på veiene rundt omkring i Europa etter utallige mil på motor- og landeveier kontinentet rundt de siste par-tre tiårene. Sammen med kona har han et pågående prosjekt med å kjøre Europas ytterkant, og planlegger å følge kystveiene ut mot Biscayabukta nord i Spania og sørover i Portugal i sommer.

FÅ OGSÅ MED DEG: SLIK PAKKER DU BILEN TRYGT 

Velg rute etter tema

– Generelt sett finnes det veldig mange spennende steder langs kysten. Veiene er mindre og smalere, opplevelsene større. Vekk fra hovedveiene er det litt som å reise tilbake i tid, synes den ivrige bilisten – og legger til at en reise i tema også kan være en fordel.

– Noen jakter på restauranter med stjerne i Michelin-guiden, andre er interessert i kirker og katedraler. Da er det bare å legge opp ruta etter tema, foreslår Per Roger Lauritzen.

Selv er han særlig opptatt av fyr­stasjoner, og legger gjerne inn både besøk og overnatting på fyrtårn i inn- og utland.

– Det har ført til at jeg har kommet meg til mange koselige småsteder jeg ellers aldri ville oppsøkt.

Vekk fra hovedveiene er det litt som å reise tilbake i tid

Planlegg

En av fallgruvene på bilferie er å gape over for mye, og dessuten la seg blende av reisemål hvor bilen ikke passer inn. Svære storbyer er sjelden ideelle reisemål på fire hjul. Mens premissene for en vellykket bilferie avhenger av både interesser, reisefølge og tidsbruk, mener Lauritzen at en viss form for struktur er essensielt.

– Les guidebøker, studer kart og let på nett. Det høres litt kjedelig ut, men planleggingsfasen er viktig. Både for å skape drømmer, men også for å eliminere noen.

En av fallgruvene på bilferie er å gape over for mye

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN