Flere saker i samme serie:
HJELP, VI SKAL PÅ BILFERIE MED EN BABY
HUND INGEN HINDRING
AKTIV PÅ LAND OG VANN

– Før frarådet vi nærmest elbilferie utenfor Norge, men heldigvis har premissene for å reise elektrisk blitt langt bedre. Nå kan hvem som helst gjøre dette, uten at det føles som ekstremsport, sier Petter Haugneland (46), nestleder i Norsk elbilforening. 

Han sikter til både utvalget av biler og utbyggingen av ladestasjoner.

LES OGSÅ: PLANLEGG NORGESFERIEN – ROADTRIP I SØR

Nye tider

– I starten hadde elbilene kort rekkevidde, og fungerte greit regionalt og lokalt. Men den nye generasjonen biler har ført til at det er mye mer aktuelt, og ikke minst mulig, å kjøre med en moderne elbil for eksempel nedover i Europa, påpeker elbileksperten. 

Han har selv kjørt elbil i ti år, og la i fjor høst på sin første langtur uten fossilt driv­stoff på tanken.

– Jeg kjørte med en Ford Mustang Mach-E fra Oslo til Amsterdam. Det fungerte helt utmerket, forklarer Haugneland og legger til at det er noe annerledes å legge ut på langtur i elbil.

– Det krever mer planlegging. Du kan ikke bare sette deg i bilen og kjøre avgårde, vel vitende om at du alltid finner en bensinstasjon, det er viktig å gjøre en del forarbeid med tanke på hvor du skal stoppe for å lade, sier han.

Det er viktig å gjøre en del forarbeid med tanke på hvor du skal stoppe for å lade

Lett å lade

Selve prosessen med å finne tilgjengelige ladestasjoner er dessuten forenklet med elbilforeningens app Ladeklubben, hvor du får informasjon om og tilgang til 275 000 ladepunkter i hele Europa.  Så er det bare å ta med lade­brikken, og «fylle tanken» ved behov uten noe særlig mer styr. 

FÅ OGSÅ MED DEG: SLIK PAKKER DU BILEN TRYGT 

Flere elbiler i Europa

– De fleste land har jobbet mye med infrastrukturen og utbygging av ladestasjoner. Det blir litt som diskusjonen om høna eller egget: Trenger vi ladere eller elbiler først? I Norge tok vi det litt motsatt, men nå er det langt flere elbiler i Europa også, som betyr at det sjelden er lang ladekø på stasjonene.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN