Pakk tyngst nederst

Med hele familien på biltur er det nærmest umulig å unngå mye bagasje, og smart pakking er dermed alfa omega. Den første (og kanskje viktigste) huskeregelen er å alltid legge den største og tyngste bagasjen nederst og lengst inn i bagasjerommet. Dette gir både lavt tyngdepunkt, bedre kjøreegenskaper og bagasjen ligger mer stabilt ved en eventuell bråstopp. Bruk «rullegardinen» om mulig, og sikre lasten med lastestropper eller sikkerhetsbelter. Og ikke overgå bilens tillatte maksimale last! 

LES OGSÅ: SLIK UNNGÅR DU BILSYKE

Unngå flyvende gjenstander

Selv et lite kamera, en iPad eller en termokopp kan være dødelige gjenstander ved en bråstopp. Ifølge NAF vil en gjenstand på tre kilo bli kastet fremover med en kraft som tilsvarer rundt 90 kilo ved en bråstopp i 50 km/t! Tenk deg da hva som vil skje i 80 km/t… Sørg dermed for å sikre løse gjenstander (f.eks. legge de i hanskerommet eller bruke egne holdere), og ha helst kun myke gjenstander inne i bilen. Har dere med bæreposer, bør de plasseres på gulvet. 

Takboks

En takboks kan være redningen for de som alltid pakker litt for mye. Men husk; kun lette ting skal oppi boksen. Sjekk vognkortet eller introduksjonsboken for å se hvor mange kilo du har lov til å ha på taket (som regel mellom 50-90 kg) inkludert stativ, boks og innhold. Sjekk også hvor mange kilo boksen/stativet tåler!

Hva med voffsen? 

Selvfølgelig skal våre firbeinte venner få bli med på tur, men husk at en liten vofs kan bli like tung som en ku ved en bråstopp. Aller tryggest er de dermed i bur i bagasjerommet. Skal hunden sitte i baksetet, må den festes med egen sele, og en eventuell løs hund bør sitte i fotenden på passasjersiden foran. Mindre bur (også med andre dyr) kan også festes med seler. Et tørst, tissetrengt eller utålmodig dyr kan skape uoversiktlige situasjoner for sjåføren, så husk å ta rikelig med pauser. Og ha godt med luft i bilen. 

6 ROADTRIPS DU KAN GJØR NÅ

Gjør bilen ferieklar 

Med tung bagasjelast bør man sjekke dekkene, og sørge for riktig dekktrykk. Det står som regel i bilens instruksjonsbok. Ofte skal man ha litt høyere trykk enn ved vanlig kjøring. Selv om det kan være fristende å fjerne reservedekket for litt ekstra bagasjeplass, ikke gjør det! Man vet aldri når man får bruk for det. Husk også å ha refleksvest, varseltrekant og førstehjelpsutstyr lett tilgjengelig. Husk også å ha bilforsikringen (og reiseforsikring) i orden før avreise!

Kilder: naf.no, tryggtrafikk.no. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN